Kur, faiz ve diğer paritelerde tahmin zorluğu

 

15.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kur, faiz ve diğer paritelerde tahmin zorluğu

Tufan Güldiken - SMMM Finansman Müdürü - 15 Ağustos 2006 Salı - Dünya


Tanıdığınız kime sorarsanız sorun, dolar kurunun veya faizlerin bir ay sonra ne olacağı hakkında belki hemen hemen hepsi birbirinden farklı bir kur rakamı ile faiz oranı söyleyeceklerdir. Acaba bu tahminlerin yüzde kaçı doğru çıkacak? Bu tahminde bulunanlar hangi veri ve bilgilere dayanarak bir rakam söyleyebiliyorlar?

Toplumları oluşturan her birey ile bu bireylerin oluşturduğu tüzel kişiler, her türlü olaylar karşısında takınacağı tavrı kendi belirler. Hatta, aynı birey ve tüzel kişiler, farklı ortam ve zamanlarda aynı olaylara karşı da farklı tepki verebilir. Çünkü, bireyler ve tüzel kişiler davranışlarını çıkar ve amaçlarına göre belirlerler. Bireylerin davranışlarının baskı altına alınarak tamamen istediğimiz yönde yönlendirilmesinin imkansız olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir.

Gelir elde eden ve bu gelirini ihtiyaçlarının karşılanmasına harcayan her birey, yapabildiği oranda kazancından belli bir kısmını tasarruf etmeye çalışır. Tasarruf edebildiği her tutarı da, kendi düşüncesine göre en fazla gelir getirebilecek, çeşitli yatırım araçlarına yatırır. Bireyler ile bireylerin tasarruflarını değerlendiren fon ve kuruluşların, tasarruflarını değerlendirirken, hangi yatırım araçlarını seçeceğini tam olarak bilmek ne kadar imkansız ise, yine bireyler ile fonlar ve kuruluşların herhangi bir ekonomik dalgalanma veya kriz ortamında da nasıl davranacağını, hangi yatırım araçlarından çıkacağını, hangi yatırım araçlarını tercih edeceğini de tam olarak bilmek imkansızdır.

Piyasa oyuncuları olarak adlandıracağımız ve yaptıkları yatırım tercihleri ile piyasa dengelerini oluşturan tasarruf sahibi her bir birey ile fon ve kuruluşların, aynı dalgalanma veya kriz ortamında, diğerinden farklı davranışlarda bulunması, bu dalgalanma veya kriz sonrası oluşacak dengelerin ne şekilde oluşacağının tahminini de güçleştirmektedir Hangi yatırım araçlarına talebin fazlalaşacağı, hangisinden çıkılacağı bireylerin kendi kararlarına bağlı olup bu kararların nasıl oluşacağının tahmini de hemen hemen imkansızdır. Piyasa profesyonelleri veya uzmanları veya bilim adamları, böyle durumlarda, daha önceki dalgalanma veya kriz ortamlarının halen mevcut dalgalanma veya krizle benzeyen ve benzemeyen taraflarını, mevcut konjonktürel yapının özelliklerini, daha önceki dalgalanma veya krizlerde bireylerin davranışlarının analizlerini gibi birçok göstergeyi göz önüne alarak, mevcut dalgalanma veya kriz ortamı sonrası oluşacak dengeleri tahmin etmeye çalışırlar.

Ancak, bu tahminlerin de çok tutarlı olmasını beklemek yanıltıcı olacaktır. Basit bir anlatımla, laboratuvar ortamında yapılan deneylerde kullanılan birbirinden farklı maddeleri karıştırarak elde edeceğimiz sonuç, her deneyde, aynı deneysel şartların ve aynı miktarda, aynı maddelerin kullanılması halinde aynı olacağı kaçınılmazdır. Halbuki, ekonomik olaylarda, olayların sonucunu etkileyenlerin, deneysel madde değil, birey olduğu ve bireylerin davranışlarının da aynı şartlar veya olaylarda bile farklı olacağı düşünüldüğünde, sonuçların tahmininin ne kadar zor olduğunu anlamak hiç de zor olmayacaktır.

Her piyasa dalgalanması sırasında ve sonrasında yapılan tahminlerin bire bir tutmasını beklemek, yapılan açıklamalar ışığı altında çok yanıltıcı olacaktır. Arz ve talep yaratarak bir denge oluşturanların, farklı düşünce, davranış ve beklentideki bireyler ile bu bireylerin oluşturduğu fonlar ve kuruluşlar olduğunu düşündüğümüzde, oluşacak dengenin nerede olacağını da, aynı bireyler ile fon ve kuruluşların davranışlarının ve tercihlerinin belirleyeceği açıktır.

Bilimsel bilgi ve veriler çerçevesinde piyasaları iyi izleyen, ekonomik ve piyasa analizleri yapabilen ve piyasa oyuncularının davranışlarını sürekli gözleyen deneyimli kişilerin yapacağı tahminlerin doğru sonuca daha yakın olmasını beklemek, sanıyorum en sağlıklı yol olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Tufan Güldiken

 

Okunma: 724

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kur, faiz ve diğer paritelerde tahmin zorluğu