Meclis Başkanı'nın kaptığı mesir macunlarına vergi var

 

09.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Meclis Başkanı'nın kaptığı mesir macunlarına vergi var

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 09 Nisan 2006 Pazar - Hürriyet

MANİSA'nın eski geleneklerinden biri olan, mesir macununun karılması ve saçılması, bu yıl da şenlik havasında gerçekleşti.

466 yıldır devam eden bu şenliklerde, halka mesir macunu bedava dağıtılıyor. Mesir macunları bu yıl da Sultan Camisi ve külliyesinin yanı sıra Saruhan Bey Türbesi ile itfaiyesinin merdivenli araçlarından halka saçıldı.

Mesir macunu kapma yarışına katılanlar arasında bulunan TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Geçen yıl 25 mesir bir de kalem kapmıştım. Bu yıl 37 mesir macunu kaparak rekor kırdım" dedi.

MESİR MACUNU VERGİSİ

Her yıl yapılan şenliklerde, halka saçılan ve kapma yarışı yapılan mesir macununun, vergiye tabi olduğunu biliyor muydunuz?

Nereden bileceksiniz. "Her yıl düzenlenen şenliklerde, bedava saçılan, Meclis Başkanı'nın bile kapma yarışına girdiği, mesir macununun, vergisi mi olurmuş?" demeyin, oluyor!..

Devlet adamları ve yabancı ülkelerin büyükelçileri başta olmak üzere, Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşların katılımıyla gerçekleşen "Manisa Mesir Macunu Festivali" nedeniyle, devlet adamlarına, büyükelçilere ve halka bedava dağıtılan mesir macunu, KDV'ye tabi!..

Bir süre önce Maliyeciler, mesir macununun imalat ve patent hakkını alan "Manisa'yı, Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği"ni incelemeye aldılar. İnceleme sırasında, bedava dağıtılan, festivalde Sultan Camisi'nden halka saçılan, mesir macununun hesabını sordular ve son birkaç yılın, cezalı KDV'sini istediler.

ŞAKA DEĞİL

GERÇEK

Dernek yetkilileri, önce olaya inanamadılar. "Nasıl olur hem bedava mesir macunu dağıtıp hem de üste vergi mi ödeyeceğiz?" diye itiraz edecek gibi oldular. Sonra baktılar ki mevzuat ve uygulama böyle, sustular...

Bir şirket, yılbaşında eşantiyon dağıtmak için, bazı ürünler alıyor ve dağıtıyor. Bunun faturasını hem masraf yazabiliyor hem de KDV'sini indirebiliyor. Bu kabul ediliyor ama mesir macununun bedava dağıtılması ve halka saçılması kabul edilmiyor, KDV'si isteniyordu.

Dernek baktı ki olay ciddi... "Uzlaşma" istedi, Maliye'de olaya olumlu yaklaştı ve vergi ile cezada, ciddi bir indirim yaptı. Kalan kısım ödendi ve konu kapandı...

Görünün o ki; gelecek festivallerde, bedava mesir macunu dağıtılması ve saçılması, eskisi gibi olmayacak.

Memur maaşları

ABD Başkanı, İngiltere Başbakanı ve Türkiye Başbakanı, bir gün, bir toplantıda bir araya gelmişler. Tabii, 3 lider bir arada olur da, sormaz mı gazeteciler? Önce ABD Başkanı'na sormuşlar;

"ABD'de bir memur ne kadar parayla geçinir? Siz kaç para veriyorsunuz?"

Başkan cevap vermiş;

"Ben, memura en az 2 bin dolar veririm. 1000 doları ile geçinirler. Geri kalan 1000 doları ne yaparlar, nerede harcarlar, hiç sormam!.."

Gazeteci, aynı soruyu İngiltere Başbakanı'na da sormuş. O da;

"Ben, memuruma 3 bin sterlin veririm. Geçinmesi için 2 bin sterlin yeterli. Artan 1000 sterlini ne yapar, nerede harcarlar, beni hiç ilgilendirmez!" demiş.

Gazeteci son olarak bizim Başbakan'a sormuş;

"Türkiye'de bir memurun geçim standardı nedir? Kaç para ile geçinebilirler? Siz kaç para veriyorsunuz?"

"Valla, Türkiye'de bir memurun geçinebilmesi için en az 1500 YTL lazım. Ama ben 800 YTL veriyorum! Geri kalan 700 YTL'yi nereden bulurlar, nasıl geçinirler, bu beni ilgilendirmiyor!"

İlacın

kısa tarihi

M.Ö. 2000: Al, bu kökü ye.

M.S. 1000: O kök kötü. Gel, bu duayı oku.

M.S. 1850: O dua batıl inanç. Al, bu iksiri iç.

M.S. 1940: O iksir yılan yağı. Al, bu hapı yut.

M.S. 1985: O hap etkisiz. Gel, bu antibiyotiği al.

M.S. 2000: O antibiyotik işe yaramaz. Al, bu kökü ye.

Bunlar da

vergi

rekortmeni!

HAFTA içinde açıklanan vergi rekortmenleri listesini inceleyen okurlarımızdan Haydar Ejder, "Listenin sonuna eklenecek dipnotum var" diyerek, şu açıklamayı göndermiş.

"Anayasa'nın 73. maddesinde, herkesin mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüğü olduğu yazılı. Ülkemizde, asgari ücretlide bile bir mali güç olduğu kabul ediliyor ve bunlardan vergi alınıyor. Örneğin;

- 2005 yılında, asgari ücret alan bir işçinin eline, ayda net 350.15 YTL para geçti. Asgari ücretli, bu gelirinden her ay 62.31 YTL gelir vergisi, 2.93 YTL de Damga Vergisi olmak üzere toplam 65.24 YTL vergi ödedi.

- 2005 yılında 408 bin YTL Hazine bonosu faizi elde eden kişi, 1 YTL dahi gelir vergisi ödemedi.

Bu şaka değil, gerçek!.. Ayda 350, yılda yaklaşık 4 bin 200 YTL ücret geliri olan asgari ücretli işçi, mali gücü olduğu için, 782 YTL civarında vergi öderken, yılda 408 bin YTL Hazine Bonosu faiz geliri elde eden kişi, (herhalde mali gücü olmadığı için) hiç vergi ödemedi. Stopaj da ödemedi!..

O halde, asgari ücret elde eden işçiler, bu yönüyle, ayrı bir 'vergi rekortmeni' değil mi?"

Hadi bakalım, cevap verin...

Okyanusu suya bakarak aşamazsın.

Rabindranath Tagore

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) - 281 85 26 -281 85 30-325 71 21

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 842

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Meclis Başkanı'nın kaptığı mesir macunlarına vergi var