Vergide yeni bir indirim geliyor.

 

11.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergide yeni bir indirim geliyor.

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 11 Nisan 2006 Salı - Hürriyet

Gelir Vergisi oranlarının (ücretliler hariç), en alt ve en üst dilimi 5 puan indirildi, kurumlar vergisi oranı da mayıs ayında çıkması beklenen bir yasa ile yüzde 30'dan 20'ye indirilecek.

Gelir ve kurumlar vergisi oranlarında ki bu indirimlerin hemen ardından, yeni bir indirim yapılacak ve stopaj (vergi kesintisi) oranları da aşağı çekilecek.

YÜZDE 15 VERGİYE 22 KESİNTİ

Vergi oranlarının indirimi ile birlikte, ilginç bir tablo ortaya çıktı.

1- İşyeri Kirası:

Şu andaki mevzuata göre; kiracı, kirayı öderken yüzde 22 stopaj (vergi kesintisi) yapıyor.

2006 yılında, yılık brüt kira geliri 18 bin YTL'yi aşıyorsa, kirayı elde eden bu gelirini, 2007 yılı mart ayında beyan edecek.

Vergi hesaplanırken, brüt kiradan yüzde 25 götürü gider düşülecek.

Kalan kısmın, tarifeye göre gelir vergisi hesaplanacak. Hesaplanan vergiden de yüzde 22 stopaj mahsup edilecek.

Böyle olunca, yaklaşık 113 bin YTL'ye kadar olan işyeri kira gelirine, ödenecek gelir vergisi çıkmayacak.

Bu durum, brüt kiradan yüzde 25 gider düşüldükten sonra hesaplanan gelir vergisinin, yüzde 15'ten başlaması, buna karşılık vergiye mahsuben yapılan, stopajın yüzde 22 olmasından kaynaklanıyor.

2- Serbest Meslek Kazancı :

Mevcut uygulamaya göre;

Bir işletme; avukat, doktor, mimar, serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavir gibi serbest meslek kazancı elde edenlere, yaptırdığı hizmet nedeniyle ödeme yaparken, brüt ödemeden yüzde 22 stopaj (vergi kesintisi) yapıyor.

Bu kişiler, brüt gelirlerinden; kira, personel, haberleşme, elektrik, su, ulaşım, kırtasiye, amortisman vb. giderlerini düşüyorlar. Kalan tutar beyan edecekleri kazanç oluyor.

2006 yılı kazançlarını beyan ettiklerinde, üç ayda bir "yüzde 15 geçici vergi" ödeyecekler.

Bu durumda, brüt gelirlerinden yüzde 22 vergi kesilen serbest meslek erbabının, net gelirlerinden yüzde 15 vergi hesaplanacağı için, bunlar; vergi dairesinden sürekli olarak "alacaklı" çıkacaklar. Başka bir anlatımla, ödenecek vergiye mahsuben yapılan yüzde 22 stopaj, yüksek bir vergi kesintisi oranı olacak. Yıl sonunda da alacaklı olacaklar...

İşte bu çelişkileri gidermek için, işyeri kirası ve serbest meslek kazancındaki, yüzde 22 stopajın, aşağı çekilmesi yoluna gidilecek.

Bu arada, ressam, heykeltıraş, bestekar ve yazarların "telif kazançları" ile ilgili yüzde 17 stopajın ve "milli piyango bileti" satanlar ile "kapıdan satış yapan pazarlamacılara ödenen" komisyonlara ait yüzde 20 stopajın da aşağı çekilmesi gerekiyor.

YILLARA YAYGIN İNŞAAT

Yıllara yaygın inşaat işi ile uğraşanların, istihkakları (hakedişleri) ödenirken, yüzde 5 stopaj yapılıyor (GVK Md. 94/3). Bu uygulama yıllardır böyle...

Yüzde 5 stopaj, brüt ödeme üzerinden yapıldığı için, çok yüksek bir kesinti oranı oluyor. Yapılan kesinti net kazancın yüzde 25-30'una, duruma göre yüzde 50-60'ına hatta zarar halinde yüzde 100'üne isabet ediyor.

Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarındaki indirime paralel olarak, yıllara yaygın inşaat işi nedeniyle, hakedişlerden kesilen verginin de yüzde 5'ten 3'e düşürülmesi bekleniyor.

Stopaj oranlarının indirimi için, ayrı bir yasa gerekmiyor. Bir kararname yeterli...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) - 281 85 26 -281 85 30-325 71 21

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 832

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergide yeni bir indirim geliyor.