Hani yatırım indirimi kalkınca kurumlar vergisi inecekti

 

18.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hani yatırım indirimi kalkınca kurumlar vergisi inecekti

Hani yatırım indirimi kalkınca kurumlar vergisi inecekti

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 18 Nisan 2006 Salı - Hürriyet

ÖZELLİKLE son haftalarda, katıldığım panel ve konferanslarda, izleyiciler en çok bu soruyu soruyorlar.

Sormakta da haklılar. Bu gün Nisan ayının 18’i ancak 2006 yılı kurumlar vergisi oranı ortada yok.

Bilmeyenler için hatırlatalım; 2005 yılı sonlarında, Sayın Başbakan 2006 yılı kurumlar vergisi oranının yüzde 30’dan 20’ye indirileceğini açıklamıştı. 2006 yılına girdik, dördüncü ayı tamamlamak üzereyiz. Kurumlar vergisi tasarısı Meclis Genel Kurulu’na gelmedi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na da gelmedi. Alt komisyonda bekliyor!..

ORAN 20 DEĞİL 30

Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinde ise, söze değil yasaya itibar edilir. Şu anda yürürlükte olan yasaya göre; kurumlar vergisinin oranı yüzde 30. İnanmayan, yürürlükteki kurumlar vergisi kanunu’nun 25. maddesini açıp baksın.

Yalnızca kurumlar vergisi değil, geçici vergi oranı da yüzde 30. Bu da aynı maddede yazılı.

Bitmedi, ilk üç aya ait kurum kazancından yüzde 30 oranında da "geçici vergi" ödenmesi gerekiyor.

Özetle, yatırım indirimi, 8 Nisan 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5479 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırıldı ancak bununla birlikte, yüzde 30’dan 20’ye indirileceği açıklanan kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı, yüzde 20’ye indirilmedi.

Okurlarımız hatırlayacaktır, 2006 yılı için bu indirimin yapılmasının çok zor olduğunu Ocak ayında yazmış ve daha sonra da birkaç kez tekrarlamıştık. Nedenine gelince;

1) 2006 yılı bütçe tasarısı hazırlanırken, bu indirim öngörülmemişti.

2) 2005 yılı için 11 milyar YTL olan kurumlar vergisi tahsilatı, 2006 yılı bütçesinde 12,4 milyar YTL olarak öngörülmüştü.

3) Kurumlar vergisi oranının, 2006 yılı için yüzde 20’ye indirilmesi, 2006 yılında yaklaşık 3 milyar YTL’lik bir gelir kaybı doğuracaktı. Bu tutar da öyle kolay kolay telafi edilebilecek ve IMF’ye kabul ettirilebilecek bir tutar değildi.

4) Böyle olunca, tasarı bir türlü yasalaşmadı. Oysa, Hükümetin sayısal çoğunluğuna baktığımızda, tasarının yasalaşması, örneğin Aralık 2005’te bir haftalık bir olaydı...

YATIRIM İNDİRİMİ HATASI

Kurumlar vergisi oranı yüzde 20’ye indirilmedi ama yatırım indirimi, geriye dönük olarak 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı. Üstelik, kazanılmış haklar da yatırımcıların elinden alındı.

Süresiz olarak kullanımı mümkün olan yatırım indirimi istisnası için, üç yıllık bir süre koşulu getirildi.

Daha önce de yazdık. Kazanılmış hakların, yatırımcıların elinden alınması, Anayasa’ya aykırı. Nitekim Vergi Konseyi Başkanı da bu konuda Maliye Bakanı’nı yazılı olarak uyarmış ve ciddi bir itibar kaybına neden olacağına dikkati çekmişti. Bu da göz önüne alınmadı...

Yatırım yapılması isteniyor mu?

SON yıllarda arka arkaya çıkan yasalara ve bunlarla ilgili uygulama tebliğlerine bakınca, işsizliğin ciddi sorun olduğu ülkemizde "Acaba yatırım yapılması istenilmiyor mu?" sorusu akla geliyor.

Yatırım yapacak olanlara, yatırımlarıyla ilgili teşvikler sağlanması gerekiyor. Nitekim yatırımcıları çeken, çoğu ülke böyle yapıyor. 5-10 yıl vergi muafiyeti, bedava arsa tahsisi, ucuz enerji vs.

Türkiye’ye bakıyoruz;

- Yatırım indirimi avantajı, üstelik kazanılmış haklarla birlikte kaldırılmış.

- Serbest bölgelerdeki vergi avantajı kaldırılmış. Serbest bölgelerdeki yatırımlarda, yüzde 90 gerileme var.

- Doğuya yatırım yapmak için teşvik belgesi alıp, yatırıma başlayan kişinin, sonra çıkan bir yasa ile geriye dönük olarak, yatırım koşulları ağırlaştırılmış.

- Doğuda yatırım yasa ile teşvik edilmiş ancak daha sonra çıkan bir tebliğ ile örneğin; saatte 150 ton yem üretimi, günde 1.000 ton buğday işleme gibi koşullar getirilmiş.

- İstihdam üzerindeki yüklere bakıyoruz; Türkiye’deki yük bir Dünya rekoru!..

Daha neler neler... Gerçekten yatırım yapılması isteniliyor mu istenilmiyor mu?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 839

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hani yatırım indirimi kalkınca kurumlar vergisi inecekti