Yüzde 169 vergi ödeyen 47 milyon kaz

 

19.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yüzde 169 vergi ödeyen 47 milyon kaz

Yüzde 169 vergi ödeyen 47 milyon kaz

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com  - 19 Nisan 2006 Çarşamba - Hürriyet

ARTIK ezberlediniz "kümesteki kaz" denilince, akla hemen "kayıtlı mükellefler" geliyor. Haklısınız...

Yıllardır "sürekli kümesteki kazların üzerine gidiliyor. Biraz da kümesin dışındaki kazların, yaban kazlarının üzerine gidilsin" deniliyor ama fazla değişen bir durum olmuyor.

YÜZDE 169 NEYİN NESİ?

47 milyon kişinin ödediği bu yüksek vergiyi, kuşkusuz siz de ödüyorsunuz. Yüzde 169 dedik ama her zaman değil. Duruma göre, yüzde 100 civarına da inebiliyor.

Sizi merakta bırakmadan açıklayalım. Bu vergi "cep telefonu" abonelerinin ödediği vergi ile ilgili. Yakında çıkacak bir yasa ile, cep telefonu abonelerine 1 YTL fon geliyor. Bu 1 YTL’lerden, yılda 564 milyon YTL toplanıp, Çevre ve Orman Bakanlığı’na aktarılacak.

Olay, bu 1 YTL ile bitmiyor. Cep telefonundan, çeşitli adlar altında alınan çok sayıda vergi ve katkı payı var. Örneğin; yüzde 25 Özel İletişim vergisi, yüzde 18 KDV, yüzde 15 Hazine Payı, yılda 10 YTL telsiz kullanım ücreti vs. olarak liste uzayıp gidiyor.

YENİ ESKİ ABONE FARKI

Tablonun incelenmesinden de farkedileceği gibi, yeni abone ile mevcut abonelerin, vergi ve benzeri yükleri farklı...

Mevcut abonelerin yükü, yeni abone olanlara kıyasla daha düşük. Oran vermek gerekirse; ÇKP ile birlikte fatura tutarının yüzde 52’si, operatör gelirinin de yüzde 108’i olacak.

Yeni abone olan bir vatandaştan, bazı paralar iki kez, bazıları ise başka adlar altında, ek olarak alınıyor. Aboneler "Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi" adıyla 24.15 YTL sabit ücret, 10 YTL’de "Telsiz Ruhsat Ücreti" ödedikleri için, vergi yükleri daha fazla... Şu anda, fatura tutarının yüzde 60’ı, cep telefonu işletmecisi gelirinin de yüzde 148’i kadar vergi ve benzeri ödeme yapılıyor. Yeni abonelerin, çevre katkı payı da eklendiğinde, vergi ve benzeri yükleri; fatura tutarının yüzde 63’üne, cep telefonu işletmecisi gelirinin de yüzde 169’una çıkacak. Bu bir Dünya rekoru!..

Merak edenler için açıklayalım, Türkiye’den sonra sıralamada Tanzanya geliyor. Tanzanya’yı Uganda, Zambiya, Kenya, Suriye ve Peru gibi ülkeler izliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise, cep telefonundan, KDV dışında vergi alınmıyor.

Dolaysız vergiler indirilirken, dolaylı vergilerin sürekli artmasının adil olmadığını ve sürekli olarak kümesteki kazların üzerine gidilmesinin, tepki gördüğünü de hatırlatalım...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 747

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yüzde 169 vergi ödeyen 47 milyon kaz