Malvarlığı araştırma komedisi

 

07.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Malvarlığı araştırma komedisi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 07 Şubat Salı - Dünya

KOMEDİ ki ne komedi!.. Okuduğunuzda, gözlerinize inanamayacaksınız.

Anlatıldığında, ben de inanamadım ama belgeler önüme konunca, olayın doğru olduğunu görüp, yazmaya karar verdim.

KOMEDİ BAŞLIYOR


Olayımız "malvarlığı araştırması" istenilen ve bu araştırma kapsamında, banka mevduatlarına ve alacaklarına "haciz konulan" bir şirketle ilgili...

Şirket yetkilisi, 31 Ocak 2006 günü, hesaplarının bulunduğu banka şubesine gittiğinde, acı gerçeği yani "malvarlığı araştırması" kapsamında, şirketin tüm banka hesaplarına haciz konduğunu öğrenir. Şaşkın bir vaziyette, banka müdürüne gider. O da Veraset ve Harçlar Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün; 30.12.2005 tarih ve 2005/4/48769 sayılı "malvarlığı araştırması" yazısı uyarınca, bankadaki mevduatlarına, gelecek havalelere ve yatırılacak paralara haciz konulduğunu açıklar.

"Aman bir yanlışlık olmasın Müdür Bey" dediğinde, Müdür; vergi dairesinden gelen yazıyı ve eki olan 177 sayfalık listeyi gösterir. Dikkatle baktığında, kendi şirketi de dahil, yüzlerce şahıs ve şirketin banka hesaplarına "malvarlığı araştırması" kapsamında, haciz konulmasının istenildiğini fark eder.

Yazıdaki "malvarlığı araştırması" deyimi kafasına takılır ama yine de olaydan birşey anlamaz. Ancak bu araştırmanın, son bir haftadır tartışılan, Başbakan Erdoğan’ın, Maliye Bakanı Unakıtan’ın ve CHP lideri Baykal ile diğer liderlerin, malvarlığı açıklaması ve araştırmasından farklı bir olay olduğunu anlar.

İNANILMAYACAK BİR OLAY

Hemen bir taksiye atlayıp, vergi dairesine gider. Suratı allak bullak bir vaziyette, vergi dairesinden içeri girer. İlgili memuru bulup, haciz olayının nedenini sorar.

Memur, dosyayı bulup inceledikten sonra, olayı açıklar;

"2003 yılında 21. Asliye Hukuk Hakimliği’ne ödenmemiş 14,80 YTL Damga Vergisi borcunuz gözüküyor. Bu borç, gecikme zammı ile birlikte, 27,50 YTL olmuş. Benzer durumdaki diğer şirketlerle birlikte, sizin şirket için de malvarlığı araştırması isteyerek, mevduatınıza haciz konulması için, bankalara yazı göndermişiz. Olay bu!.."

Adamcağız, gördüklerine ve duyduklarına inanamaz. Tüm ticari itibarını alt üst eden, banka hesaplarının tamamına haciz konulmasına ve çeklerinin karşılıksız çıkmasına, senetlerinin protesto olmasına neden olan, otomatik ödemedeki faturalarının ve kredi kartlarının ödenmesini engelleyen, hakkında "malvarlığı araştırması" istenen, borcun tamamının, sadece 27,50 YTL olduğunu öğrendiğinde, çıldıracak gibi olur.

"Ya sabır" diyerek kendine zar zor hakim olur. Ne de olsa karşısında Devlet vardır. Gider, 27,50 YTL’yi burnundan soluyarak öder. Makbuzu ilgili memura götürür. O da bankaya bir yazı yazarak, "Mevduat, hak ve alacaklarına haciz konulan mükellefin, borcunu ödediğini belirtir ve haciz işleminin kaldırılmasını" ister (1 Şubat 2006 tarih ve 003428 sayılı). Adamcağız da rahat bir nefes alır.

HANGİ BİRİSİ


Yukarıdaki olay, yaşanılan yüzlerce, binlerce örnekten sadece biri... 15 YTL vergi alacağı için, firmaların, bütün banka hesaplarına haciz konulup, itibarları ile oynanıyor, işlerini yürütmeleri engelleniyor. Oysa, alacak tutarı olan 15 YTL bilemediniz 50 YTL’lik kısım için haciz uygulansa, olay çözümlenecek.

Yukarıdaki olayı yaşayan mükellef "Kayıtdışı almış başını giderken, kümesteki kazların başına çorap örmek niye? Kayıtdışına mı özendiriliyor veya yönlendiriliyoruz?" diye soruyor. Sizce haksız mı?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 708

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Malvarlığı araştırma komedisi