'Ölüm aylığı' kime nasıl bağlanacak

 

05.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

'Ölüm aylığı' kime nasıl bağlanacak

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 05 Mayıs 2006 - Hürriyet

YENİ sisteme göre, ölen sigortalının hesaplanacak olan aylığı üzerinden, eş ve çocuklarına "ölüm aylığı" aşağıdaki gibi bağlanıyor.

DUL EŞİNE: Aylığın "yüzde 50'si" bağlanıyor. Aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise, 5489 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir ve aylık bağlanmamış olması durumunda, "yüzde 75'i oranında" aylık bağlanıyor.

ÇOCUKLARA: Yukarıda belirtilen 5489 sayılı yasa kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan ya da kendi çalışmaları nedeniyle gelir ve aylık bağlanmamış çocuklardan;

18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılanların veya,

Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızların, her birine % 25'i oranında aylık bağlanacak.

Yukarıda belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine yüzde 50'si,

ANA VE BABA: Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde, ana ve babaya çalışmaması ve gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 25'i oranında; çalışmayan ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması, gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yüzde 25'i, oranında aylık bağlanır.

EVLATLIK VE EVLİLİK DIŞI ÇOCUK: Sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya soy bağı düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocukları ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan, yukarıda belirtilen esaslara göre yararlanır. Hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı, sigortalıya ait aylığın tutarını geçemiyor. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse, hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılacak.

BİRDEN FAZLA AYLIK ALANLAR: Mevcut sosyal güvenlik sisteminde, birden fazla sosyal güvenlik kuruluşundan, emekli aylığı ve diğer adlar altında aylık alan, yüzbinlerce kişi var.

Yeni sistemde, bu uygulamaya son veriliyor. Ancak, yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007 tarihinden önce bağlanan aylıklar kesilmeyecek.

Yeni sistemde bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından hangisinin bağlanacağı aşağıda açıklanmıştır.

Hem malullük, hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya: Bu aylıklardan yüksek olanı, aylıklar eşitse yalnız yaşlılık aylığı ödenecek.

Malullük veya yaşlılık aylığıyla birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalı: Her iki aylığını almayı sürdürecek.

Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara: Yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı verilecek.

Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya : En yüksek ilk iki aylıktan yüksek olanın tamamı, düşük olan aylığın yarısı ödenecek.

Kız çocukları, hem eşinden hem de ana ve babasından, ölüm aylığına hak kazandıysa : Tercih ettiği aylığından biri ödenecek.

KADINLARIN DURUMU:
Birden fazla aylık alanlardan, özellikle bayanlardan, bu konuda yüzlerce mail ve faks aldık. Yönelttikleri soruları, bir tablo haline getirdik. Tabloda, bunların durumları ve yeni sistemde ne olacağı belirtilmiştir.



YARIN : BAZI ÖZELLİKLİ DURUMLAR VE SORULAR

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1152

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

'Ölüm aylığı' kime nasıl bağlanacak