Bu yıl boşanmalar artacak

 

07.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bu yıl boşanmalar artacak

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 07 Mayıs 2006 Pazar - Hürriyet

BAŞLIĞI okuyunca, "Şimdi bu da nereden çıktı? Zaten her yıl, bir önceki yıla göre boşanmalar devamlı artıyor" diye düşüneceğinizi tahmin ediyorum.

Haklısınız, ancak bu yıl boşanmalarda, daha fazla artış olacak. Yeni sosyal güvenlik sistemine göre yapılan düzenlemeler, özellikle belli bir kesimde boşanmaları körükleyecek. Aldığımız yüzlerce faks, mail ve mektup, bize bu yorumu yaptırıyor.

BU YIL BOŞANMANIN AVANTAJI

Hem emekli hem de yetim aylığı alan yüzbinlerce kişi var. Bunlar, evlendiklerinde yetim aylıkları kesiliyor. Emekli aylığını almaya devam ediyorlar.

Şu anda emekli olan ve daha önce yetim aylığı alan bir bayan, 2006 yılının sonuna kadar eşinden ayrılırsa, hem emekli aylığı hem de yetim aylığı alabilecek. Ancak yeni sosyal güvenlik sisteminin uygulamaya gireceği 2007 yılında, eşinden ayrılması durumunda, emekli aylığı aldığı için, yetim aylığını alamayacak.

Bize gelen mektup, faks ve maillerden anladığımıza göre, geçim sıkıntısının da etkisiyle, bu durumda olanlarda boşanmalar hızlanacak. Boşanacaklar ancak aynı eşleriyle, yine birlikte yaşamaya son günlerin deyimiyle "seviyeli bir birliktelik" yaşamaya devam edecekler...

BOŞANDIĞI EŞİYLE YAŞAYANA CEZA

Şu anda onbinlerce hatta yüzbinlerce kişinin, eşinden boşanıp birlikte yaşadığını biliyor muydunuz? İşin doğrusu, ben de bilmiyordum. Ancak, birkaç gün önce, bu konuyu yazıp ceza geleceğini açıklayınca, gelen yüzlerce mail, faks ve mektuptan olayı farkettim.

Yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 56. maddesine göre; eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilecek. Bu kişilere ödenmiş olan aylıklar da faiziyle birlikte geri alınacak.

İşte, bunu yazınca, yoğun bir tepki geldi. Gelen tepkilerden anladım ki Türkiye'de onbinlerce hatta yüzbinlerce kişi bu durumda. Yani eşinden boşanmış ama birlikte yaşıyor. Bize ihbarda bulunan, nereye ihbar edeceğini soran ya da "Ayrıldığım eşim, çocuklarını görmek için eve gelmiş ve kalmış olamaz mı?" diye soran yüzlerce faks ve mail aldık.

Görünen o ki, bu yıl bir yandan boşanmalar artacak diğer yandan da boşanıp birlikte yaşayanlar!..

Mehmet Ali Erbil ve futbolcular

BU yıl, sanatçılar arasında "Türkiye Vergi Rekortmeni", Türkiye genelindeki vergi sıralamasında ise 27. sırada olan Mehmet Ali Erbil, vergi ödemeyenlere ve futbolculara kızmış. Bakın ne diyor:

"Ben Türkiye genelinde vergi listesinde 27. sıradayım. Türkiye'nin zenginleri arasında 27'nci miyim? Hayır! Belki, Türkiye'deki zenginler arasında 5 milyonuncu sıradayımdır ama vergi verenler arasında 27'nciyim. Ben halkın, vicdanının zenginiyim. Sanatçılar, kazandıklarının yüzde 40'ını vergi olarak veriyor. Böyle vergi veren bir başka meslek yok. Futbolcuların milyonlarca dolar kazandıkları konuşuluyor. Birini bile vergi listesinde göremedim. Futbolcular da ter akıtıyor, biz de. Aynı oranda ter akıtıyorsak neden bizden daha çok vergi alınıyor? O kadar ünlü iş adamının vergi listesinde benim altımda kalması da düşündürücü..."

Erbil'in çok sayıda ünlü işadamının, vergi listesinde altında kaldığına yönelik eleştirisine, katılmamak elde değil. Yerden göğe kadar haklı.

Ancak, futbolcuların durumu farklı. Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 64. maddesi uyarınca, 31 Aralık 2007 tarihine kadar, futbolcuların transfer ücretleri, gelir vergisinden müstesna tutuluyor. Sadece, yüzde 15 stopaja tabi.

Bu nedenle, milyonlarca dolar transfer ücreti alan futbolcular, vergi rekortmenleri listesinde yer almıyor.

Motosikletli uyanık

JUAN, motosikleti ile Meksika sınırına gelir. Arkasındaki iki büyük çantayı gören sınır polisi şüphelenir ve içinde ne olduğunu sorar.

Juan, "Yalnızca kum" diye yanıt verince polis "Aç bakalım çantaları" der.

Juan çantaları açar, polis didik didik kontrol etmesine rağmen kumdan başka bir şey bulamaz çantada! Bununla yetinmeyen polis, gece yarısına kadar kumu her tür tahlilden geçirtir. Ancak saf kumdan başka bir şey yoktur. Polis, çantalarını Juan'a geri verir ve sınırdan geçmesine izin verir.

Ertesi gün Juan motosikletinin arkasında iki büyük çantayla tekrar sınırda belirir. Polis Juan'ı gene durdurur, didik didik arar, bir şey bulamaz ve Juan'ı serbest bırakmak zorunda kalır.

Bu olay, polis emekli olana dek yıllarca devam eder!

Bir gün, emekli polis Meksika'da bir barda otururken Juan'ın içeri girdiğini görür ve derhal yakısına yapışır;

"Senin yıllardır bir şeyler kaçırdığından eminim. Çıldıracağım. Geceleri uyku uyuyamıyordum senin yüzünden. Lütfen anlat bana ne kaçırdığını. Aramızda kalacağından emin olabilirsin."

Juan gülümseyerek yanıtlar, "Motosiklet..."

(Teşekkürler Nafiz AYGÜN)

SAĞLIK VE SERVET

Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene,

İşin varsa bir sıfır daha koymalısın,

İş seninse üç sıfır daha koymalısın,

İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha...

Araban varsa bir sıfır,

Yazlığın varsa bir sıfır daha,

Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi...

Ancak, sağlığın varsa bir koyarsın başına, bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır.

Yoksa, sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere.

(Teşekkürler Erdoğan Dodanlı)

GÜNÜN SÖZÜ

Nankör insan, her şeyin fiyatını bilen fakat hiçbir şeyin değerini bilmeyen kimsedir.

Oscar Wilde

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 641

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bu yıl boşanmalar artacak