Şirketler yüzde 20 yerine yüzde 30 vergi ödeyecek

 

09.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirketler yüzde 20 yerine yüzde 30 vergi ödeyecek

Şükrü Kızılot - 09 Mayıs 2006 Salı - Hürriyet

BU hafta, önümüzdeki hafta, gelecek hafta derken, yeni kurumlar vergisi yasası bir türlü çıkmadı. Daha bir süre de çıkacağı yok!..

Yarın, geçici kurumlar vergisini beyan etmenin son günü. "Şimdi ne olacak?" diye soranlar için, açıklayalım; hiçbir şey olmayacak. Yürürlükteki kurumlar vergisi oranı yüzde 30 olduğu için, üç aylık dönemin kazancı, yüzde 30 üzerinden vergilendirilecek.

NİÇİN BÖYLE OLDU?

Yanıtı çok basit. Başbakan; 2005 yılı sonlarında, "2006 yılında ödenecek kurumlar vergisi yüzde 20 olacak" diye söz vermişti. Ancak, bununla ilgili yasa bir türlü çıkmadı. Daha doğrusu çıkartılmadı. Böyle olunca, söze değil, yürürlükteki yasaya itibar edilmesi ve geçici kurumlar vergisinin, yüzde 30 oranında ödenmesi gerekiyor.

Aslında bu tablo, Hürriyet okurları için sürpriz değil.

Daha Ocak ayı başlarında, kurumlar vergisi oranının 2006 yılı için yüzde 30'dan 20'ye indirilemeyeceğini yazmıştık. Nitekim indirim olmadı. Şubat ayında, ardından Mart ayında, son olarak da Nisan ayında bu iddiamızı tekrarladık. Yine indirim olmadı. Bu gün Mayıs ayının 9'u, yarın beyanname vermenin son günü ve 2006 yılı kurumlar vergisi oranı, daha ortada yok!..

Araştırdık, Tasarı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekliyor. Bu Komisyonda ele alınıp kabul edildikten sonra, Meclis Genel Kurulunda görüşülüp kabul edilecek. Ardından, 15 gün içinde Cumhurbaşkanlığı onayı ve (Cumhurbaşkanı veto etmezse), Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girecek.

KÖTÜ BİR SINAV

Hükümetin sayısal çoğunluğu olmasına rağmen, bir haftada çıkartabileceği bu yasayı bir türlü gündeme getirmeyişinden, 2006 bütçesi hazırlanırken kurumlar vergisi oran indiriminin göz önüne alınmamasından ve indirim sonucu yaklaşık 3 milyar YTL gelir kaybı olmasından hareketle, yasanın yürürlük tarihinin, 1 Ocak 2006 yerine, 2007 olacağını tahmin ediyoruz.

Her şeye rağmen, istenildiği takdirde bu tasarı hemen yasalaşır ve vergi oranı da geriye dönük yürürlüğe girebilir. Bu durumda, yaklaşık bir milyar YTL vergi iadesi yapılabilir. Ancak, yıl sonuna kadar, olayın mali boyutu, gelir kaybı olarak 3 milyar YTL'yi bulacağı için, bu biraz zor gözüküyor.

Kurumlar vergisi oran indirimi, son derece olumlu bir olay. Ancak, bu indirimin yapılacağına, Başbakan tarafından söz verilmesine rağmen, bir türlü yapılmayışı, özellikle yabancılara karşı "kötü bir sınav" oldu. "Yatırım indirimi kaldırılacak, kurumlar vergisi indirilecek" denildi. Yatırım indirimi "kazanılmış haklar" bile elden alınarak kaldırıldı. Buna karşılık, oran indirimi ile ilgili yasa bir türlü çıkmadı!..

Çağdaş ülkelerde, vergi oranları bir yıl hatta birkaç yıl önceden belli oluyor. Yerli ve yabancı şirketler de buna göre, hesaplar ve vergi planlamaları yapıp, karar alıyorlar.

Türkiye'de bırakın gelecek yılları, içinde bulunduğumuz yılın bile (mayıs ayına geldiğimiz halde), kurumlar vergisi oranı belli değil!..

İlginç bir tablo değil mi?a

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 756

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirketler yüzde 20 yerine yüzde 30 vergi ödeyecek