Biz bu rekorları istemiyoruz (II)

 

18.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Biz bu rekorları istemiyoruz (II)

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 18 Mayıs 2006 Perşembe - Hürriyet

DÜN birinci bölümü yayınlanan, istemediğimiz rekorları sıralamaya devam ediyoruz.

OTOMOBİL ALIM VERGİSİ

Otomobil alımında ödenen vergilerde Dünya rekoru Türkiye’de... Yabancı ülkelerde, yüzde 20 civarında olan otomobil alım vergileri, Türkiye’de, otomobilin silindir hacmine göre artıyor ve yüzde 117’ye kadar çıkıyor.

Zaman zaman "Almanya’da 20 bin Euro olan otomobilin aynısı bizde niçin 40 bin Euro?" diye soranlar, vergi oranları ile ilgili tabloya bakıp, aradıkları yanıtı bulabilirler.

Otomobil alımına ilişkin vergiler, bazı yabancı ülkelerle kıyaslamalı olarak tabloda gösterilmiştir.

EN ELVERİŞSİZ YATIRIM ORTAMI

Türkiye, OECD ve AB ülkeleri arasında yapılan sıralamada, 35 ülke arasında, "en elverişsiz ülke" olarak sonuncu sırada yer alıyor.

Yatırım ortamının çekiciliği bakımından ise liste başında Yeni Zelanda yer alıyor. Bu ülkeyi ABD, Kanada, Norveç, Avusturya, İngiltere, Japonya ve İsveç gibi ülkeler izliyor (Kaynak: Dünya Bankası, Doing Business in 2006, Ayrıca Bkz. İşsizliğin Çözümü: Girişimci Odaklı Yaklaşım, TİSK Yayını, Mart 2006, s.37).

TANZANYA, UGANDA, ZAMBİYA

Bu ülkeler, Türkiye’den sonra cep telefonundan en çok vergi alan ülkeler. Cep telefonu vergisinde (Özel İletişim Vergisi, KDV vs. olarak), dünya rekoru Türkiye’de...

Yeni abonelerde, vergi vb. yüklerin cep telefonu işletmecisinin gelirine oranı yüzde 148’i buluyor. Bu oran, mevcut abonelerde yüzde 87 civarında... Hemen belirtelim, AB ülkelerinde cep telefonundan, KDV dışında vergi alınmıyor.

BACASIZ FABRİKA

Turizmde bir başka ilginç rekorumuz var.

İsviçre’de yüzde 3.6, Portekiz’de yüzde 5, Fransa’da yüzde 5.5, Hollanda’da yüzde 6, Polonya ve İspanya’da yüzde 7, Yunanistan ve Finlandiya’da yüzde 8 olan turizmdeki KDV’nin oranı, Türkiye’de yüzde 18. Başbakan 1,5 yıl önce "yüzde 8 olacak" diye söz verdi ama KDV halen yüzde 18.

BEYAZ EŞYADAKİ SİYAHLIK

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), AB’ye geçiş sürecinde "AB üyesi ülkelerde uygulandığı" gerekçesi ile getirildi. Bakıyoruz; AB üyesi ülkelerde buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın ile TV, kamera, cep telefonu, makyaj malzemesi ve erkeklerin traş sabunu ÖTV’ye tabi değil. Türkiye’de ise, nedense bunlar lüks sayılıyor, ÖTV’ye tabi tutuluyor. Bu da bir başka ilginç rekor!..

ŞARAPTAKİ REKOR

Türkiye’de, şaraptan alınan ÖTV, AB ülkeleri ortalamasının yüzde 400’ü civarında... Böyle olunca, şarap üretiminin üçte ikisi kayıtdışı.

Hemen belirtelim, 12 AB ülkesi şaraptan ÖTV almıyor. İki AB ülkesi (Fransa ve Macaristan) ise, bir litre şaraptan sadece üç cent (5 Yeni Kuruş tutarında) ÖTV alıyor.

Yüksek alkollü içkilerde ise; Türkiye’de 9 Euro olan ÖTV, İsveç’te 2.50, İngiltere’de 1.41, Yunanistan’da 0.88, Almanya’da 0.68, İtalya’da 0.44 Euro...

Alkollü içkilerdeki rekor vergi, bir yandan kaçakçılığı diğer yandan da kaçak üretimi körüklüyor.

CUMARTESİ: İSTEMEDİĞİMİZ DİĞER REKORLAR

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 736

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Biz bu rekorları istemiyoruz (II)