Emlak vergisinde son bir hafta

 

24.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emlak vergisinde son bir hafta

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 24 Mayıs 2006 Çarşamba - Hürriyet

31 Mayıs Çarşamba günü, emlak vergisi birinci taksitinin son günü... Yaklaşık 19 milyonu ilgilendiren emlak vergisinin, birinci taksiti Mart, Nisan, Mayıs ayı içinde, ikinci taksiti de Kasım ayında olmak üzere, iki eşit taksitte ödeniyor. Emlak vergisinin yüzde 10'u oranında alınan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı"da yine aynı dönemde, emlak vergisi ile birlikte ödeniyor.

İsteyenler, her iki taksiti birden ödeyip, bir daha uğraşmazlar.

VERGİLER ARTTI

Emlak vergisi, bu yıl geçmiş yıllara kıyasla daha fazla arttı.

Nedenine gelince, her dört yılda bir emlak vergisinin hesaplanmasına esas "arsa değerleri" yeniden belirleniyor. Ayrıca, bina metrekare maliyet bedelleri de arttı.

Vatandaşların, ilgili belediyeye gidip, ödeyecekleri vergiyi biran önce öğrenmelerinde yarar var. Vergiye itirazı, kimse aklından geçirmesin. Çünkü itiraz süresi çoktan geçti.

2006 yılına ilişkin emlak vergisi oranları, tabloda gösterilmiştir.

Tabloya göre; Neriman Teyze, 2006 yılında İstanbul'daki evi için binde 2, Karabük'teki evi için binde 1 oranında emlak vergisi ödeyecek.

YENİ ALINAN GAYRİMENKUL

Satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefiyeti, alındığı yılı izleyen yıldan itibaren başlıyor (EVK Md. 9 ve 19). Bu nedenle, yeni malik, aldığı gayrimenkulün emlak vergisini, alındığı yılda değil, izleyen yılda ödeyecek. Örneğin, Ali Bey, 25 Mart 2006 tarihinde aldığı gayrimenkulün emlak vergisini, 2007 yılından itibaren ödemeye başlayacak.

Ancak, 2006 yılında gayrimenkul alanların, 2006 yılı sonuna kadar, ilgili belediyeye "Emlak Vergisi bildirimi" vermeleri gerekiyor.

EMEKLİ, İŞSİZ, EV HANIMI VE ÖZÜRLÜLER

Bakanlar Kurulu'nun bir kararı uyarınca, Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan bir konuta sahip emekliler ile hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler, 2006 yılında da emlak vergisi ödemeyecekler. Maliye Bakanlığı'nca 45 No.lu Emlak Vergisi Tebliği ile yapılan açıklama uyarınca, 15 bin YTL'yi aşmayan faiz, repo vb. menkul sermaye iradı geliri olması, hiçbir gelirin olmadığı anlamına geliyor. Bunların yanısıra gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemeyecekler (Bkz. 29 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2005/9827 sayılı BKK).

Türkiye sınırları içinde; yüzölçümü brüt 200 m2'yi geçmeyen tek konutu olan, tek konutta hisseye veya tek konutun intifa hakkına sahip bulunan özürlüler de indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanacaklar. Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için, bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 878

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emlak vergisinde son bir hafta