Ödemeleriniz için son dakika uyarıları

 

30.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ödemeleriniz için son dakika uyarıları

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 30 Mayıs 2006 Salı - Hürriyet

MICHAEL S. Tarilor’un "Son dakika olmasaydı, çoğu işler yapılamazdı" sözünde olduğu gibi, bir çok işi, "daha zamanı var" diye erteleye erteleye, son dakikaya bırakıyoruz. Ondan sonra, bir aksaklık ya da unutkanlık oluyor ve sorun başlıyor...

İçinde bulunduğumuz mayıs ayında, her ay yaptığınız aidat, kira, telefon, elektrik, su, kredi kartı taksiti ve diğer taksitlerinizin yanı sıra, ilave bazı "özel ödemeleriniz" de var.

"Eyvah, nasıl oldu da unuttum" dememeniz için, 31 Mayıs Çarşamba akşamına kadar yapacağınız ödemeleri, kısaca hatırlatmak istiyoruz.

EMLAK VERGİSİ

24 Mayıs Çarşamba günkü yazımızda, ayrıntılı olarak açıkladığımız gibi, mayıs ayı sonuna kadar, "Emlak Vergisi" birinci taksitinin, ilgili belediyeye ödenmesi gerekiyor. Ayrıca, Emlak Vergisi taksitinin yüzde 10’u oranında hesaplanan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payı" nın da yine aynı belediyeye, mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

ÇÖP VERGİSİ

Halk arasında "Çöp Vergisi" olarak adlandırılan "Çevre Temizlik Vergisi", konut sahiplerince ödenmiyor. Ancak konut dışı binalarda, bu verginin de mayıs ayı sonuna kadar, birinci taksitinin ödenmesi gerekiyor.

SSK VE BAĞ-KUR AFFI

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarında, indirim ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için başvuru süresi de Mayıs ayı bitiminde sona eriyor. Süreyi kaçıranlar, sağlanan avantajdan yararlanamayacaklar.

Ancak, bu konuda SSK ve Bağ-Kur’da büyük yığılma olduğu için, sürenin bugün - yarın uzatılması bekleniyor.

DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER

1- Vergi Levhası Onaylatma :

Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinin, mayıs ayı sonuna kadar, 2005 yılı gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ile bildirdikleri matrah ve tahakkuk eden verginin yazılı olduğu, vergi levhalarını onaylatıp, işyerlerine asmaları gerekiyor.

Onaylatma işlemi, ilgili vergi dairesine yaptırılabileceği gibi, sözleşme yapılan serbest muhasebeci (SMM) ya da serbest muhasebeci ve mali müşavire de (SMMM) yaptırılabilir.

2- Veraset ve İntikal Vergisi:

Üç yılda 6 taksitte ödeniyor. 2006 birinci taksiti, mayıs bitimine kadar, vergi dairesine ödenecek.

3- Yabancı Sermayeli Şirketler ve İrtibat Büroları:

Öteden beri faaliyette bulunan, yabancı sermayeli şirketlerin, mayıs ayı sonuna kadar "Faaliyet Bilgi Formu"nu doldurup, bilanço ve gelir tablosu ile birlikte, yabancı şirketlerin Türkiye’deki irtibat bürolarının ise, yine bu ayın sonuna kadar, faaliyetlerine ilişkin bilgi formunu doldurup, Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne vermeleri gerekiyor.

4- SSK (Nisan 2006), Bağ-Kur (Mayıs 2006) ve İşsizlik Sigortası (Nisan 2006) primlerinin, mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 661

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ödemeleriniz için son dakika uyarıları