Babaların kaybolan özel hakları

 

18.06.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Babaların kaybolan özel hakları

Şükrü Kızılot skizilot@yaklasim.com  18 Haziran 2006 Pazar - Hürriyet

BUGÜN "Babalar Günü". Hepimiz için son derece anlamlı bir gün. Tüm babaların ve baba adaylarının, bu özel günü kutlu olsun...

Fransızların "Doğanın yarattığı bankerler" diye tanımladıkları babalar için Dostoyevski "Sadece hayat veren değil, hayat verip hak eden baba adını taşıyabilir", William Maxwell de "Baba olmak zor değildir ama babalık etmek zordur" diyor.

Harry Truman "Bir babanın çocuklarına bırakabileceği en büyük mirasın, iyi bir ad" olduğunu belirterek, gerçek mirasın tanımını yapmış.

GİDEN HAKLAR


Yasalara bakıyoruz, babalara sağlanan fazla bir "özel hak" yok. Her geçen yıl, annelere bazı haklar sağlanırken, babalara sağlanan haklar azaltılmış ya da ortadan kaldırılmış.

17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile erkeklerin, birden fazla kadınla evlenmeleri ve tek taraflı boşanmaları ile ilgili hakları kaldırıldı.

29 Kasım 1990 tarihinde, Medeni Kanun'da yer alan "Kadının çalışmasını kocanın iznine bağlayan" hüküm iptal edildi.

22 Mayıs 1997 tarihinde ise, kadının evlendikten sonra, kocasının soyadının yanı sıra, kendi soyadını da kullanabilmesine olanak sağlandı.

1998 yılına kadar, eşinin vergiye tabi geliri, "Aile reisi beyanı" adı altında, kocası tarafından beyan ediliyordu. 29 Temmuz 1998 tarihinden itibaren, bu uygulamaya son verildi.

O gün bu gün, kadınlar vergiye tabi gelirlerini, eşlerinin bilgisi dışında, kendi adlarına beyan edebiliyorlar. Böyle olunca, kocası da geliri ve serveti hakkında bilgi sahibi olmuyor.

YENİ MEDENİ KANUN

22 Kasım 2001 tarihinde kabul edilen yeni Medeni Kanun ile babaların bazı özel hakları daha ellerinden alındı ve eşlerine, bazı yeni haklar sağlandı. Bunlardan biri olan "Boşanma halinde mal paylaşımında", taraflar arasında önceden yapılmış, aksine bir sözleşme yoksa, boşanma durumunda, evlilik sırasında edinilen mallar, yarı yarıya paylaşılacak. Evlilik devam ettiği sürece, anne ve baba çocukla ilgili velayeti birlikte kullanabilecekler.

Ayrıca, eşin açık rızası bulunmadıkça, oturulan evin kira sözleşmesi feshedilemeyeceği gibi, devir de edilemeyecek.

KÜÇÜK BİR YARDIM

Genel Sağlık Sigortası Yasası ile 2007 yılından itibaren, sigortalı olmayan eşi doğum yapan erkeğe, altı ay süre ile asgari ücretin üçte biri oranında "emzirme yardımı" yapılacak.

Daha sonra kaldırılmazsa, son yıllarda babaların elde ettiği tek hak, emzirme yardımı!..

Ah şu kadınlar

KADINLARIN gidip kendilerine koca seçebilecekleri bir erkek mağazası açılmıştır. Mağaza 5 katlıdır ve her kat çıkıldıkça, erkeklerin nitelikleri de yükselmektedir. Mağazada sadece tek bir kural geçerlidir; Herhangi bir katın kapısından içeri giren kadın, o kattan alışveriş etmek zorundadır ve eğer bir üst kata çıkmak isterse, tekrar aşağı katlara inemez.

Bir gün, bir grup kız arkadaş, kendilerine erkek seçmek için mağazaya gider. Ve...

1. KAT'ın kapısında şunlar yazılıdır: "Bu kattaki erkeklerin çalışacak bir işleri var ve çocukları da severler." Kızlar yazılanları okur ve şöyle derler; "Eh, hiç yoktan iyidir ama bir de üst kata bakalım."

2. KAT'ın kapısında yazılanlar: "Buradaki erkeklerin iyi bir işleri var, çocukları severler ve son derece yakışıklıdırlar."

Kızlar: "Hımm, hiç fena değil ama acaba bir üst katta ne var?"

3. KAT: "Buradaki erkeklerin çok iyi birer işleri var, çocukları severler, son derece yakışıklıdırlar ve ev işlerine de yardım ederler."

Kızlar: "Aman Tanrım, çok etkileyici ama yukarıda başka katlar da var."

4. KAT: "Buradaki erkeklerin işleri çok iyi, çocukları çok severler, gayet yakışıklı olup, ev işlerine yardım ederler ve ayrıca son derece romantiktirler."

Kızlar çığlık atmaya başlarlar; "İnanılmaz, bir üst katta bizi neyin beklediğini bir düşünün!" ve bir kat daha çıkarlar...

5. KAT'ın kapısında şunlar yazmaktadır; "Bu kat boştur ve sadece, kadınları memnun etmenin mümkün olmadığını kanıtlamak için konmuştur. Çıkış soldadır..."

(Teşekkürler Ruken Mermer)

BABALARIN YAŞ HADDİ...

Eşiniz tek başına sokağa çıkarken bu sizi ilgilendirmiyorsa yaşlanıyorsunuz demektir...

Eğer dinlendiğiniz süre çalıştığınız süreyi aşıyorsa orta yaş sınırını aşmışsınız demektir...

Eğer yukarı doğru değil yana doğru genişlemeye başlamışsanız bu orta yaşa geldiğinize işarettir...

Polis yerine doktorunuz sizi yavaşlatabiliyorsa... Orta yaş sınırını aştığınızın resmidir...

Çocuklar ve babaları

DEVLET Memurları Kanunu'na göre, memur çocuklarından herbiri için 250 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpılması sonucu elde edilecek tutar üzerinden, "çocuk yardımı" yapılıyor. Bu tutar, bir çocuk için ayda 10.66 YTL, iki veya daha fazla çocuk için de 21.32 YTL.

İşçilerin çocukları için de vergiden müstesna çocuk yardımı aynı.

2005 yılında, çocuklara yapılan aylık yardım 10.40 YTL idi. 2006 yılı için 26 Yeni Kuruş yani günlük bir kuruş zam yapıldı.

Çocuklar... Babanıza sizin için bu yıl verilen ek zam günde 1 Yeni Kuruş. Bozdurun bozdurun harcayın!..

Evlilik sözleşmesi

OKURLARIMIZDAN Dr. Can İmdat, Babalar Günü nedeniyle hazırladığı kapsamlı evlilik sözleşmesinin bir örneğini bize de göndermiş. İlginç olanlardan bazıları aşağıdaki gibi.

1- "Konuşmuyorsun, anlatmıyorsun, dalgınsın, bir şey mi var?" soruları hiç sorulmayacak.

2- Tanışma, söz kesme, nişan, evlilik yıldönümü, doğum günü gibi günler, milli veya dini bayramlarla eş değer tutulmayacak.

3- "Cep telefonun kapalıydı, niye açmadın?" diye sorulmayacak.

4- Ruj lekesi, parfüm kokusu, tırnak izi, atleti ters giymişsin gibi konulara girilmeyip, doktorluk işi ile ilgili olabileceği düşünülecek.

Not: Zamanın akışı içinde yapılacak ilaveler KHK (Koca Hükmünde Kararname) ile duyurulacaktır.

Günün sözü

Bir baba, kendi mutluluğundan çok, çocuklarının mutluluğu ile mutlu olur.

Hanore de Balzac

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1514

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Babaların kaybolan özel hakları