Kesinti bilmecesi

 

01.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kesinti bilmecesi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 01 Temmuz 2006 Cumartesi - Hürriyet

ÇARŞAMBA günü, vergi oranlarındaki bilmeceyi yazmıştık.

Yazının yayınlandığı gün, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden mailler ve fakslar yağmaya başladı. Özellikle, taahhüt şeklinde inşaat yapanlar, "stopaj" uygulamasından çok şikayetçiydiler...

İKİ ÖRNEK

Gelen maillerden, ikisi aşağıdaki gibiydi;


- İstanbul Büyükşehir Belediye'sine, iş yapıyoruz. Hakedişimiz ödenirken, yüzde 15 stopaj yapıldı. "Bir yanlışlık olmasın, stopaj yüzde 5 değil mi?" diye sorduğumuzda "Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15/a maddesi ile stopaj 15 oldu" dediler. Şaşırdık kaldık. Kanunu önümüze koydular, gözlerimize inanamadık. Aman Hocam, yüzde 5 bile çok. Yüzde 15 bizi perişan eder. Burada mutlaka bir yanlışlık var.

- İzmir'de DSİ müteahhidiyiz. Son hakedişimizi alırken, yüzde 15 stopaj yaptılar. Biz yüzde 5 stopajın, 2 ya da 3'e inmesini beklerken, bu 15'de nereden çıktı? "Sen ya sopa yememişsin ya da sayı saymasını bilmiyorsun" diye bir fıkra var ya... Bu da öyle bir şey... Siz bilirsiniz, bunun doğrusu ne? Yüzde 15 bizi bitirir.

İLGİNÇ BİR BİLMECE

Çok kişinin kafasını karıştıran bu olay, yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'nun hemen ardından, "stopaj oranları" ile ilgili kararnamenin yayınlanmayışından kaynaklanıyor.

Sözü uzatmadan, konu ile ilgili mevzuata göz atalım.

1- Yasa Maddesine Göre Stopaj Yüzde 15

21 Haziran 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan, "Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu"nun 15/a maddesinde; yıllara yaygın inşaat işlerinde, stopaj oranı yüzde 15 olarak belirtiliyor. Ancak Bakanlar Kurulu'na "sıfıra kadar indirme" ya da "20'ye kadar yükseltme" yetkisi veriliyor.

2- Aynı Yasanının Başka Maddesine Göre Kararnamedeki Stopaj Oranı Geçerli


Aynı yasada, stopajla ilgili bir de geçici madde var. Yasanın, Geçici 1/4. maddesine göre; "Bu kanunla tanınan yetkiler çerçevesinde, Bakanlar Kurulu tarafından yeni kararlar alınıncaya kadar, 193 sayılı gelir vergisi Kanunu ile 5422 sayılı Kanun kapsamında vergi oranlarına ve diğer hususlara ilişkin olarak, yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararlarında yer alan düzenlemeler, bu kanunda belirtilen yasal sınırları aşmamak üzere geçerliliğini korur."

Sakın "anlamadık" demeyin. Burada, yüzde kaç yazıyorsa, o oran uygulanacak.

3- Maliye Bakanlığı'nın Sirkülerine Göre Stopaj Yüzde 5

Olay iyice karıştı ve sonunda bir sirküler yayınlandı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 28 Haziran 2006 Tarih ve 2006-1 No.lu Kurumlar Vergisi sirkülerine göre, 21 Haziran 2006 tarihinden itibaren, stopaj oranı yüzde 5 olarak uygulanacak.

Nasıl, olayın bütününe baktığınızda, bilmece gibi değil mi?

DEVAMI DA VAR

Doğrusu, yukarıdaki son oran da kesin değil.

Yakında bir kararname çıkacak ve yıllara yaygın inşaat işlerinde, stopaj oranı yeniden belirlenecek.

Kaç mı olacak?

Belki 3, belki 4 belki de yine 5.

Geçenlerde, Türk Müteahhitler Birliği toplantısında, inşaatçılar Maliye Bakanı'na bu konudaki sorunlarını anlatıp, stopaj oranını sordular. O da;

"Sizi dinleriz ama biz yine de bildiğimizi yaparız" dedi.

Merak edenler için açıklayalım. Maliye Bakanı'nın bildiği oran kaçsa, açıklanacak stopaj oranı da o olacak.

İster inanın, ister inanmayın. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan, inşaat işlerinde, stopajın oranı konusunda, son durum böyle!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 689

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kesinti bilmecesi