Vakıf ve dernekler cennete gidiyor

 

06.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vakıf ve dernekler cennete gidiyor

Şükrü Kızılot skizilot@yaklasim.com - 06 Temmuz 2006 Perşembe - Hürriyet

SADECE vakıf ve dernekler değil, sendikalar ve ticaret odaları da cennete gidiyorlar...

"Yasaları bin kişi yapar, milyonlarca kişi de boşluğunu arar ve bulur" diye bir söz var ya işte öyle bir şey oldu ve insanlar yukarıdaki kurumlar açısından, cennete gitmenin avantajını buldular.

İsterseniz, önce başa dönüp olayı özetleyelim.

1 Ocak 2006 tarihinden itibaren; dernekler, vakıflar, sendikalar ve ticaret odaları ile benzeri kurumlar, "vergi" ile tanıştılar.

Bunların, bankadaki mevduatlarının faizinden, 2006 yılına kadar, hiç vergi kesilmiyordu. Bir yasa maddesi ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren sistem değişti ve "yüzde 15 stopaj (vergi kesintisi)" yapılmaya başladı (Gelir Vergisi Kanunu Geçici Md. 67).

Öyle ki "İşsizlik Sigortası Fonu"nun, bankalardaki milyarlarca YTL'lik (katrilyonlarca liralık) mevduatının faizinden bile yüzde 15 vergi kesilmeye başlandı...

HAYDİ CENNETE...

Başlıkta belirttik; yasaları bin kişi yapar, milyonlarca kişi de boşluğunu arar ve bulur...

Nitekim, çözüm hemen bulundu; cennete gidene, vergi yok!.. Bu cennet, bildiğinizden farklı bir cennet. Sözünü ettiğimiz cennet, haritada yerini dahi bulamayacağınız "Tax Heavens" diye adlandırılan, "vergi cenneti" bazı ülkeler. Bir kısmının nüfusu 5 bin kişi, vergi mükellefi sayısı 25 bin kişi!.. Örneğin; Isle of Man, Labuan, Navru, Jersey, Guernsey, Maderia, Nevis, Niue bunlardan bazıları (Bu konuda geniş bilgi için Bkz. Onur Kızılot, "Vergi Cenneti Ülkeler ve Avantajları", Yaklaşım Dergisi, Sayı:75, s. 172-173).

Kurumlar vergisinden muaf olan vakıflar ve dernekler ile sendikalar, ticaret odaları, sanayi odaları vs. Türkiye'deki banka aracılığıyla, vergi cenneti ülkelerden herhangi birinde "offshore hesap" açtırıyorlar. Vadesi dolduğunda, mevduatlarını ve faizini çektiklerinde, faiz ödemesi net (stopajsız) oluyor.

Böyle olunca da vakıflar ve dernekler, cennette hesap açtırıp, vergi ödemiyorlar!..

HERKESE YOK

Yazıyı okuyunca "Aman ne kadar iyi, biz de cennete gidelim. Vergi de ödemeyelim" diye düşünmeyin. Bu cennete herkes gidemiyor.

Gerçek kişiler, cennetteki "offshore" hesaplardan elde ettikleri 875 YTL'yi aşan faiz gelirini, Türkiye'de beyan etmek ve gelir vergisi ödemek zorundalar (GVK Md. 86/1-d). Aksi halde "vergi kaçakçısı" durumuna düşerler. Maliye, ileride bunu tespit ederse; vergisini, gecikme faizini ve vergi ziyaı cezasını alır. Sonunda, astarı yüzünden pahalı olur.

Şirketlere gelince, onların offshore hesap faiz geliri de Türkiye'de vergiye tabi. Hatta vergi cenneti ülkedeki şirkete yaptırdıkları hizmet, danışmanlık, proje, organizasyon ve benzeri hizmetler de vergiye tabi. Belli özellikleri taşıyan mal alımları da bu kapsama giriyor.

Yeni kurumlar vergisi yasasında, vergi cenneti ülkelere yapılacak bu tür fatura ödemelerinden, yüzde 30 vergi kesintisi (stopaj) öngörülüyor.

Özetle, şirketler özellikle 2006'dan itibaren, sahte cennetlere pek itibar etmesinler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 501

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vakıf ve dernekler cennete gidiyor