Vergiler sıfırlandı, yabancılar yaşadı

 

08.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergiler sıfırlandı, yabancılar yaşadı

Şükrü Kzılot - skizilot@yaklasim.com -08 Temmuz 2006 Cumrtesi - Hürriyet

NEDEN yaşamasınlar ki... Milyonlarca dolar hatta on milyonlarca dolar kazandılar, sıra vergi ödemeye gelince, ödeyecekleri verginin sıfırlanmasını istediler.

Daha düne kadar "Yerli-yabancı ayırımı olmaz. Yabancılar da vergi ödeyecek" diyenler, aniden görüş değiştirdiler. "Yabancıların borsa kazancı, Hazine bonosu, Devlet tahvili, Eurobond, tahvil faiz ve alım satış kazancı gibi kazançları, vergi dışı" bırakıldı.

31.12.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak, bir yıl sonra yani 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5281 sayılı Kanun ile yabancılara yüzde 15 stopaj (vergi kesintisi) getirilmişti. Açıkçası, yabancılar vergi olayını yıllar önce biliyorlardı. Bunu bile bile Türkiye'ye gelmişlerdi...

7 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 5527 sayılı Kanun uyarınca, yabancıların elde ettikleri kazanca uygulanan yüzde 15 stopaj, 7.7.2006'dan itibaren sıfırlandı. Yabancılar, yukarıda belirtilen kazançları nedeniyle, beyanname de vermeyecekler. Daha açık bir anlatımla stopaj "yabancılar" için kaldırıldı, "Türkler" için uygulanıyor. Ancak Bakanlar Kurulu'na, oranları sıfıra kadar indirme konusunda yetki verildi.

Görünen o ki; halkın tepkisine göre, yerli yatırımcıların stopaj oranı 15 puandan 10'a ya da 5'e, belki de sıfıra indirebilecek.

BENZİNE BİNDİRİM YABANCIYA İNDİRİM

Birkaç gündür, Hürriyet başta olmak üzere, tüm gazetelerde okuyorsunuz. Akaryakıta zam üstüne zam geliyor. Dünyanın en pahalı akaryakıtı Türkiye'de satılıyor. Çarşamba günü, benzin ve mazotta, yabancı ülkelerdeki vergi yükünü yayınladık; akaryakıtta en yüksek vergi Türkiye'de alınıyor.

Salı günü de tablo halinde yayınladık, Türkiye'de 2004 ve 2005 yıllarında toplanan vergilerin yaklaşık dörtte biri, akaryakıttan alınan vergilerden oluşuyor. Akaryakıta yapılan zamda, bıçak kemiğe dayandı. Bu zam, belli bir süre içinde "iğneden ipliğe" herşeyin fiyatını etkiliyor.

Yabancıların, milyonlarca dolar hatta on milyonlarca dolar kazancının vergisi sıfırlanırken, vatandaşın benzinine, bindiği dolmuşa, otobüse, yediğine, içtiğine zam yapılması, "yabancıda indirilip, yerliye bindirilmesi" kamu vicdanında yaralar açıyor.

Vatandaş haklı olarak "nerede eşitlik ilkesi?" diye soruyor. Verginin mali güce göre alınacağı, Anayasa'nın 73. maddesinde yazılı. Vatandaş da bize soruyor; "Bu ne biçim mali güçtür ki, asgari ücretlide var, milyonlarca dolar kazanan yabancıda yok?"

Evet... Buyrun verin cevabını..

YERLİLER DE YABANCI OLACAK

Yabancıların elde ettiği kazançlardaki "vergi sıfırlaması", buna tepki gösteren yerlileri de harekete geçirecek.

Şimdi izleyin, çok kişi parasını yurtdışına, "vergi cenneti" ülkelere çıkaracak ve o ülkede kuracakları ya da kurulmuş olarak satın alacakları şirketler aracılığıyla, e-mail yoluyla bile işlem yaparak, Türkiye'de bono, tahvil, Eurobond ve borsa geliri elde edecek ve her iki ülkede de bir kuruş ya da dolar, vergi ödemeyecekler.

Bu arada, aracı kuruluşların alacağı komisyon da yurt dışına gideceği için, burada da "vergi kaybı" olacak. Özetle, vergi cenneti ülkelere gidenler yaşayacaklar. "Bıyıklı yabancı" diye adlandırılan Türklerin, vergi cenneti ülkelerde yapacakları işlemlerin, bu ülkelerle Türkiye arasında, vergi anlaşması olmadığı için, Maliye'ce saptanması da çok zor...

Sonunda, yerlilerin de vergisi sıfırlanırsa, şaşırmayın!..


İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 714

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergiler sıfırlandı, yabancılar yaşadı