Verginin vergisi olmasa benzin ucuzlar

 

11.07.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Verginin vergisi olmasa benzin ucuzlar

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 11 Temmuz 2006 Salı - Hürriyet

ARTIK herkes öğrendi, dünyanın en pahalı benzini Türkiye'de satılıyor. Bitmedi, dünyada benzinden en fazla vergi alınan ülke de Türkiye!..

Kişi başına milli geliri 35 bin dolar olan ABD'de, benzinin litresi 0,6 sentten satılıyor. Türkiye'de ise kişi başına milli gelir yaklaşık 5 bin dolar olmasına rağmen, benzinin litresi 2 dolardan satılıyor. Hadi orası ABD dediniz peki... Komşumuz Yunanistan'a ne dersiniz? Onlarda benzini bizim gibi, aynı fiyata alıyorlar. Bakıyoruz; Yunanistan'da benzinin litresi, Türkiye'dekinin yarı fiyatına (1.08 dolara) satılıyor. Nedeni mi? Çok açık; bizdeki gibi "insafsız vergi" alınmıyor.

Bazı okurlarımızın isteği üzerine, geçtiğimiz çarşamba yayınladığımız, benzinle ilgili OECD ülkelerindeki tabloyu, düzeltilmiş şekliyle, kaynağını belirterek yeniden yayınlıyoruz. Tablonun en üstünde, benzinden "en düşük vergi" alan ülkeler yer alıyor. Türkiye, kuşkusuz "en çok vergi" alan ülke...

VERGİNİN VERGİSİ

Türkiye'de rafineri çıkış fiyatı 95 YKrş olan ve 3.09 YTL'ye satılan 95 oktan benzinden;

- 1,36 YTL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),

- 42 YKrş Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor.

Benzine zam yapıldıkça, kuşkusuz alınan vergi de artıyor. ÖTV maktu (sabit) bir vergi olarak alındığı için, her zamda artmıyor, belli aralıklarla Bakanlar Kurulu'nca artırılıyor. Ancak KDV her zamda artıyor.

Benzinde bir de "Verginin vergisi" diye bir olay var.

Benzinden alınan KDV hesaplanırken, önce ÖTV alınıyor. Sonra ÖTV dahil tutar üzerinden, KDV hesaplanıyor. Daha açık bir anlatımla, benzinde; ÖTV'nin de yüzde 18 KDV'si alınıyor.

Hesaplama yöntemi değiştirilse, önce KDV, daha sonra da ÖTV hesaplansa, ÖTV'nin KDV'si alınmayacak.

BİR ÖRNEK

Yukarıda belirttik, 95 oktan benzinden, 1,36 YTL ÖTV alınıyor. ÖTV'den KDV alınmasa, benzin;

1.36 x yüzde 18 = 24 YKrş ucuzlar.

Daha açık bir anlatımla, benzinden hem ÖTV hem de KDV alınıyor. Tamam yine alınsın. Ancak, ÖTV'den KDV yani verginin vergisi alınmasın.

İşte o zaman, benzin 24 YKrş ucuzlar.

Litrede 24 YKrş az para değil.

Maliye Bakanı "Benzinde ÖTV'yi indiremeyiz" diyor. Tamam ÖTV'yi indirmeyin ama hiç değilse, benzindeki verginin vergisini indirin. Tabii ki mazotta da...

Koladan niye ÖTV alınıyor?

DÜNKÜ köşesinde, Sevgili Ali Atıf Bir bunu soruyordu. Herhangi bir yetkilinin bu konuda yanıt verebileceğini sanmıyorum. En iyisi biz açıklayalım. ÖTV diye adlandırılan Özel Tüketim Vergisi, vergi sistemimize 1 Ağustos 2002'den itibaren "AB'ye geçiş sürecinde AB ile uyum" gerekçesiyle getirildi.

AB'de ÖTV diye bir vergi vardı. Bizde de olmalıydı. Doğru... Akaryakıt, otomobil, sigara, alkollü içki tamam. Ancak, AB'de coladan ÖTV alınmıyor. Bu ince nokta çok kişinin dikkatinden kaçtı. Sevgili Bir, "Cola içen lüks mü yaşamış oluyor?" diye sormakta haklı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 735

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Verginin vergisi olmasa benzin ucuzlar