IMF şimdi de yazar, ressam ve bestekarlara taktı

 

02.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

IMF şimdi de yazar, ressam ve bestekarlara taktı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com- 02 Ağustos 2006 Çarşamba - Hürriyet

DÜNKÜ yazımızda, IMF’nin evini satanlara getirmek istediği vergi kıskacını açıklamıştık.

Bugün de ilginç bulacağınızı tahmin ettiğim, bir başka IMF kıskacından sözedeceğim. IMF bu kez de yazar, ressam, heykeltıraş, bestekar, şair ve karikatüristlere karşı...

İLGİNÇ BİR YAKLAŞIM

Bir süre önce "asgari ücret çok yüksek" diyerek çalışanları ayağa kaldıran IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, kendi aldığı 28 bin dolar (yaklaşık 42 bin YTL) ücrete bakmadan, asgari ücretlinin aldığı 380 YTL’nin indirilmesini istediğinde, büyük tepki toplamıştı.

Takvim’de "Annen Güzel mi?" başlığıyla duyurulan bu önerinin üzerinden 20 gün geçmeden, IMF’nin yeni önerileri geldi.

IMF’nin önerilerinden biri de "Serbest Meslek Kazançlarındaki İstisna"nın daraltılması ile ilgili...

Konunun uzmanı olmayanlar, ilk bakışta olayın inceliğini haklı olarak farkedemez ve ticaretle uğraşan birini ya da doktoru, avukatı, mimarı ilgilendirdiğini düşünebilirler. Oysa olay çok farklı...

OLAY NE?

Gelir Vergisi Kanunu’nda (GVK) "Serbest Meslek Kazançlarında İstisna" diye bir madde var (GVK Md. 18). Bu maddeye göre;

Yazar, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitler ile bunların kanuni mirasçılarının;

Şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve TV senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, TV ve videoda yayınlanma veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri satmak, devretmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat, gelir vergisinden müstesna tutuluyor.

İşte IMF buna da karşı...

IMF YANLIŞ BİLİYOR

IMF birçok olayda olduğu, bu konuyu da yanlış biliyor. Nedenine gelince;

- Evet, yukarıdaki gelirler vergiden müstesna ama ödeme yapılırken, yüzde 17 stopaj (vergi kesintisi) yapılıyor yani yüzde 17 vergi ödeniyor.

Esnafın, tüccarın gelir vergisi başlangıç diliminin yüzde 15’e, koca şirketlerin, holdinglerin vergi oranının yüzde 20’ye indirildiği günümüzde; yazar, ressam ve bestekar gibi kişilerden yüzde 17 vergi kesilmesi bile çok!..

- Bu kişilere ödeme yapanlar, yüzde 18’de KDV’yi sorumlu sıfatıyla vergi dairesine yatırıyorlar.

Özetle, IMF bu konuyu da yanlış biliyor.

BİR ANI

1998’de yazar, bestekar ve ressamlara "defter tutma" ve "levha asma" mecburiyeti gelmişti.

Sevgili Bekir COŞKUN, bugün dahi unutmadığım "KDV Defteri" başlıklı yazısında; "Şairler de defter tutacakmış. Siz bu şairleri bilmezsiniz. KDV defterine şiir, şiir defterine de KDV yazarlar" diyerek, olayın anlamsızlığını o kadar güzel ortaya koymuştu ki...

Sevgili Hasan PULUR da o dönemde dillerde dolaşan "Neremi... Neremi" şarkısından esinlenerek, kendisinden işyerine asması istenen vergi levhası için "Nereme... Nereme, Nereme" diye nefis bir yazı kaleme almıştı.

Bu yazıların da etkisiyle, ortalık karıştı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan çözüm için Sayın Ecevit’in bilgisi dahilinde beni aradı... Ardından ince bir operasyonla, sorun çözümlendi... Sayın Özkan izin verirse, o özel konuşmamızı, önerdiğim çözüm yolunu ve sonraki gelişmeleri de bir başka yazımda anlatırım.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 876

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

IMF şimdi de yazar, ressam ve bestekarlara taktı