Damat, kaynanaya diş faturası kesince

 

27.08.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Damat, kaynanaya diş faturası kesince

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 27 Ağustos 2006 Pazar - Hürriyet

HÜRRİYET'te yayınlanan habere göre; diş hekimi damat, kayınvalidesine fatura kesince, ortalık karışmış ve "Sen benim anneme nasıl fatura kesersin?" diyen karısı, diş hekimi kocasından boşanmak istemiş...

DAMAT HAKLI

Damat hakkında ne düşündüğünüzü bilmiyorum ama vergi yasaları açısından, damat haklı!..

Yürürlükteki vergi mevzuatına göre, bir doktor sadece kayınvalidesini değil; karısını, oğlunu, annesini, babasını ve kardeşini, bedava tedavi edemiyor. Ederse vergi ve ceza var.

DOKTOR VE KARISI

Yaşanmış bir olay; özel hastane sahibi olan doktorun, eşi hastalanıyor. Ne yapacak, başka hastaneye götürecek hali yok ya. Kendi hastanesinde, eşini, tedavi ediyor. Birkaç yıl sonra, hastanenin defterleri inceleniyor ve "eşinin tedavisi 1000 YTL'ye yapılır" deniyor ve bu paranın kurumlar vergisi, KDV'si, faizi ve cezası isteniyor.

Hastanenin iki doktoru da görev sırasında rahatsızlanıyor onların tedavileri de hastanede yapılıyor. Ücret ödenmedi diye bunlar için de vergi ve ceza kesiliyor.

İnceleme sırasında "Bu bayan benim eşimdir. Bu hasta da hastanenin doktorudur" deniliyorsa da gözönüne alınmıyor.

YASA NE DİYOR?

KDV Yasası'nın "Hizmet Sayılan Haller" başlıklı beşinci maddesine göre;

"Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması hizmet sayılır." Aynı yasanın 10. maddesine göre de; "Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması" anında, KDV yönünden "vergiyi doğuran olay" meydana gelmiş oluyor.

İşte bu maddelere göre, doktorların; aile bireylerine, para almadan yaptıkları hizmetler, KDV'ye tabi olacak. Sanki para almış gibi, asgari tarife üzerinden KDV hesaplayıp, serbest meslek makbuzu düzenleyecekler. Özel hastaneler ise fatura düzenleyecekler, almadığı parayı gelir yazacaklar.

İster inanın, ister inanmayın yasa böyle diyor. O nedenle, doktora kaynanasına fatura kestiği için kızmayın. "Canım anladık da fatura bedelini cebinden karşılasaydı" derseniz ona da karışmayız...

Yazar kasa altyapısı

GEÇEN hafta, İstanbul'un gözde alış veriş mekanlarından Kanyon'da, otopark ödemelerine "yazar kasa fişi" verilmediğini ancak ısrarla istenilmesi halinde verildiğini yazmıştık.

Kanyon Yönetimi, yazımız üzerine bir araştırma yapmış ve "yazar kasa teknik altyapısı kurulamadığı için" müşterilerin talep etmesi halinde fiş verildiğini öğrenmişler.

Açıklama özetle, aşağıdaki gibi.

"Firma yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, henüz vale ödeme noktalarında yazar kasa teknik altyapısının kurulamaması nedeniyle, vale müşterilerinin talep etmesi üzerine ödeme noktalarından bir hayli uzak olan ofislerinden yazar kasa fişi düzenleyip getirdiklerini, ancak söz konusu teknik zorluğun bu hafta içerisinde aşılacağını ve yazar kasa fişlerinin, bu hafta içerisinde sorunsuz şekilde verilebileceğini ifade etmişlerdir.

Vergi kayıp ve kaçağına yol açacak her türlü işlemden uzak durmaları için de firma yetkilileri uyarılmıştır. Şirket yetkilileri de konuya titizlikle riayet edeceklerini teyit etmiştir."

Açıklama için teşekkür ederiz. Ancak, Maliyeciler geldiğinde "Yazar kasa teknik alt yapısını kuramadığımız için isteyene fiş veriyoruz" diyene, cezayı keserler.

Bizden hatırlatması...

ERKEKLER NEYE BENZER?

Erkekler neden ekmeğe benzer?

İkisi de yağlandıklarında daha iyi olur.

Mükemmel erkekler neden atoma benzer?

İkisinin de var olduğunu bilirsiniz ama henüz gözlerinizle görmemişsinizdir.

Erkekler neden bilezik gibidir?

İkisi de kolunuzda mükemmel durur ama hiçbir işlevsellikleri yoktur.

RAKAMLARIN UYUMU

1 x 8 + 1 = 9

12 x 8 + 2 = 98

123 x 8 + 3 = 987

1234 x 8 + 4 = 9876

12345 x 8 + 5 = 98765

123456 x 8 + 6 = 987654

1234567 x 8 + 7 = 9876543

12345678 x 8 + 8 = 98765432

123456789 x 8 + 9 = 987654321

Kayınvalide yanıyor

ADAMIN birinin evinde yangın çıkmış. Komşuları yardıma koşmayıp olayı seyretmeye başlayınca iş başa düşmüş. İlk önce oğlunu yangının içerisinden çıkarıp dışarıda beklemesini söylemiş. Dalmış tekrar duman ve ateşin içerisine, kızını çıkartmış dışarıya... Sonra karısını, sonra köpeği ve kedisini... Daha sonra dışarı hiçbir şey getirmeden 3 kez içeri girmiş çıkmış...

Onu seyreden komşularından biri sormuş; "Niçin yanan eve girip çıkıyorsun, dışarı hiçbir şey getirmiyorsun?" diye... "Kayınvalidem içeride!.." demiş adam "Arada bir girip çeviriyorum!.."

Açlık, en akıllı balıkları bile oltaya getirir.

Goethe

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 987

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Damat, kaynanaya diş faturası kesince