Tasarruf araçlarının vergisi

 

02.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tasarruf araçlarının vergisi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 02 Eylül 2006 Cumartesi - Hürriyet

2006 yılında elde edilecek mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabı ve Hazine Bonosu faizi ve borsa kazançları ile diğer para ve sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesiyle ilgili son düzenlemeler, çok kişinin kafasını karıştırmışa benziyor.

Okurlarımız, mevcut durumu bir tablo halinde görmek istiyorlar.

Yeni vergilendirme sisteminin genel esasları, tabloda gösterilmiştir.

Tabloda yer alan tasarruf araçlarının vergilendirilmesinde, özellik taşıyan durumlar var. Örneğin; yeni yasa kapsamına girmeyen ve 1 Ocak 2006 tarihinden önce edinilmiş olan menkul kıymetlerin elden çıkarılmasından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde, dar mükellefler hariç olmak üzere, 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle geçerli olan hükümler uygulanacak.

Tablonun incelenmesinden de farkedileceği gibi, 2006 yılından itibaren, tasarruf araçlarının vergilendirilmesinde "stopaj" ağırlıklı bir sistem başlatıldığı göze çarpıyor. Buna karşılık, elde edilen gelirlerin, çoğu beyana tabi değil.

2006 yılı başında, yerli yabancı ayırımı gözetilmeksizin yüzde 15 olarak belirlenen stopaj oranı; yabancıların baskısının da etkisiyle bono, tahvil ve borsa kazançlarında, yüzde sıfıra indirildi. Yerli yatırımcılarda ise yüzde 10'a indirildi.

Bakanlar Kurulu'nun, yüzde sıfır olan stopaj oranını yükseltmek, yüzde 10 olanı da yine yükseltmek ya da sıfıra indirmek konusunda yetkisi var (GVK Geçici Md. 67/17).

Ekonomideki gelişmelere göre, önümüzdeki dönemde bu konuda ne gibi değişiklikler olacağını, hep birlikte izleyeceğiz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 823

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tasarruf araçlarının vergisi