Kirayı ve ev satış gelirini gizleyenlere çözüm yolu

 

07.09.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kirayı ve ev satış gelirini gizleyenlere çözüm yolu

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 07 Eylül 2006 Perşembe - Hürriyet

SALI günü, kira geliri elde ettiği halde bu gelirini gizleyenlere yönelik, vergi operasyonu başlatıldığını yazmıştık.

Yazlık evler de dahil, gayrimenkullerini kiraya verip, bu gelirini gizleyenlerden, geriye dönük 5 yılın, cezalı gelir vergisi isteniyordu. Dünkü yazımızda da evi, bürosu, dükkanı, arsası ve arazisini 4 yıl geçmeden satan ve kazancını gizleyen, yüzbinlerce kişinin tespit edildiğini, bunlardan cezalı vergi isteneceğini, belirtmiştik.

Olay, bu sayılanlarla da bitmiyordu. Çok sayıda inşaat firmasının, sattığı gayrimenkuller, çok düşük değerden gösterilmişti. Bu durumu da Maliyeciler, alıcıların kullandığı banka kredilerinden, "elleriyle koymuş gibi" tespit etmişlerdi. İncelemeler ve tespitler devam ediyordu.

ÇÖZÜM YOLU

Vergi olayı, karmaşık ve belli bir uzmanlığı gerektiren konu olduğu için, onbinlerce hatta yüzbinlerce vatandaş, vergi yasaları karşısındaki durumunu bilmiyor. Ancak yasaları bilmemek mazeret olmadığı için, vergi ve cezalar, arka arkaya yağıyor.

Bu aşamada, iyiniyetli vatandaşlara, vergi cezasından kurtulabilmeleri için bir "çözüm yolu" göstermek istiyoruz.

CEZA GELENLER

Gelirini gizlediği tespit edilip, kendilerine ceza kesilenlerin, cezadan kısmen ya da tamamen kurtulmaları mümkün.

1- Cezanın Yarısından Kurtulmak :

Kendilerine vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilenler, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde, ilgili vergi dairesine, bir dilekçe vermeleri halinde, cezanın yarısından kurtulabilirler. Bunun için, gelen vergiyi ve cezanın yarısını, Vergi Usul Kanunu’nun 376. maddesine göre ödeyeceklerini bildirmeleri ve vadesinde ödeme yapmaları yeterli.

2- Cezanın Yüzde 90’ından Kurtulmak:

Kendilerine, vergi ve ceza ihbarnamesi tebliğ edilenler, cezada indirim yerine "uzlaşma" isteminde bulunma hakkına da sahipler.

Bu durumda olanlar, ilgili vergi dairesi başkanlığına verecekleri, "uzlaşma talep" dilekçesi ile uzlaşma isteminde bulunabiliyorlar. Ardından, uzlaşma görüşmesinin yapılacağı yer, gün ve saat belirtiliyor. O gün ve saatte, yapılan karşılıklı pazarlık sonucu, cezanın yaklaşık yüzde 90’ı kaldırılıyor. Bazen, cezanın tamamının kaldırılması hatta vergide indirim yapılması bile mümkün oluyor.

PİŞMANLIKLA BEYAN

Elde ettiği geliri, vergi dairesinden gizleyen ve şu ana kadar da bu durumları tespit edilmediği için ceza kesilmemiş olanlara, önereceğimiz yol ise "pişmanlık ve ıslah" talebiyle, gizledikleri geliri bildirmeleriyle ilgili.

Kira gelirini ya da gayrimenkul satış kazancını gizleyenler, bununla ilgili beyannameyi; Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesini talep ederek, pişmanlıkla verdiklerinde, "vergi ziyaı" cezası ödemezler. Vergi kaçakçılığı sözkonusu olsa bile bunlara, "kaçakçılık cezası" da kesilmez.

Pişmanlık talebi ile dilekçe verildiğinde, 15 gün içinde, gizlenen gelire ait verginin ve hesaplanan pişmanlık zammının ödenmesi gerekiyor. Ancak haklarında "vergi incelemesi" başlatılanlar, "ihbar edilenler" ya da beyanname vermedikleri gerekçesiyle, "takdir komisyonu"na gönderilenler, pişmanlık uygulamasından yararlanamıyorlar.

Vergide zaman aşımı süresi 5 yıl olduğu için, gizlenen gelirin bu 5 yıllık süre içinde, bir ihbar ya da denetim sonucu ortaya çıkartılması, her an mümkün. O nedenle, gelirini gizleyenlerin, pişmanlıkla beyanda bulunup, rahatlamalarında yarar var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 983

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kirayı ve ev satış gelirini gizleyenlere çözüm yolu