Bankaya bağış yapmanın avantajı

 

12.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bankaya bağış yapmanın avantajı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 12 Ekim 2006 Perşembe - Hürriyet

BAŞLIĞI okuyunca "Banka bizden zengin. Niçin bankaya bağış yapacakmışım" dediğinizi duyar gibiyim.

Haklısınız ancak bu banka farklı bir banka; gıda bankası...

Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara yapılan bağışlara "çok özel bir vergi avantajı" var.

AVANTAJ NE?

Gelir Vergisi Kanunu’nun konu ile ilgili 40/10. maddesine göre; "Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara, Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı" beyanname veren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince, gider olarak indirilebiliyor (Bu düzenleme 5035 ve 5281 sayılı yasalar ile getirildi. 2 Ocak 2004 ve 31.12.2004 tarihlerinden itibaren yürürlüğe girdi. Bkz. GVK Md. 40/10, 89/6 ve KDV Kanunu Md.17).

Gıda bankacılığı ile uğraşan; Deniz Yıldızı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hızır Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İnsan Eğitimi Kültür ve Eğitim Vakfı gibi çok sayıda dernek ve vakıf var.

Gıda bankacılığı ile uğraşan vakıf ve derneklerin, fakirlere yardım amacıyla faaliyette bulunmaları, takdir edilecek bir olay. Ancak Atatürk, laiklik ve Cumhuriyet’e tavır alan, bazı cemaat ve vakıfların, dernek ya da vakıf çatısı altında, farklı amaçları gerçekleştirmeye yönelik, bu tür faaliyetleri için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.

DİĞER VAKIF VE DERNEKLER

Diğer vakıf ve derneklere yapılan bağış ve yardımlara gelince, olayın boyutu değişiyor. Bunlardan yalnızca Bakanlar Kurulu’nca "vergi muafiyeti" tanınan vakıflar ile kamu yararına çalışan derneklere tanınan "sınırlı bir avantaj" var.

Bunlara yapılan bağış ve yardımların, beyan edilen gelirin yüzde 5’ini (kalkınmada öncelikli yöreler için yüzde 10’unu) aşmayan kısmı, gelir vergisi beyannamesi veren mükelleflerce, indirim konusu yapılabiliyor.

ÖRNEK: Her ikisi de gelir vergisi mükellefi olan ve 100’er YTL kazanç elde eden iki kişi var. Bunlardan (A), gıda bankacılığı yapan bir vakfa, 100 bin YTL, (B) ise Mehmetçik Vakfı’na 100 bin YTL’lik gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi bağışlamıştır.

Bu durumda, gıda bankacılığı yapan vakfa bağışta bulunan (A), 100 bin YTL’lik bağışın TAMAMINI kazancından indirecek ve 1 YTL dahi vergi ödemeyecek. Mehmetçik Vakfı’na bağışta bulunan (B) ise, yaptığı bağışın yüzde 5’ini yani 5 bin YTL’sini kazancından düşebilecek, kalan 95 bin YTL’nin de gelir vergisini ödeyecektir. Bu örnek, kurumlar vergisi mükellefleri için de aynen geçerli. Hemen belirtelim, gıda bankacılığı yapan vakfa, Bakanlar Kurulu’nca "vergi muafiyeti" tanınması ya da derneğin kamuya yararlı dernek olması gerekmiyor. Ayrıca, yapılan bağışlar KDV’den de müstesna tutuluyor.

Fakirlere yardım amacıyla gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddesi bağışlanması, güzel bir olay. Ancak bu bağışların, farklı amaçlara alet edilmemesinde, gıda bankacılığı yapan dernek ve vakıflarla sınırlı tutulmamasında ve etkin bir denetim yapılmasında yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 796

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bankaya bağış yapmanın avantajı