Fincancının katırları ve yatırımcılar

 

23.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Fincancının katırları ve yatırımcılar

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 23 Şubat 2006 Perşembe - Hürriyet

ÖNCEKİ gün, bir işadamı ahbabım telefon etti.

- Hocam, müsaitseniz 15 dakika uğrayıp bir çayınızı içmek istiyorum.

- Gayet tabii... Buyrun çok sevinirim.

Bir süre sonra geldi. Biraz sıkıntılı gibi gözüküyordu. Milyar doların üzerinde yatırımı olan, şirketlerinde binlerce kişiyi istihdam eden, sürekli yatırım yapan bu işadamı, aynı zamanda paranın da yakıştığı, son derece mütevazi ve saygılı birisiydi. Eğitime dönük, ikisi fakülte binası olmak üzere çok sayıda bağışları vardı. Bir ara dayanamayıp, "işler nasıl?" diye sordum.

"Önce bir fıkra anlatayım sonra da işleri" dedi ve başladı anlatmaya...

FİNCANCIYI KIZDIRMAK


Bir kasabadaki kahvede, ölüm ve öbür dünya üzerine konuşuluyormuş. Adamın biri;

"Ben bu gece mezarlığa gideceğim ve öbür dünyanın nasıl olduğunu anlamaya çalışacağım" demiş. Gece mezarlığa gitmiş ve bir tarafa uzanarak, beklemeye başlamış.

Birkaç saat geçmiş, "Herhangi bir sorun yok, burası da rahatmış" derken, mezarlıktan geçen, fincancının katırı adamı görünce ürkmüş. Ürkünce, taşıdığı fincanlar kırılmış. Bunu gören fincancı da sopasıyla, başlamış adamı dövmeye... Adamcağız, yediği dayaktan perişan vaziyette, canını zor kurtarmış. Ertesi gün kahveye gidince sormuşlar:

- Eeee anlat bakalım, nasılmış öbür dünya?

- Nasıl olacak, eğer fincancının katırlarını ürkütmezsen hiçbir sorun yok...

Fıkrayı anlattıktan sonra, tebessüm ederek "Eğer yatırım yapmazsan, işler çok iyi. Yaparsan vay haline" dedi.

YATIRIMCI HUZURSUZ

Verilen mesaj çok anlamlıydı. Üretim artışının sağlanması, işsizliğin azaltılması, yabancı sermayenin Türkiye’ye çekilmesi ve daha bir çok nedenle, yatırım yapılması gerekiyor. Ancak, yatırımcı huzursuz. "Yatırım yapmazsak, herşey daha iyi" diyecek duruma gelmiş.

Yatırımı ve yatırımcıyı teşvik etmek gerekiyor. Oysa bu günlerde, yatırım yapanlara sağlanan "yatırım indirimi istisnası" kaldırılmak isteniyor. Bu köşede, defalarca yazdık. Bu doğru değil. Yatırım indirimi kaldırılırsa, hem yabancı hem de yerli yatırımcılar, Türkiye’de yatırım yapmaya soğuk bakarlar. Başka ülkelere yönelirler. Ayrıca, şu anda yatırım indiriminden yararlananların, mevcut kazanılmış haklarının, Anayasa’ya aykırı olarak, ellerinden alınması, büyük tepki toplar. Ülke, yatırımcılar açısından güvenilirliğini ve prestijini kaybeder. Sonunda zararlı çıkan da kuşkusuz Türkiye olur.

Bu aşamada yapılması gereken belli. Yatırım yapacak olanlara, yatırım indirimi ya da benzeri bir "vergi avantajı" sağlanması gerekiyor. Bu köşede, iki ay önce önerdik; yatırım tutarına ve istihdam edilenlerin sayısına bağlı olarak, "kademeli bir vergi indirimi" getirilebilir. Bu da hem kurumlar vergisi oranında hem de istihdam üzerindeki yükler üzerinde, indirim şeklinde olabilir.

Bu konuda, tren henüz kaçmadı. Yasa çıkmadan, Meclis’de bu yönde rötuş yapılabilir...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 706

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Fincancının katırları ve yatırımcılar