Tatile çıkana dönüş sürprizi

 

21.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Tatile çıkana dönüş sürprizi

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 21 Ekim 2006 Cumartesi - Hürriyet

BAYRAM nedeniyle ya da başka bir nedenle tatile çıkanlar, tatil dönüşü hiç de hesapta olmayan bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Bu sürpriz, sizin açınızdan bir hak kaybı ya da ciddi bir parasal yük de getirebilir.

SÜRPRİZ NE?

Sürpriz, sevimsiz bir sürpriz!..

Siz tatildeyken, işyerinizde çalışan kişiye ya da bir yakınınıza, bir zarf tebliğ edilebilir. O zarfın içinde de bir borç yazısı örneğin "ödeme emri" olabilir. Böyle bir borcunuz yoksa, kısmen dahi ödenmişse veya zamanaşımına uğramışsa, yasa gereği, yedi gün içinde itiraz etmeniz (dava açmanız) gerekiyor.

Bu süreyi geçirirseniz, parayı ödeme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. İnanılmayacak bir durum ama gerçek...

DİĞER TEBLİGATLAR


Hakkınızda açılan bir dava nedeniyle, mahkeme tarafından savunma yapmanız istenebilir. Bu gibi durumlarda, yasal süre 10 gün olduğu için, ciddi bir sorunla karşılaşabilirsiniz.

Siz tatilde iken, tebliğ alındısını alıp imzalayan kişi, dönüşünüzü beklerken 10 günlük süre geçebilir. Sizin de savunma hakkınız ortadan kalkabilir. Bu tür bir durum, "davanın düşmesi" anlamına gelmez ama önemli bir hakkınız olan "savunma hakkınızı" kullanmamış olursunuz.

Yine siz tatilde iken ilamlı (belgeli) ya da ilamsız (belgesiz) takip yolu ile hakkınızda icra işlemleri başlatılmış olabilir. Bununla ilgili tebligatı alan kişinin, size bunu iletmekte gecikmesi nedeniyle, "itiraz etme" hakkınızı kaybedebilirsiniz.

Bilirkişi seçiminde, bilirkişiye itiraz süresi (3 gün) ya da bilirkişi raporuna itiraz süresi (7 gün), kısa bir süre olduğu için, siz tatilde iken, işyerinize ya da evinize yapılan tebligat nedeniyle, itiraz hakkınızı kullanamamış olabilirsiniz.

KAPIYA

YAPIŞTIRMA

Kendine tebligat yapılacak kimse, adreste bulunamaz ise tebligat memuru tebliğ edilecek evrakı o yerin muhtar ya da zabıta amir ve memuruna imza karşılığında teslim eder. Daha sonra, evrakı teslim alanın adresini de eklediği ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. Adreste bulunamayan kişinin, en yakın komşularından birine, durumu anlatır, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir (Tebligat Kanunu Md.21).

Burada önemli olan nokta; ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihin, tebliğ tarihi sayılacağıdır.

NE YAPMALI?

Tatile çıkmadan önce, adınıza tebligatı almaya yetkili olan kişileri uyarmanızda yarar var. İşyerinizde bulunan sekreter, muhasebeci, müdür gibi kişilere, tebligat yapabilirler. Tebligat yapılan kişinin, tebligatı almaya yetkili kişi olmaması durumunda, örneğin misafir ya da tesadüfen orada bulunan birisi olması durumunda, tebligat hükümsüz sayılır. Ancak, bu çok istisnai bir durumdur.

Tebligatın işyerinizde bulunan kişiye yapılması durumunda, sizi en kısa zamanda haberdar etmesini tembih etmeniz yerinde olur.

Evet, bayram nedeniyle tatile çıkarken, dönüşte tatilinizin zehir olmaması için, bu tebligat olayına dikkat edip, adınıza tebligat yapılabilecek kişileri uyarmanızda yarar var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 750

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Tatile çıkana dönüş sürprizi