Hamal, simitçi ve dantel ören, fiş ve fatura kesecek

 

26.10.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hamal, simitçi ve dantel ören, fiş ve fatura kesecek

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 26 Ekim 2006 Perşembe - Dünya

SADECE bunlar değil, ayakkabı boyacıları da listeye dahil. Bitmedi evde örgü ören, nakış işleyen Ayşe Teyze de bunları komşulara ya da genç kızlara "çeyiz olarak" sattığında, fiş ya da fatura düzenleyecek. Evde turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek yapıp satanlar da listede yer alıyor.

BU DA NEREDEN ÇIKTI?

Şimdi bunu okuyan Maliyeciler, "Allah, Allah... Bir yanlışlık olmasın, böyle bir vergi kanunu çıkmadı. Tasarı da yok hatta böyle bir düşünce de..." diyecekler. Haklılar.

Olayın kaynağı başka bir yer.

18 Ekim Çarşamba günü, banka satıp milyar dolar kazananların, daha önce de bir iş merkezini satıp 500 milyon dolar kazananların, 1 dolar dahi vergi ödemediklerini, çünkü bu gelirlerinin vergiye tabi olmadığını açıklamıştık.

Bugün de hamal, simitçi, ayakkabı boyacısı ya da evde örgü ve dantel örenleri ve sembolik para kazananları ilgilendiren, ilginç bir gelişmeyi açıklayacağız.

Gelir Vergisi Kanunu’nun dokuzuncu maddesine göre; hamal, simitçi, ayakkabı boyacısı, evde örgü, dantel, nakış, yapma çiçek vs. yapanlar, "Vergiden muaf esnaf" sayılıyorlar. Defter tutmuyorlar hatta vergi mükellefi bile değiller. Bu nedenle, satış yaptıklarında fatura ya da fiş de düzenlemiyorlar. Vergi mükellefi olanlar, bu kişilerden mal aldıklarında ya da hizmet yaptırdıklarında, kendilerine "gider pusulası" denilen bir belgeyi imzalattırıyorlar. Özetle, vergi yasaları açısından bir sorun yok.

Ancak, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" yönünden, ciddi bir sorun var. Bu Kanuna göre, yukarıda belirtilen kişilerin, yılbaşından itibaren, gelirlerini belgelemeleri gerekiyor.

KANUN NE DİYOR?

Sosyal Sigortalar Kanunu ile vergiden muaf olan esnafın gelirlerini belgelemesi isteniyor.

Nedenine gelince, Kanunun 6/k maddesine göre; gelir vergisinden muaf olup, ilgili meslek odalarına kaydolanlardan, aylık faaliyet gelirlerinden, bu gelirlerine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın, prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 katından (yani asgari ücretten) az olduğunu belgeleyenler, sigortalı sayılmayacaklar. Diğerleri ise sigortalı sayılacaklar.

Vergi Usul Kanunu yönünden, vergiden muaf esnafın gelirlerini belgelemesi mümkün değil. Bu durumda olanlar, gelirleri nedeniyle fatura ya da fiş düzenlediklerinde gelirlerini belgeleyebilirler. Böyle olunca da esnaf muafiyeti kapsamından çıkarlar.

Özetle, neresinden bakarsanız bakın, anlamsız bir düzenleme.

Olayın bir yönetmelikle düzenleneceği belirtiliyor ama vergi yasalarına aykırı düzenleme mümkün değil. Belli ki bu madde hazırlanırken, vergi yasaları gözardı edilmiş.

Bu aşamada ister istemez merak ediyoruz; yukarıda sözü edilen kanunun 6/k maddesi acaba hangi amaçla hazırlandı?

Fıkradan da öte bilmece gibi olan bu yasa maddesini açıklarken, bizim bile kafamız karıştı. Vergiden muaf olan ve esnaf sayılan vatandaş ne yapsın?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 990

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hamal, simitçi ve dantel ören, fiş ve fatura kesecek