2007 vergi artışları netleşmeye başladı

 

07.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

2007 vergi artışları netleşmeye başladı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 07 Kasım 2006 Salı - Hürriyet

GEÇEN hafta, 2007 vergi artışlarının bir kısmını bugün açıklayacağımızı belirtmiştik.

Artışların bir kısmı pazar günü, başta Hürriyet olmak üzere tüm gazetelerde yayınlandı. Bir kısmı da önümüzdeki haftalar ve aylarda belli olacak.

Konu Hürriyet okurları için sürpriz değil. Yaklaşık bir ay önce, Maliye Bakanı "Mevcut vergilerde kesinlikle artış olmayacağını" açıkladığında, bunun doğru olmadığını belirtip, hangi vergilerin artırılacağını tek tek sıralamıştık. Nitekim, yıl sonu bile gelmeden, yeni vergi artışları belli olmaya başladı. Ayrıca Meclis’te bulunan "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı" ile de çok sayıda yeni vergi ve vergi artışı getirilmek isteniyor.

HANGİ VERGİLER ARTIYOR?

Hangi birisi, o kadar çok ki...

En iyisi, belli başlı olanların bir kısmını açıklayalım. Yarın da devam ederiz. İzleyen haftalar ve aylarda da diğer vergi artışlarını açıklayacağız.

1- Motorlu Taşıtlar Vergisi:

Yeniden değerleme oranı esas alınmak suretiyle, 2007 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi, yüzde 7,8 oranında artırılacak. Buna göre, 1-3 yaş arasındaki motorlu taşıtlarda en düşük vergi 328 YTL, en yüksek vergi ise 11.845 YTL olacak.

Bakanlar Kurulu, yetkisini kullanıp, yeni bir oran belirlediği takdirde, vergi artışları farklı olabilecek.

2- Emlak Vergisi:

2007 yılında ödenecek emlak vergisi, yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani yüzde 3,9 oranında artacak. Ancak Bakanlar Kurulu’nun, artış oranını sıfıra indirmeye ya da 7,8 oranında artırmaya yetkisi var.

Bu arada Meclis’te bulunan "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı", yasalaştığı takdirde, konut ve diğer binaların emlak vergisi, yüzde 50 oranında artırılacak. Arazi vergisinin oranı ise yüzde 100 oranında artırılacak. Tasarı ile ayrıca, tek konutu olan emeklilere ve engellilere tanınan, sıfır oranlı emlak vergisi avantajı da kaldırılıyor. Bu da emekliler ve engelliler için, "yeni bir vergi" anlamına geliyor.

3- Damga Vergisi ve Harçlar :

Bakanlar Kurulu’nun yetkisini kullanmaması halinde, 2007 yılında ödenecek, maktu (sabit) damga vergisi ve pasaport, ehliyet, vize, yargı, ticaret sicili, noter, vergi yargısı, ruhsat, diploma ve diğer harçlar, yüzde 7,6 oranında artırılacak.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, yeni "Trafik Para Cezaları" da tablodaki gibi olacak.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu erteleniyor

KURUMLAR Vergisi Kanunu’ndan sonra, Gelir Vergisi Kanunu’nun da yeniden yazılıp, bu yılın sonuna kadar Meclis’e sevk edilerek, yasalaşacağı yaklaşık altı ay önce açıklanmıştı.

Önümüzdeki yılın, "seçim dönemi" olması, bu bağlamda, esnaf ve sanatkarlar ile diğer mükelleflerin olası tepkileri de göz önüne alınarak, Yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun bu yılın sonuna kadar yasalaşıp, 2007 yılından itibaren yürürlüğe girmesinden vazgeçiliyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 836

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

2007 vergi artışları netleşmeye başladı