Gazete káğıdı yemem için kanun çıkması gerekiyor

 

04.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gazete káğıdı yemem için kanun çıkması gerekiyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 04 Kasım 2006 Cumartesi - Hürriyet

BAYRAMDAN önce, Maliye Bakanı'nın "2007'de mevcut vergiler artmayacak, ayrıca yeni vergi de getirmeyeceğiz" açıklaması üzerine, "Vergiler artmazsa, bu yazıyı yerim" diye iddiada bulunmam, büyük ilgi gördü.

Hürriyet okurları, mailler ve fakslar yağdırdılar.

"Aman Hocam, o kadar gazete kağıdını nasıl yiyeceksiniz" diye merak edenler, "Sırf o kağıtları size yedirmek için, vergileri artırmazlar" diyenler de oldu. Bu arada "Hocam, böyle iddialı bir çıkış yaptığınıza göre, mutlaka bir bildiğiniz vardır" diye yazanlar da vardı...

BİLDİĞİM NE


Evet, bir bildiğim daha doğrusu birden fazla bildiğim var.

Ne demişti, Maliye Bakanı?

"Mevcut vergiler 2007'de artmayacak..."

Bundan ne anlıyorsunuz?

"2006 yılında, otomobili için 500 YTL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeyen bir vatandaş, 2007'de (mevcut vergiler artmayacağı için) yine 500 YTL ödeyecek". Haklısınız, anlaşılması gereken bu...

Başka ne anlıyorsunuz? Mevcut vergiler artmazsa;

2006 yılında evi için 300 YTL vergi ödeyen bir vatandaş 2007'de yine 300 YTL ödeyecek.

Daha başka?

Harçlar, damga vergisi ve daha birçok vergi ve harç, 2006 yılının aynısı olacak.

Bunların hiçbiri doğru değil!..

Yukarıdaki vergilerin artması değil, artmaması için özel bir yasa çıkartılması gerekiyor. Çünkü, yukarıda sıralanan vergilerin artacağına dair, şu anda yürürlükte olan yasa maddeleri var. Yıl sonuna kadar çıkartılması gereken bir başka yasa ile vergi artışları ile ilgili maddeler iptal edilmezse ya da değiştirilmezse, mevcut vergiler, 2007'de artmış olacak.

BİRKAÇ ÖRNEK

Motorlu Taşıtlar Vergisi: 2007 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi, 2006 yılı vergisinin, o yıl için belirlenen "yeniden değerleme oranında" artırılır. Bakanlar Kurulu'nun, artırım konusunda ayrıca yetkisi var (Bakınız Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu, Md. 10).

Emlak Vergisi: Gayrimenkullerin, emlak vergisi hesaplamasına esas alınan değeri, yeniden değerleme oranının yarısı oranında artırılır. Bu konuda, Bakanlar Kurulu'nun da sıfıra kadar indirme ya da yükseltme yetkisi var (Bkz. Emlak Vergisi Kanunu Md. 29). Ayrıca, şu anda Meclis'te bulunan "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı" ile 2007 yılı emlak vergisi oranları, yüzde 50-100 arasında artırılıyor.

Damga Vergisi ve Harçlar: 2007 yılında alınacak maktu damga vergisi ve harçlar da her yıl "yeniden değerleme oranına göre" artırılacak (Damga V.K. Md. 29, Harçlar K. Mük. Md. 138).

Liste uzayıp gidiyor...

Özetle, mevcut vergiler 2007 yılı için artacak çünkü artacağına dair yasa maddeleri var. Mevcut vergilerin artmaması ve benim gazete kağıdını yemem için özel bir yasa çıkartılıp, 2007 vergi artışlarının iptali gerekiyor.

Herşeye rağmen, yıl sonuna kadar böyle bir yasa çıkarsa, onun adı da herhalde "Prof. KIZILOT Yasası" olur!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 715

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gazete káğıdı yemem için kanun çıkması gerekiyor