Vergi iadesinin kalkması yanlış

 

16.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi iadesinin kalkması yanlış

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 16 Kasım 2006 Perşembe - Hürriyet

MALİYE Bakanı, dün yaptığı açıklamada "Ücretlilerde, 2008 için 2007'de fiş toplama mecburiyeti kaldırılacak" dedi.

Bu açıklama Hürriyet okurları için sürpriz değil. Yaklaşık birbuçuk yıl önce, IMF'nin talebi üzerine, ücretlilere vergi iadesi uygulamasının kaldırılmak istendiğini yazmıştık. Çoğu kez olduğu gibi, "Yok böyle bir şey" denilmişti...

Artık bu tür gelişmeler, kamuoyu için sürpriz değil.

KAYIT DIŞI ARTACAK

Önce emeklilerin aldığı "vergi iadesi" kaldırıldı.

Şimdi de ücretlilerin aldığı vergi iadesi kaldırılmak isteniyor. Büyük olasılıkla kaldırılacak da...

Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarının başında "kayıt dışılık" geliyor. Kayıt dışılığın önlenebilmesi için, yapılması gerekenlerden biri de belge düzeninin oturtulması ile ilgili...

Vergi iadesi, alış-verişlerde ve hizmetlerde, fiş ve fatura istenmesinin, önemli bir nedeniydi.

Emeklilere vergi iadesi kalktı. Neriman Teyze bile "Alış-veriş yaptığımda fiş istediğim zaman; 'Teyze fiş toplama kaldırıldı, alıp da ne yapacaksın' diyorlar. Ben de artık fiş istemiyorum" diyor.

Şimdi ücretlilere uygulanan vergi iadesi de kaldırılınca, kayıt dışılık biraz daha artacak. Çok kişi fatura ve fiş istemeyecek. Alınmayan fiş ya da faturanın KDV'si, bunu vermeyenin cebine kalacak. Ayrıca, satış kazancının gelir ya da kurumlar vergisi ödenmeyecek.

İŞVERENLER AVANTAJLI

Vergi iadesinin kaldırılması ile birlikte, bundan doğan kaybı önlemek amacıyla, ücretliler için "En az geçim indirimi" ya da benzeri bir müessese getirileceği açıklanıyor.

Bu uygulama ile ücretlilerin vergi matrahından, "En az geçim indirimi" adı altında bir indirim yapıldıktan sonra, gelir vergisi hesaplanacak.

Yabancı ülkelerin çoğunda başarı ile uygulanan bu müessese ile; insanın, insanca yaşayabileceği bir tutar vergi dışı bırakılıyor. Son derece yerinde ve gerekli bir uygulama...

Ancak, vergi iadesi kaldırılırken bunun yerine "en az geçim indirimi" getirilmesi, özellikle işçiler için çözüm değil. Nedenine gelince; 100 işletmeden 99'unda, işveren işçi ile "net ücret" tutarı üzerinden anlaşır. Vergi ve primleri de işveren üstlenir. Böyle olunca, en az geçim indirimi ile sağlanacak vergi indirimi avantajı, işçiden çok işvereni memnun eder.

Özetle, ücretlilere vergi iadesinin kaldırılması, son derece yanlış!..

Fiş ve faturaları atmayın

ÜCRETLİLERE vergi iadesinin kaldırılacağını duyanlar, "Bu olay kaldırılmış" diye sakın ellerindeki fiş ve faturaları atmasınlar. Daha ötesi, 2006 yılı sonuna kadar fiş ve fatura toplamaya devam etsinler.

Nedenine gelince, 2006 yılı sonuna kadar toplanan fiş ve faturalar, 20 Ocak 2007 tarihine kadar, işverene verilecek ve "vergi iadesi" alınacak.

Bu nedenle, elinizdeki fiş ve faturaları atmayın, yıl sonuna kadar da toplamaya devam edin.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 760

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi iadesinin kalkması yanlış