Çalışan emekliler yandı

 

30.11.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Çalışan emekliler yandı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 30 Kasım 2006 Perşembe - Hürriyet

HEM de çıra gibi yandı.

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, emekliler aleyhine yeni bir uygulama başlıyor.

Bu uygulamadan en çok, esnaf ve sanatkarlar zarar görecek. Yüzbinlerce kişi, dükkanlarını kapamak zorunda kalacak.

EMEKLİ ESNAF VE SANATKARLAR

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, iki yoldan birini seçecekler.

Birinci Tercih: Emekli aylığı almaktan vazgeçip, işyerlerini çalıştırmaya ve normal prim ödemeye devam edecekler. Bu durumda, emekli aylığından yoksun kalacaklar. İleride, işyerini kapatırlarsa, tekrar emekli aylığı alabilecekler.

İkinci Tercih:

- Emekli aylıklarının kesilmesini istemeyenler, aylıklarını kesintisiz olarak almaya devam edecekler.

- Bu durumda, her ay asgari ücretin, en az yüzde 33.5'i kadar (bu oran bazı iş kollarında 39'a çıkabiliyor) bir sosyal güvenlik destek primini (bugünkü asgari ücrete göre 178 YTL'yi) asgari tutar olarak, devlete ödeyecekler. Asgari ücrete zam geldikçe, ödenecek asgari prim de artacak.

Yanında işçi çalıştıranların, beyan edecekleri aylık kazanç; çalıştırdığı sigortalılardan, en yüksek ücret alanınkinden aşağı olamayacak. Örneğin ayda 1000 YTL ücretle işçi çalıştıran 335 YTL, 2 bin YTL ücret ile işçi çalıştıran da 670 YTL destek primi ödeyecek.

Yanında çalışan kişiye ödediği ücret, asgari ücretin brüt tutarının 6.5 katından fazla ise, ödenecek prim tutarı, asgari ücretin brüt tutarının 6,5 katı üzerinden hesaplanacak (Bugünkü asgari ücrete göre, ayda en fazla 1156 YTL destek primi ödenecek). Asgari ücrete zam geldikçe, ödenecek prim tutarı da artacak.

EMEKLİ ŞİRKET ORTAĞI VE TÜCCARLAR

Bunların durumu da aynen esnaf ve sanatkarların durumu gibi olacak. Serbest meslek erbabı emeklilerin de durumu değişmiyor.

Bunlar da, ya emekli aylığı almayacaklar ya da yukarıda belirtildiği gibi, destek primi ödeyecekler.

EMEKLİNİN ÜCRETLİ ÇALIŞMASI

Ücretli olarak çalışan emeklilerin ücretleri üzerinden, yüzde 33.5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenecek bunun yüzde 14'ü (şu anda yüzde 7.5) çalışandan, yüzde 19.5'i ise işverenden alınacak. Yüzde 33.5 olan oran, işyerinin tehlike sınıf ve derecesine göre, yüzde 39'u bulabilecek.

EMEKLİ ZATEN ZOR DURUMDA

Bazı yabancı ülkelerde, emeklilerden vergi ya da benzeri kesinti yapılıyor. Ancak o ülkelerde, emeklilere ödenen aylık Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar yüksek. IMF "Emekliden vergi alınsın" diyor ama Türkiye'deki emekli karnını bile doyuramıyor. Bugün itibariyle 7.8 milyon emekli var. Bunların büyük kısmı "açlık sınırı" olan 605 YTL'nin altında aylık alıyorlar.

Çalışan emeklilerin çoğu, emekli aylığı yetmediği için mecburen çalışıyor. Onlar da çoluk-çocuğu ile torunlarıyla oynamayı, seyahat etmeyi isterler ama ağır yaşam koşulları karşısında, ayakta durabilme mücadelesi veriyorlar.

Emekli olup çalışan ve ek gelir sağlamanın çabası içinde olanlardan yapılacak destek primi kesintisi, 2007'de bir değişiklik olmadan uygulanırsa, ortalık karışır.

Bu düzenlemenin bir an önce kaldırılması ya da sembolik bir tutara indirilmesi gerekiyor.

Emekliden alınacak üç kuruş destek primine gelene kadar, bu ülkede çok gelir kaynağı var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1019

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalışan emekliler yandı