Ege’de ev alan İngiliz’in kaçakçılığı

 

06.12.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ege’de ev alan İngiliz’in kaçakçılığı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 06 Aralık 2006 Çarşamba - Hürriyet

MALİYE Bakanı’nın, vergi rekortmenlerinin ödül töreninde, Türkiye’de ev alan yabancılarla ilgili bir açıklaması oldu. Yabancıları da kendimize benzettiğimizi, müteahhitlerin ev sattığı yabancılara "evin değerini düşük gösterdiğini" belirterek, yaşanmış bir olayı örnek verdi.

"Müteahhit, evin değerini düşük göstermek istemiş. İngiliz teklifi kabul etmemiş. Bunun üzerine de müteahhit ’ben evi satmam’ demiş. İngiliz evi çok istediği için müteahhidin şartını kabul etmiş."

Maliye Bakanı’nın anlattığı bu olay, Türkiye genelinde, yaygın olan uygulamanın, sadece bir örneği... Üstelik yeni bir olay da değil yıllardır böyle...

İNGİLTERE VE TÜRKİYE FARKI

İngiltere’de, ev alacak olan kişi, evi beğenip, fiyatında anlaştıktan sonra, bir kenara çekilir. Alım satım işlemlerini, avukatlar ya da bu işin profesyonelleri yapar. Evin bedeli de bankaya yatırılır. Alım-satım işlemleri ile ilgili harç, vergi vs. oranı da düşüktür.

Türkiye’ye gelince, alıcı ile satıcı, karşı karşıya gelir ve tüm işlemleri, satıcı veya emlakçı yapar.

Alıcının vergi ve harç yükü, yüzde 20’yi bulabilmektedir.

- Evin net alanı 150 m2’yi aşıyorsa, yüzde 18 KDV öder.

- Tapu harcı olarak da yüzde 1.5 öder.

Oranların yüksekliği, alıcı ve satıcıya "düşük bedel üzerinden satış" yönünden, ortak avantaj sağlar.

Bunu da herkes bilir ancak kalıcı bir çözüm, aranmaz.

HATALI BİR TEBLİĞ

Türkiye’de bir gayrimenkul satıldığında, tapu değerinin düşük gösterilmesine "çanak tutan" bir tebliğ var.

13 Eylül 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 48 No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile gayrimenkul alım-satımı sırasında, tapu harcının hesaplanmasında;

"Belediyelerce tespit edilen emlak vergisi değerinin esas alınması gerektiği" belirtiliyor. Buna göre örneğin, 300 bin YTL’ye satılan bir evin, emlak vergisi asgari değeri, 100 bin YTL ise, 100 bin YTL üzerinden gösterilip, buna göre harç alınması gerekiyor. Tebliğde; vatandaşların, "emlak vergisi değerinin üzerinde bir değeri beyan etmek istemeleri halinde, beyan edilen değer, tapu harcına esas alınacaktır" deniliyor. Daha açık bir anlatımla, Maliye Bakanlığı, "tapu işlemleri sırasında emlak vergisine esas olan asgari değer bildirilsin yeterli, ancak ısrar edenler, yüksek de beyan edebilirler" diyor.

İnanmayanlar, tebliği bulup dikkatle okusunlar.

Tapu işlemlerinin, gerçek alım-satım değeri üzerinden yapılabilmesi için, önce Harçlar Kanunu ve 48 No.lu tebliğin değişmesi gerekiyor.

FIKRA GİBİ BİR OLAY

Bu arada, daha önce "Kamu Kurumundan Rüşvetin Vergisi İstendi" başlığı altında, 24 Ağustos 2006 tarihli Hürriyet’te açıkladığımız, "fıkra gibi" bir olay var.

Bir kamu kurumu, birkaçı da Maliye Bakanlığı’na olmak üzere, çok sayıda gayrimenkul satıyor. Kamu kurumu olduğu için, satış bedelini de gerçek değeri üzerinden beyan ediyor.

O da ne?

Kamu kurumu sanki açıktan para almış ve gayrimenkul satış bedelini düşük göstermiş gibi satıcı kamu kurumundan ve alıcılardan, tapu harcı ve cezalar isteniyor.

Daha ötesi, kesilen harç ve cezalar, dört yıl bekletilip, vatandaşa öyle bildiriliyor. Böyle olunca, yüzde 300’ü bulabilen "gecikme faizi" de ayrıca isteniyor!..

Sanki kamu kurumu açıktan para almış gibi, gerçek değer üzerinden satışa itibar edilmiyor!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 878

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ege’de ev alan İngiliz’in kaçakçılığı