Yönetim kurulu üyeleri de yandı

 

09.12.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yönetim kurulu üyeleri de yandı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 09 Aralık 2006 Cumartesi - Hürriyet

YENİ yılda asıl yananlar, şirket yönetim kurulu üyeleri olacak.

Özellikle birden fazla şirkette yönetim kurulu üyesi olanlar tam olarak yandılar. Yönetim kurulu üyesi oldukları şirket başına 1.156 YTL'yi bulabilen "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ödeyecekler. Örneğin 10 şirkette yönetim kurulu üyesi olan bir kişi, ayda 11.560 YTL'yi bulabilen prim ödeyecek.

TEMEL FIKRASI GİBİ


Fıkrayı bilirsiniz.

Temel hastalanmış. Karısı, çocukları ve yakınlarına, "Çok hastayum, galiba öleceğum" dediğinde, etrafındakiler inanmamış ve "Bir şeyun yok, iyisun, iyisun" diye, hastalığı ciddiye almamışlar.

Temel bir süre sonra ölmüş. Mezarına gidenler, mezar taşında şu yazıyı görmüşler:

"Hastayum, hastayum, galiba öleceğum dedim. İnanmadinuz. Şimdi inandinuz mu?"

Temel'in fıkrasında olduğu gibi, biz de aylar önce yeni sosyal güvenlik sistemini açıklarken, çalışan emeklilerin perişan olacağını yazmıştık.

Hürriyet okurları anımsayacaktır, 27 Nisan 2006 günü başlayıp, bir hafta devam eden "Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi Kime Ne Getiriyor?" başlıklı dizi yazımızda, "emekli olup çalışan esnafın, ücretlinin ve şirket ortağının canı yanacak" demiştik. O günlerde ciddiyeti pek fark edilmeyen bu olay, son iki haftanın, en çok tartışılan konuları arasında yer aldı.

Geçtiğimiz hafta, emekli olup ücretli çalışanlar, esnaf ve sanatkarlar ile diğer serbest çalışanlar ve şirket ortaklarının durumunu ayrıntılı olarak açıklamıştık.

Bu gün de yönetim kurulu üyelerinin durumunu açıklıyoruz.

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

Geçen hafta ki "Şirket Ortakları Yandı" başlıklı yazımızda, emekli milletvekilleri ile kıyaslama yapınca, bir grup milletvekili "Şükrü Hoca galiba çok sayıda şirketin ortağı" demişler. Bugünkü yazımızın başlığına bakınca da "Herhalde çok sayıda şirketin yönetim kurulu üyesi" diyebilirler. Önce şunu belirteyim; bir tek şirketin dahi yönetim kurulu üyesi değilim. Üniversitedeki öğretim üyeliği görevim nedeniyle, yeni sosyal güvenlik sisteminden de olumsuz yönde etkilenmiyorum. Ancak bu durum, etkilenen hatta perişan olanları dile getirmeme engel değil.

Şirket yönetim kurulu üyeleri de emekli olmasalar dahi yeni sistemden olumsuz yönde hem de en olumsuz yönde etkilenecekler.

Yeni sisteme göre;
yönetim kurulu üyesi oldukları her şirket için yürürlükteki asgari ücretin üçte birinden aşağı olmamak üzere 1.156 YTL'ye kadar (şirket başına) prim ödeyecekler (Bkz. 5510 Sayılı Kanun Md. 80). Buna göre, 10 şirket için ayda 11.560 YTL ödeyen yönetim kurulu üyeleri, emekli olduklarında, bir tek emekli aylığı alacaklar.

Bu çarpıklık düzeltilmezse, yakında şirketlerin yönetim kurulları boşalır...

Milletvekillerine tepki var

GEÇTİĞİMİZ Cumartesi, "Milletin Aslına Dayak Vekiline Kıyak" başlıklı yazımız üzerine, Hürriyet okurları, milletvekillerinin görevleri devam ederken, üç ayda bir aldıkları 22.844 YTL (aylık 7.614 YTL) normal aylığın yanısıra, hizmet sürelerine göre değişen emekli aylığını ayrıca almalarına, büyük tepki gösterdiler.

Çalışan emeklilerin aylıklarının kesilmesi ya da destek primi ödemeleri ile ilgili yasa çıkartılırken, Anayasa'nın 86. maddesinde "Milletvekillerinin Emekli Aylıklarının Kesilmeyeceği" şeklinde hüküm yer alması, ayrıca 5510 sayılı Kanun'un milletvekillerinin destek priminden muaf tutulmalarına olanak sağlayan Geçici 10. maddesi, vatandaşı incitiyor (Emekli aylığı alan milletvekili sayısı 360).

Bu uygulama, Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan "Eşitlik ilkesi"ne de aykırı.

Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'ya aykırı olan ve milletvekillerine "Çok özel ayrıcalık tanıyan" Anayasa'nın 86/2. maddesini ve Geçici 10. maddenin son fıkrasını iptal etmesi bekleniyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 700

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yönetim kurulu üyeleri de yandı