Serbest çalışan emekliler kurtuldu

 

19.12.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Serbest çalışan emekliler kurtuldu

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 19 Aralık 2006 Salı - Hürriyet

Üç hafta önce, "Çalışan Emekliler Yandı" başlığı altında, emekli olup serbest çalışan ya da şirket ortağı olanların, yandığını yazmıştık.

Hemen ardından da "Şirkete Yüzde 1 Ortak Olan Emekliler Yandı" başlığı altında, bir limited şirkete yüzde 1 hisse ile ortak olan ya da anonim şirkete kurucu ortak olan emeklilerin de yandığını belirtmiştik. Bu durumda olanlar, 1 Ocak 2007’den itibaren, ya emekli aylığı almaktan vazgeçecekler ya da 178 YTL ile 1.156 YTL arasında değişen, prim ödeyeceklerdi.

Anayasa Mahkemesi’nin, geçen haftaki iptal kararı ile serbest çalışan emekliler ile şirket ortağı ya da yöneticisi olan emekliler yanmaktan kurtuldular.

OLAY NEYDİ?

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çalışan emeklilere ağır bir yük getirilmişti.

Buna göre; 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren, iki yoldan biri tercih edilecekti.

Birinci Tercih: Emekli aylığı almaktan vazgeçip, işyerlerini çalıştırmaya ve normal prim ödemeye devam edecekler. Bu durumda, emekli aylığından yoksun kalacaklar. İleride, işyerini kapatırlarsa, tekrar emekli aylığı alabileceklerdi.

İkinci Tercih:

- Emekli aylıklarının kesilmesini istemeyenler, aylıklarını kesintisiz olarak almaya devam edeceklerdi.

- Bu durumda, her ay asgari ücretin en az yüzde 33.5’i kadar (bu oran bazı iş kollarında 39’a çıkabiliyor) bir sosyal güvenlik destek primini (bugünkü asgari ücrete göre 178 YTL’yi) asgari tutar olarak, devlete ödeyecekler, asgari ücrete zam geldikçe, ödenecek asgari prim de artacaktı.

Yanında işçi çalıştıranların, beyan edecekleri aylık kazanç; çalıştırdığı sigortalılardan, en yüksek ücret alanınkinden aşağı olamayacaktı. Örneğin ayda 1.000 YTL ücretle işçi çalıştıran 335 YTL, 2.000 YTL ücretle işçi çalıştıran da 670 YTL destek primi ödeyecekti.

Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz hafta açıklanan kararı ile serbest çalışan emeklilerle ilgili yukarıdaki düzenlemelerin hepsini iptal etti.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN EMEKLİLER

Anayasa Mahkemesi, ücretli olarak çalışan; TC Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle ilgili düzenlemeyi iptal etmedi.

2006 yılında, bunların alacakları ücretin brüt tutarı üzerinden, yüzde 7,5 oranında kesilen sosyal güvenlik destek primi, 1 Ocak 2007’den itibaren, yüzde 14’e çıkacak.

MİLLETVEKİLLERİ YİNE YAŞADILAR

Anayasa’nın 86/2 maddesinde "milletvekillerinin emekli aylıklarının kesilmeyeceği" şeklindeki hüküm nedeni ile, milletvekillerinin emekli aylıkları kesilmiyor. Bu hüküm Anayasa Mahkemesi’nce değil, Anayasa’nın ilgili maddesinin TBMM’de değiştirilmesi ile mümkün olduğundan, milletvekillerinin bu avantajları devam ediyor. Bir vatandaş, TC Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alırken, bir kamu kurumunda çalışmaya başlarsa, emekli aylığı kesiliyor. Bir milletvekili, milletvekilliğinde 2 yılı doldurduğunda (hizmet süresi yeterli ise) hem milletvekili aylığı alıyor hem de milletvekilliği devam ederken emekli aylığı alabiliyor. Şu anda 360 milletvekili bu durumda...

Ayrıca, 5510 sayılı Yasa’da yer alan "milletvekillerinin destek priminden muaf tutulmasına olanak sağlayan" Geçici 10. madde de Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmedi.

Milletvekilleri, bu anlamda da yine yaşadılar...

YARIN: İPTAL SONRASI EMEKLİLİK VE 2007 ÖNCESİ SON FIRSATLAR

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1001

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Serbest çalışan emekliler kurtuldu