Verginin de vergisi ödenince fiyatlar artıyor

 

16.12.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Verginin de vergisi ödenince fiyatlar artıyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 16 Aralık 2006 Cumartesi - Hürriyet

GÜNLÜK yaşantımızda benzin, mazot, fuel-oil ve doğal gaz bedeli öderken, fiyatın içinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödüyoruz. KDV hesaplanırken, örneğin benzinin fiyatına, ÖTV'de ekleniyor. Böyle olunca ÖTV'nin de KDV'si yani verginin de vergisi alınıyor.

Bitmedi, otomobil ve motorlu taşıtlarda, alkollü içkilerde, sigarada, beyaz eşyada, makyaj malzemesi, güneş kremi hatta tıraş sabununda, hem ÖTV ödeniyor hem de ÖTV'li tutar üzerinden KDV hesaplanıyor. Yani ÖTV'nin de KDV'si alınıyor. Böyle olunca, fiyatlar da artıyor.

PETROL ÜRÜNLERİ

Petrol ürünleri ve madeni yağdan, maktu (sabit) tutarda ÖTV, daha sonra mal bedeli ile ÖTV'nin toplamı üzerinden KDV alınıyor. Böyle olunca, Türkiye'de benzinden alınan vergi, "Dünya rekoru" oluyor.

Bununla ilgili ayrıntılar, Tablo-I'de gösterilmiştir.

MOTORLU ARAÇLAR

Motorlu araçlarda da hem ÖTV alınıyor hem de mal alış bedeline ÖTV'nin eklenmesi sonucu toplam tutar üzerinden KDV alınıyor. Böyle olunca, Türkiye'de otomobilden alınan vergi "Dünya rekoru" oluyor.

Bununla ilgili ayrıntılar, Tablo-II'de gösterilmiştir.

Maalesef, Türkiye'de, otomobilden alınan vergiler, yabancı ülkelerin 3-6 katı...

ALKOLLÜ İÇKİLER

Alkollü içkilerde, ÖTV belli bir oranda hesaplanıyor. Ancak, bir de asgari ÖTV olarak sabit (maktu) bir ÖTV tutarı belirlenmiştir. Alkollü içkilerde de ÖTV üzerinden ayrıca KDV hesaplanmaktadır.

Bununla ilgili ayrıntılar, Tablo III'de gösterilmiştir.

Sigaradaki ÖTV ise, 1,2 YTL'den az olmamak üzere, perakende satış fiyatının yüzde 58'i. Sigaradan ayrıca yüzde 18 KDV alınıyor.

LÜKS TÜKETİM MALLARI

ÖTV Kanunu'na ekli IV Sayılı bir liste var. AB ülkelerinin hiçbirinde olmayan bu liste, bize özgü...

Listeye göre; buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar, cep telefonu, makyaj malzemesi, güneş kremi, tıraş sabunu vs. "lüks mal" kapsamında, yüzde 6,7-20 arasında ÖTV'ye tabi tutuluyor. ÖTV dahil tutar üzerinden de ayrıca KDV hesaplanıyor.

ÖTV'nin de KDV'sinin alınması, kuşkusuz fiyatları da yükseltiyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 889

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Verginin de vergisi ödenince fiyatlar artıyor