Fiş almayan ücretliye ve emekliye ceza var

 

03.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Fiş almayan ücretliye ve emekliye ceza var

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 03 Ocak 2007 Çarşamba - Hürriyet

BAŞLIĞI okuyan ücretliler ve emekliler, bize kızmasınlar çünkü yasa böyle diyor. 2007 yılında fiş ve fatura almayan ücretliler ve emekliler, vergi cezası ile karşılaşırlarsa, sürpriz olmasın!..

Vergi iadesi uygulamasının kaldırılacağının açıklanması üzerine ücretliler ve iadeden 2006'dan itibaren yararlandırılmayan emeklilerin çoğu fiş ve fatura almayı bıraktılar.

Ücretlilerde, vergi iadesini kaldıran tasarı henüz yasalaşmadı ama kaldırılacağı kesin gibi... Ancak, ücretlilere ve emeklilere vergi iadesinin kaldırılması, onların fiş, fatura ya da serbest meslek makbuzu alma zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor.

CEZANIN KAYNAĞI

Vergi Usul Kanunu'nun 353. maddesinde; fatura ve fiş verilmemesi ve alınmaması ile ilgili cezalar yer alıyor.

Bu maddeye göre, hem vermeyen hem de almayanlar için (ücretliler ve emekliler de dahil) özel usulsüzlük cezası kesiliyor.

1) Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu Almayanlar

Emekli, ev hanımı, öğrenci, işçi, memur ya da başka bir vatandaşın fatura almadığı, vergi incelemesine yetkili olanlarca tespit edildiğinde, 27.80 YTL "özel usulsüzlük cezası" kesilecek.

Bu ceza, serbest meslek erbabı olan doktordan "serbest meslek makbuzu" almayan ücretli ve emekliye de uygulanacak. Aynı ceza, bunların aile bireyleri için de geçerli (VUK Md. 353/3).

2) Yazar Kasa Fişi Almayanlar

Emekliler ya da diğer vatandaşlar, 560 YTL'yi aşmayan, alış-verişlerinde ve yararlandıkları hizmetlerde "yazar kasa fişi" almak zorundalar.

Fiş almadıklarının, vergi incelemesine yetkili olanlarca tespit edilmesi durumunda, emeklilere 27.80 YTL "özel usulsüzlük cezası" kesilmesi gerekiyor. Bu ceza, yalnızca emekliler için değil diğer vatandaşlar için de sözkonusu...

AMAN DİKKAT


Milyonlarca ücretli ve emekli; "Vergi iadesi kalktı. Artık biz de fiş ve fatura almayalım" diye düşünebilir.

Bu düşünce doğru değil.

1- Fatura ve fiş almak, herşeyden önce bir yurttaşlık ödevi.

2- Alınmayan fatura ya da fişin KDV'si, bunu vermeyenin cebine kalır. Ayrıca satış kazancının gelir ya da kurumlar vergisini ödemez. Vergi toplanamayınca ya dolaylı vergiler artar ya da borcumuz...

3- Kayıtdışılık, Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu. Fiş ve fatura alınmadıkça, kayıtdışılığın boyutları da artar.

4- Fiş almayan emekliye ya da ücretliye ceza kesildiğinde, "Ücretliler ve emeklilerin fiş ve fatura toplayıp vergi iadesi almaları kalktı. Başbakan 'Emekliyi fiş toplama eziyetinden kurtardık' demişti. Maliye Bakanı da; 'Fiş toplamak zulüm makinası gibiydi' şeklinde açıklama yapmadı mı?" diye savunma yapmaya kalkışmak, ücretliyi ve emekliyi vergi cezasından kurtarmaz.

Sonuç olarak, kimsenin sözü yasadan üstün olamaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 782

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Fiş almayan ücretliye ve emekliye ceza var