’Değirmenin suyu nereden geliyor’ diye sorulmayacak

 

23.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

’Değirmenin suyu nereden geliyor’ diye sorulmayacak

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 23 Ocak 2007 Salı - Hürriyet


YAKLAŞIK iki ay kadar önce, "Harcamaların kaynağı ne?" diye sorulup, vergi alınacağını yazmıştık.

Okumayanlar için özetleyelim; Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapan tasarıya göre; 2007 yılından itibaren, harcamaları yüksek seviyede bulunanlar tespit edilip, "Bu değirmenin suyu nereden geliyor?" diye, harcamalarının kaynağı sorulacaktı.

Görkemli düğünler yapıp, havaya dolarları saçanlara, tantanalı partiler düzenleyenlere, sık sık yurtdışına çıkanlara, bir giydiğini bir daha giymeyip ona buna hava atanlara, kredi kartı hesabından yüksek tutarda para harcayanlara "Arkadaş, bu harcamaların kaynağı nereden geliyor. Kimsin, necisin, ne kadar vergi ödedin?" diye sorulacaktı.

Bu uygulamada; Maliye Bakanlığı’nca yapılan tespitler ya da yapılan ihbarlar değerlendirilerek, yüksek seviyede harcama yapan kişiler çağrılacak ve kendilerinden "Yıllık özel gider bildirimi" istenecek, bildirimde, gelir ve giderler ayrıntılı olarak belirtilecek, harcamaları ile gelirleri arasında tutarsızlık bulunanlar, vergi incelemesine alınacaktı.

Ardından da duruma göre bunlara, vergi ve cezalar kesilecekti.

SORGULAMADAN VAZGEÇİLDİ

Getirilmesi düşünülen yukarıdaki uygulamayı savunan Maliye Bakanı, olayı açıklarken;

"Adamın geliri 100, harcaması 1500. ’Değirmenin suyu nereden geliyor?’ diye sorulmuyor. Bundan sonra, harcamaların izahı istenecek. Adamı çağırıp soracağız ’Arkadaş, senin gelirin şu, harcamaların ise gelirinden çok fazla. Bize aradaki farkı açıkla’ diyeceğiz" demişti.

Maliye Bakanı’nın; 1 milyon 366 bin mükellefin yüzde 23’ünü oluşturan 316 bin 500 kişinin "sıfır", yüzde 59’una denk gelen 805 bin kişinin de asgari ücretlinin altında gelir beyan ettiğini açıklaması ve gelir beyan etmeden harcama yapanların takibe alınacağını belirtmesine rağmen, Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, bu düzenlemeyi tasarı metninden çıkardı.

GEREKÇESİ NE?

Komisyon üyelerinden bir kısmı; sistemin sadece beyanname verenleri kapsadığını, trilyonluk harcama yapanların, eğlence merkezlerinde babasının parasını harcayan ancak gelirinin vergisini vermeyenlerin, kapsam dışı olmasını eleştirdiler.

Bunun üzerine, maddenin herkesi kapsayacak şekilde güçlendirilmesi yerine, tümüyle tasarıdan çıkartılmasına karar verildi.

Getirilecek olan düzenleme, gerçekten yetersizdi.

1- Tüm harcamaları kapsamıyordu. Ev alana, arsa alana, bankaya para yatırana, şirket hissesi alana, bu ödemeler nedeniyle sorgulama öngörülmüyordu.

2- Düzenleme, 73 milyonu değil, gelir vergisi mükellefi olan sınırlı bir kesimi ilgilendirdiği için, doğarken sakat doğmuş olacaktı.

Eksik yönleri giderilip, güçlendirilmesi yerine, bütünüyle kaldırıldı.

Ne diyelim, birilerinin gözü aydın...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 749

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

’Değirmenin suyu nereden geliyor’ diye sorulmayacak