Vergide çağdaş bir uygulama geliyor

 

24.01.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergide çağdaş bir uygulama geliyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 24 Ocak 2007 Çarşamba - Hürriyet

YAKINDA yasalaşması beklenen gelir vergisi ile ilgili tasarıda, çağdaş bir düzenleme yer alıyor.

Yıllardır özlemini duyduğumuz "En az geçim indirimi" nihayet geliyor.

EN AZ GEÇİM İNDİRİMİ NE?


Çağdaş ülkelerin, büyük kısmında uygulanan "en az geçim indirimi" müessesesi ile kişilerin asgari koşullarda yaşantılarını sürdürebilmesi için gerekli olan tutar, vergi dışı bırakılıyor.

İsterseniz birkaç örnek verelim.

1-İngiltere’de: İster serbest çalışsın ister ücretli, bekar bir kişiye, 2007 yılı için 5 bin 035, 2008 yılı için 5 bin 225 sterlin, "asgari geçim indirimi" tanınıyor. Bu ne anlama geliyor? diye merak edenler için açıklayalım; "Arkadaş, sen yılda yeme, içme, kıyafet vs. olarak, 5.035 Sterlin ile geçinebilirsin. Bu sınıra kadar olan gelirinden vergi almıyoruz" anlamına geliyor. Evli olanlar için, bu tutar artıyor... Yaşlıların geçim indirimi tutarı, biraz daha yüksek. 2007’de 7.420, 2008’de 7.690 Sterlin. Geçim indirimi tutarı, her yıl itibariyle yükseltiliyor (Bkz. www.inlandrevenue.gov.uk).

2- ABD’de: Bekar bir mükellefe tanınan geçim indirimi 5 bin ABD Doları. Evliler için bu tutar 10.000 dolara yükseliyor. Çocuklara ayrıca 4 bin 300 dolara kadar geçim indirimi tanınıyor (Bkz. Tax Planing For US, Delloite, 2006. ve www.irs.gov).

Buna göre, ABD’de bekar bir kişinin, yılda 5 bin dolar ile yaşayabileceği düşünülüyor.

3- Almanya’da: Bekar bir mükellefe 7 bin 664 Euro "en az geçim indirimi" tanınıyor. Evlilerde bu tutar 15.329 Euro’ya yükseliyor. Çocuklar için ayrıca indirim uygulanıyor.

4- Belçika’da: Bekar mükellefler için 7 bin 010 Euro uygulanıyor. Çocuk sayısına göre artan en az geçim indirimi, dört çocukta 11 bin 450 Euro’ya ulaşıyor.

5- Fransa’da: 5 bin 515 Euroya kadar olan gelirler vergi dışı bırakılmış. 5 bin 515-9 bin 700 Euro arasındaki gelirlere ise, yüzde 5,5 vergi oranı uygulanıyor.

Liste uzayıp gidiyor...

TÜRKİYE’DE


Türkiye’de vergi mükelleflerine "Arkadaş, senin yemen, içmen, ısınman, giyinmen vs. için asgari şu kadar YTL’ye, örneğin yılda 6 bin YTL’ye ihtiyacın var. Bu tutara kadar, gelirinden vergi almayacağız" denilmiyor. Mükelleflerin, Orhan Veli’nin "Bedava yaşıyoruz bedava" şiirinde olduğu gibi, bedava yaşadıkları kabul ediliyordu!..

2008 yılından itibaren yürürlüğe girmesi öngörülen yeni düzenleme ile yalnızca ücretlilere "En az geçim indirimi" avantajı sağlanıyor. Buna göre; asgari ücretin aylık brüt tutarının yarısı kadar, en az geçim indirimi uygulanacak. Evlilerde bu tutar, asgari ücretin yüzde 10’u oranında artacak. İki çocuğa kadar yüzde 7.5’er, iki çocuktan fazlası için yüzde 5’i kadar artacak. Buna göre, evli dört çocuklu asgari ücretli, 2008 yılında gelir vergisi ödemeyecek.

Yıllardır özlemi duyulan "en az geçim indirimi" müessesesinin, ücretliler için yeniden getirilmesi, son derece sevindirici bir olay. İlk bakışta bu tutar düşük gözükebilir ama 2008 yılında bütçeye 4 milyar YTL civarında ilave yük getireceğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Getirilecek düzenleme, özellikle düşük ücretlilere, önemli bir avantaj sağlıyor. Orta ve yüksek düzeydeki ücretlilerde, vergi iadesinin kaldırılmasından doğan kayıp, daha fazla olduğu için, şimdilik önemli bir avantaj sağlamıyor.

En az geçim indirimi müessesesi, diğer ülkelerde beyanname veren gelir vergisi mükelleflerini de kapsıyor. Türkiye’de esnaf, sanatkar, tüccar ve diğer beyanname veren mükellefleri kapsamayacak olması, düzenlemenin aksayan yönü olarak göze çarpıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 799

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergide çağdaş bir uygulama geliyor