Neriman Teyze evin tapusunu kime alacak

 

03.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Neriman Teyze evin tapusunu kime alacak

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 03 Şubat 2007 Cumartesi - Hürriyet


NERİMAN Teyze, uzun süredir gözükmüyordu. Geçenlerde geldi.

Memleketine gitmiş ve babasından miras kalan hisseli araziyi satmış. Parasını, bir ay vadeli olarak bankaya yatırmış ama asıl amacı başka; eline geçen para ile bir ev alıp, kiraya vermek istiyor. Ancak, evin tapusunu kendi adına mı yoksa oğlu ve kızına mı alacağı konusunda, kafası karışmış durumda.

- Evladım, belli bir yaşa geldim. Bir ayağım çukurda. Yarın ölürsem, çocuklar bir de veraset vergisi, tapu vs. uğraşsınlar istemiyorum. Öte yandan, dünyanın da binbir türlü hali var. Kimin ölüp kimin kalacağı belli değil. Tapuyu çocukların adına alırsam, Allah göstermesin oğlum ölürse, gelin malın üstüne oturur. Kızım ölürse, damadın ne yapacağı hiç belli olmaz. Kızımı unutur ve kısa süre içinde evlenir. Çocukları da çok küçük.

Anlayacağın evladım, şaşırdım kaldım. Bazen, mal mülk de insanın başına dert oluyor. Bu konuları sen daha iyi bilirsin ne yapayım evladım?

NERİMAN TEYZE NE YAPSIN?

Evet... Neriman Teyze’ye öyle bir yol önermeli ki kafası rahat etsin.

Neriman Teyze, yeni alacağı evin kirasını, sağ olduğu sürece kendisi almak istiyor. Öldükten sonra da mirasçıları olan oğlu ve kızına kalmasını arzu ediyor. Bu arada, sağlığında öyle bir işlem yapmak istiyor ki, öldüğü zaman çocukları "Veraset ve İntikal Vergisi" ile uğraşmasınlar.

Aslında, bu durum sadece Neriman Teyze’nin değil, belli yaşa gelmiş çok kişinin sorunu.

Neriman Teyze’ye önerimiz şu oldu;

- Neriman Teyze, tapuyu alırken; evin intifa hakkını (yani yararlanma hakkını) kendi üzerine, çıplak mülkiyetini iki çocuğunun adına al. Toplam değerin 2/3’ü üzerinden intifa hakkı sahibi yani sen binde 15, 1/3’ü üzerinden de çıplak mülkiyet hakkı sahibi olan çocukların, binde 15 "tapu harcı" ödersiniz. Satıcı da sadece çıplak mülkiyet üzerinden binde 15 harç öder.

Sen sağ olduğun sürece; o evde ister otur, istersen kiraya ver. Çocukların karışamaz. Evin emlak vergisini de kira geliri nedeniyle gelir vergisini de sen ödersin. "Nereden buldun?" yasası olmadığı için, çocukların vergisel anlamda, bu yönden sorgulanması da hukuken mümkün değil.

Allah gecinden versin, öldükten sonra, çocukların bu ev nedeniyle veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermezler. Sadece, ölümle ilgili belgeyi alıp, tapuya başvurup 9,2 YTL "terkin harcı" ödeyip, "intifa hakkını" kaldırtırlar. Bundan sonra da o evi ister satarlar, ister kiraya verirler. Bu onların bileceği iş.

SORUN ÇÖZÜMLENDİ

Neriman Teyze, anlattıklarımı dinleyince sevindi;

- Evladım, ben de böyle bir formül arıyordum. Tam istediğim gibi oldu. Allah senden razı olsun...

diyerek, dua ede ede gitti...

Neriman Teyze gidince düşündüm; aslında çok kişi bu uygulamayı bilmiyor. Özellikle, belli yaşın üzerinde olanlar, gayrimenkul alırken intifa hakkını üzerlerinde bulundurup, gayrimenkulleri çocukları adına alsalar, henüz sağ iken çocuklara paylaştırmış olurlar. Ayrıca onları veraset ve intikal vergisi ile de uğraştırmazlar. Bu olay, yalnızca gayrimenkul alırken değil, mevcut gayrimenkulün intifa hakkını üzerine alıp, çıplak mülkiyetini çocuklara devretmek şeklinde de olabilir.

Belli yaşın üzerinde olanların, gayrimenkul alırken, bu uyarıya dikkat etmelerinde yarar var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 985

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Neriman Teyze evin tapusunu kime alacak