Cenaze vergisinden Başbakan Yardımcısı da şikáyetçi

 

07.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Cenaze vergisinden Başbakan Yardımcısı da şikáyetçi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 07 Şubat 2007 Çarşamba - Hürriyet

ALMANYA’da ölen vatandaşımızın, İzmir’e getirilen cenazesinden, vergi istenmesi ile başlayan "cenazeden vergi alınması" olayına, tepkiler artıyor.

Tepki gösterenler arasına, son olarak Başbakan Yardımcısı da katıldı. Olayı bilmeyenler için özetleyelim. Yurtdışından getirilen cenazeden, gümrükte 15 Euro karşılığı Damga Vergisi istendiğinde, olaya canı sıkılan, ölen vatandaşımızın yakını;

"Ne vergisiymiş, ölüden de mi vergi alıyorsunuz? Allah aşkına, cenaze gümrüğe tabi ticari bir mal mı ki vergi alınıyor. Ölüden vergi alınır mı?" diye tepki göstermişti.

DIŞİŞLERİ DE KARŞI

İlk kez Hürriyet’ten Süleyman Demirkan’ın ortaya çıkardığı bu olayla ilgili olarak, Mersin milletvekili Hüseyin Güler bir soru önergesi vererek olayın üzerine gitti. Güler’in önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, gazetelerde yer alan açıklamasında;

"Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 21 Ekim 2005 tarihli yazısı uyarınca, cenazelerin yurda getirilmesi sırasında, sınır kapılarında gümrük işlemleri için düzenlenen beyan formu üzerinden, damga vergisi tahsil ediliyor. Mümkünse damga vergisi alınmaması için Maliye Bakanlığı’na görüş bildirdi" dedi.

VATANDAŞIN TEPKİSİ

Gül’ün bu açıklamasının yayınlandığı gün, Milliyet’in internet sitesinde, haberle ilgili okuyucu yorumlarından bazıları aşağıdaki gibiydi;

- Bu nasıl uygulamadır ki sağ çıkarken vergi al, ölü girerken de vergi al. Ayıp ayıp...

- Ölen kişinin kefen bezinden vergi alındığını biliyoruz tamam ama cenazesinin de vergisi olur mu?

- Yıllık mezar vergisi ne zaman?

- Vergiyi ödemezse ne olacak, cenazeyi mi alırlar? Sen hortumları affet, ölüden medet ara. Yazık, yazık...

Görüldüğü gibi, vatandaş cenaze vergisine çok tepkili...

ÇÖZÜM YOLU NE?

Çözüm yolu çok basit. Şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda olan, vergi yasalarında değişiklik yapılması ile ilgili bir tasarı var. Bu tasarıya, geçtiğimiz günlerde, "ikinci el taşıt satışlarındaki damga vergisinin, indirilmesi" ile ilgili bir hüküm eklendi. Daha önce de "kapıcılardan alınan damga vergisi" kaldırılmıştı... Şimdi, tasarıya bir madde daha eklenecek ve "yurt dışından gelen cenazeler nedeniyle, gümrükte düzenlenen belgelerin, damga vergisinden müstesna olduğu" belirtilecek. Böylece, cenazeden damga vergisi alınması olayına son verilmiş olacak.

Olay bu kadar basitÖ Bakalım, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, hangi milletvekili bu yönde girişimde bulunacak. Hemen belirtelim; yurt dışından gelen cenazelerden alınan damga vergisi, toplam vergi gelirlerinin milyarda biri bile değil. Ağaçlarla uğraşırken ormanı göremiyoruz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 690

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Cenaze vergisinden Başbakan Yardımcısı da şikáyetçi