Ücretlilere vergi iadesi kalktı mı kalkmadı mı

 

06.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ücretlilere vergi iadesi kalktı mı kalkmadı mı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 06 Şubat 2007 - Hürriyet

SON günlerde en çok aldığımız soru bu...

Ücretlilere vergi iadesi, 10,6 milyon ücretliyi, ailesiyle birlikte de yaklaşık 30 milyon kişiyi ilgilendirdiği için, kalkıp kalkmadığı, çok merak ediliyor.

Vatandaş soruyor; "Fiş alayım mı almayayım mı?"

Fiş alan vatandaş da soruyor "Aldığım fişi saklayım mı atayım mı?"

Hadi bakalım, ne diyeceksiniz?

YANITI ZOR

Soru sahiplerine, vergi iadesi kalktı da diyemiyoruz, kalkmadı da!..

Şimdi diyeceksiniz ki; "Bunu siz de bilmezseniz kim bilecek?"

Haklısınız... O zaman şöyle bir açıklama yapalım; "Hukuken kalkmadı ama fiilen kalktı..."

Kafanız iyice karıştı değil mi? Haklısınız... İzninizle açıklayalım.

Ücretlilere vergi iadesi olarak adlandırılan "Ücretlilerde Vergi İndirimi" başlıklı, Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 121. maddesi, bu gün itibariyle yürürlükte...

Daha ötesi, bu konuda bir de Genel Tebliğ yayınlandı. 20 Aralık 2006 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 259 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile; "2007 yılında Ücretlilerin Harcamalarına Uygulanacak Yeni Vergi İadesi Tarifesi" açıklandı.

Şimdi bunlara yani kanuna ve tebliğe bakarsanız, 2007 yılında, ücretlilere vergi iadesi uygulamasının yürürlükte olduğu ve olacağı anlaşılıyor.

Anlaşılıyor ama durum farklı.. Bu gün itibariyle yürürlükte olduğu şu anda kesin ancak bir süre sonra, bu gün itibariyle yürürlükte olacağı kesin değil!..

İzninizle, bunun da nedenini açıklayalım.

YASA DEĞİŞİYOR

Şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda olan bir tasarı var. Gelir Vergisi Kanunu ve bazı vergi kanunlarında değişiklik yapılması öngörülen bu tasarıda yer alan maddelerden biri de; "ücretlilere vergi iadesinin kaldırılması" ile ilgili Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre, Tasarı'nın, yarın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüp, Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. Meclis Genel Kurulu'nda da Şubat ayında görüşülüp kabul edilmesi beklenen bu tasarı; yasalaşıp, Cumhurbaşkanı'nca imzalanarak Resmi Gazete'de yayınlandığında;

Ücretlilere vergi iadesi, GERİYE DÖNÜK OLARAK 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılacak. Bunun yerine de 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere "En az geçim indirimi" müessesesi getirilecek.

Özetle, başlıktaki sorunun yanıtı bu... Çok zayıf bir olasılık da olsa, ücretlilere vergi iadesinin, 2007 yılında seçim yapılacağı da göz önüne alınarak, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılması, en az geçim indiriminin de 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi sözkonusu olabilir.

En iyisi siz yine de ihtiyatlı olun ve fişleri bir süre daha saklayın. Ne olur ne olmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1188

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretlilere vergi iadesi kalktı mı kalkmadı mı