Cenaze vergisindeki trajedi

 

11.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Cenaze vergisindeki trajedi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 11 Şubat 2007 Pazar - Hürriyet

HAFTA içinde, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, 21 Ekim 2005 tarihli yazısı uyarınca, yurtdışından gelen cenazelerden, 15 Euro karşılığı damga vergisi istenmesine, halkın büyük tepki gösterdiğini yazmıştık. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de bu vergiye tepki göstermiş ve kaldırılmasını istemişti.

Yazımızı noktalarken, çarşamba günü toplanacak olan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, vergi tasarısına, eklenecek bir cümlenin sorunu çözeceğini belirtmiştik.

MECLİS'TE NE OLDU?

Cenaze sahibinin, "Ne vergisiymiş. Cenaze ticari mal mı? Ölüden de vergi mi alınır?" diye tepki gösterdiği bu vergiyle ilgili olarak, Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek aradı;

- Hocam, "Cenaze Vergisi" ile ilgili yazınız üzerine, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bir grup arkadaş, yazılı teklif verdik. 'Cenazenin nakli nedeniyle gümrükte düzenlenen belgelerin, damga vergisinden müstesna tutulması' konusunda, ilgili yasa maddesine bir ibare eklenmesini önerdik."

- Çok iyi yapmışsınız, elinize sağlık. Milyonlarca hatta milyarlarca YTL kazanıp, 1 YTL dahi vergi ödemeyenler dururken, insanların en zor anında cenazeden vergi istenmesine, halkın büyük tepkisi vardı. Hatta hükümetin Başbakan Yardımcısı'nın bile... Peki ne oldu?

- Maliye Bakanı karşı çıktı. Biz de teklifimizi geri çekmek zorunda kaldık.

BAKAN NİYE KARŞI ÇIKTI?

Kafamız karışmıştı.

- Peki! Maliye Bakanı niye karşı çıktı?

- Yasada değişikliğe gerek yok. Bir tebliğ ile düzelteceğiz, dedi.

Sustum... Anayasa'nın 73. maddesine göre vergi kanunla alınır, kanunla kaldırılır. Cenazeden alınan vergi kanuna göre alınıyorsa, kanunda değişiklik yapılmalıydı. Kanunla değil de yazı ile alınıyorsa, bu zaten Anayasa'ya aykırıydı!..

Kanunun, tebliğ ile değiştirilmesi ya da düzeltilmesine gelince, hukuken bu mümkün değildi.

İster istemez, aklımıza bir fıkra geldi. Bektaşiye sormuşlar;

- Abdestsiz namaz kılınır mı?

- Ben kıldım oldu.

demiş.

Bu da böyle bir şey herhalde...

En zengin adam hapiste

17 Mayıs 2005 tarihinde Rusya'nın en zengin adamı Khodorkovsky ve ortağı Platon Lebedev, Moskova Meshchansky Bölge Mahkemesi tarafından, vergi kaçakçılığı suçundan hapse mahkum edilmişti. 28 milyar dolar vergi kaçırma iddiasıyla, dokuz yıl ceza yiyen iki ortak, 2005'ten bu yana Sibirya'da ceza sürelerini doldururken, kara para aklama suçlamasıyla, milyarlarca Euro tutarında davaları da devam ediyor.

Türkiye'ye gelince, vergi kaçıranların çoğu, yasalardaki boşluklardan yararlanıp odacı, kapıcı, amele ve çaycı adına, şirketler kurup, ortada gözükmüyor. Yüz milyonlarca dolar serveti olanlara, "Bu değirmenin suyu nereden geldi?" sorulamıyor. Ayrıca, en zengin 100 kişiden 73'ü, en çok vergi ödeyenlerin yer aldığı 100 kişilik listede yok!..

Yangın var

İTFAİYEYE "Yangın var!.." diye bir telefon gelmiş... "Çabuk gelin!.."

"Tamam" demiş görevli, "Oraya nasıl geleceğiz? Tarif eder misiniz?"

"Yahu kardeşim..." demiş adam; "Sizin o kırmızı kocaman kamyonlarınız yok mu? Ona binip gelin işte!.."

(Teşekkürler Yıldırım Tuna)

Size 43

ADAMIN biri yarım bot ve koyu kahverengi ayakkabıyı alıp kasaya yanaşıyor. Kasadaki kız botları poşete koyarken, müşteri soruyor;

- 43 lira değil mi?

Kız, "Ne münasebet?" der gibi bakıyor ve "Bunlar orijinal deri... İndirimli fiyatı 180 lira..." Adamın bitiş cümleleri, kızcağızın kopuş anına denk geliyor;

- Olur mu hanımefendi, altında "Size 43" yazıyor...

(Teşekkürler Reyhan Yıldızhan)

Biliyor musunuz?

Flüt adlı enstrümanın adı, Sicilya'da yaşayan bir yılan balığının adıdır.

Gemiler tersaneden indirilirken bir şişe içkinin kırılması geleneği, Vikingler'e dayanır. Vikingler, dolu bir şişe içkinin tanrıları teskin edeceğine ve bu sayede de geminin güvenceye alındığına inanıyorlarmış.

Bilardo topu, sıkıştırılmış kağıttan yapılır.

Kedilerin yüzden fazla vokal sesleri var. Köpeklerin ise sadece on.

Kadınlar neden çok konuşuyor

KADIN günde 20 bin, erkek ise 7 bin kelime kullanıyor. Bunun nedeni, kadınların beyinlerindeki hücrelerin daha fazla olması.

ABD'li bilim adamları, kadınların beyninde, özellikle duygu ve hafızadan sorumlu sinir hücrelerinin, erkeklerden yüzde 11 daha fazla olduğunu belirtiyorlar. Kadınların çok konuşma nedeni de bu hücre fazlalığından kaynaklanıyormuş.

Pasaportun yanında mı?

Genç kız delikanlıya;

- Sevgilim pasaportun yanında mı?

- Durup dururken, nereden aklına geldi bu soru?

- Şey... Sınırı aşmaya başladın da...

O kadar ki..

O kadar aptal bir delikanlıydı ki kızları CD dinletmek için evine davet ediyor, sonra da kıza gerçekten CD dinletiyordu...

O kadar ateşli bir delikanlıydı ki soğuk su ile duş alırken, üzerinden buhar çıkıyordu.

O kadar tatlı bir kızdı ki yüzüne bakan erkekler, şeker hastası oluyordu.

Günün sözü

Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.

S.M. Power

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 539

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Cenaze vergisindeki trajedi