Kısa Samsun'un vergisi yüzde 412 oluyor

 

08.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kısa Samsun'un vergisi yüzde 412 oluyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 08 Şubat 2007 Perşembe - Hürriyet

ÖNÜMÜZDEKİ günlerde, ucuz sigaraların Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) artış yapılması sözkonusu.

Ucuz sigaralardaki ÖTV artışının fiyatlara aynen yansıtılması sonucu, kısa Samsun ve kısa Maltepe sigaralarında; toplam verginin, vergisiz sigara bedeline oranı, yüzde 363'ten yüzde 412'ye çıkacak.

MEVCUT DURUM

Bilmeyenler için açıklayalım. Maliye, sigaralardan 1.2 YTL maktu (sabit) veya yüzde 58 oransal ÖTV alıyor. Sigaranın satış fiyatına göre, yüksek olan vergi hangisi ise o tahsil ediliyor. Ancak vergi hiçbir zaman 1.2 YTL'nin altına düşmüyor. Örneğin, satış fiyatı 2 YTL olan sigaradan, yüzde 58 oranına göre hesaplanan 1.16 YTL yerine 1.20 YTL maktu vergi alınıyor.

Mevcut duruma göre, sigaranın vergi yapısı tabloda gösterilmiştir.

Maktu ÖTV'nin 1,20 YTL'den 1,40 YTL'ye çıkartılması ve vergi artışının da fiyatlara aynen yansıtılması durumunda, düşük fiyatlı sigaraların hem fiyatı hem de vergisiz sigara bedeline oranı artacak ve yüzde 412'yi bulabilecek. Yüksek bedelli sigaralarda ise, ÖTV yüzde 58 oranına göre hesaplandığından, bunların ÖTV'sinde artış olmayacak.

HANİ VERGİ ARTIŞI YOKTU

Maliye Bakanı, "2007 yılında, 2006'da mevcut olan vergilerde bir artış olmayacak" diye söz vermişti. Okurlarımız hatırlayacaktır, aylar önce bunun doğru olmadığını ve Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi, Damga Vergisi, Harçlar ve cezalar ile sigaradan alınan ÖTV'de artış yapılacağını açıklamıştık. Nitekim, bir süre sonra bu artışlar yapılmıştı.

Şimdi de sigaranın ÖTV'sinde artış yapılıyor...

OLUMSUZ ETKİLERİ

ÖTV artışı;


1- Yerli sigaraların pazar payını geriletecek.

2- Özelleştirmeyi olumsuz etkileyecek. 12 Şubat 2007 tarihine kadar, sigaranın özelleştirilmesi için ihale açılacaktı. ÖTV artışı ve ithalatın serbest bırakılması, özelleştirmeyi engelleyecek.

3- Görev süreleri Temmuz ayında sona erecek olan Tütün Kurulu'nun, geçen hafta Başbakanlığa sevk ettiği Kararname yürürlüğe girerse; sigara, puro ve pipo tütünü ithalatında fiyatlama kontrol edilemeyeceğinden, üreticiler ve ithalatçılar arasında ciddi rekabet yaşanacak. Ülkenin sigara, puro ve pipo tütünü çöplüğüne dönüşmesi kaçınılmaz olacak.

4- Vergi oranlarındaki artış, bir konteynır kaçak sigaradan 1,2 milyon dolar kazanan, sigara kaçakçılarını sevindirecek ve kaçakçılığı artıracak.

Şu anda Türkiye'de satılan şarabın üçte ikisinin kayıtdışı olduğu gibi sigarada da ileride benzeri tablo ortaya çıkarsa, sürpriz olmasın...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 647

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kısa Samsun'un vergisi yüzde 412 oluyor