9 kişilik minibüsteki yangın söndürüldü

 

13.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

9 kişilik minibüsteki yangın söndürüldü

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 13 Şubat 2007 Salı - Hürriyet

Yaklaşık bir ay kadar önce, arka arkaya kaleme aldığımız "9 kişilik minibüsü olanlar yandı", "Minibüsün bir koltuğu eksik diye 104 Bin YTL vergi isteniyor" başlıklı yazılarımız etkisini gösterdi ve ciddi bir hatadan dönüldü.

OLAY NEYDİ?

Olay şuydu;

- Bir şahıs ya da şirket, bir minibüsü beğenip alıyor.

- Minibüsün ruhsatında, "İstiap haddi 8+1 kişi" yazıyor çünkü minibüsün tanımı bu...

- Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda da "minibüs; sürücüsü dahil dokuz ile onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan, motorlu araçtır" diye tanımlanıyor, yani 8+1 minibüs kabul ediliyor.

- Karayolları Trafik Kanunu’na göre hazırlanan yönetmelikte bu yönde...

- Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca verilen "Araç Tip Onay Belgesi" için aranılan koşullar da aynı yönde yani 8+1 oturma yeri olan taşıt, "minibüs" kabul ediliyor.

O da ne?

Maliye, bunları kabul etmiyor. Gümrük tarife cetvelini esas alıyor ve "Şoför dahil, en az 10 ve daha fazla kişi taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, minibüs sayılır" diyor. Ardından, "5 yıl içinde aracınızı 8+1 otomobil olarak tadilat yaptırdığınızdan" denilmek suretiyle, yüzde 75 ya da 84 oranına göre ÖTV, vergi kadar ceza ve ayrıca gecikme faizi istiyordu.

Minibüsü aldıktan bir-iki yıl ya da üç yıl sonra, 70-80 bin hatta 100-110 bin YTL vergi, ceza ve gecikme faizi ile karşılaşan minibüs sahipleri, "büyük bir şok" yaşamışlardı.

HEDİYE MİNİBÜSE VERGİ

Bir banka, yüklü tutarda mevduatı bulunan bir sendikaya, promosyon olarak 9 kişilik oturma yeri olan bir minibüs hediye ediyor. Bunu yaparken, minibüsün işlemlerini, sendika adına yaptırıyor ve ruhsatını da öyle alıyor.

Aradan iki yıl geçiyor. Sendikaya; hediye minibüsün ÖTV’si, vergi ziyaı cezası ve faizi olarak, yaklaşık 110 bin YTL geliyor. Bankayı arayıp soruyorlar;

"Bize hediye ettiğiniz, 60 bin YTL değerinde, minibüs vardı ya o minibüs için Maliye bizden 110 bin YTL vergi ve ceza istiyor. Bu nasıl iş?"

Fıkra gibi bu olay, minibüs alan binlerce kişinin yaşadığı sevimsiz bir sürprizdi...

YANGIN NASIL SÖNDÜRÜLÜYOR

Tepkilerin yoğunlaşması üzerine, bazı milletvekilleri olaya el attılar. Geçtiğimiz hafta, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan, vergi yasalarındaki değişiklikle ilgili Yasa Tasarısı’na, bir madde eklendi.

Eklenen maddeye göre; 9 kişilik oturma yeri olan araçlar, Gümrük Tarife Cetveli yönünden de minibüs olarak kabul ediliyor. Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi oranı da yüzde 10 olarak belirleniyor.

Böylelikle, 9 kişilik oturma yeri olan minibüsler ile 10 veya daha fazla kişi taşıyabilen minibüslerin ÖTV oranı eşitleniyor. 9 kişilik minibüsten de yüzde 84 yerine, yüzde 10 ÖTV alınması öngörülüyor.

MAHKEMEDEKİ DAVALAR


Tasarının yasalaşması ile birlikte, vergi mahkemelerine intikal eden ya da Danıştay aşamasında bulunan vergi ve cezalarla ilgili davalar, minibüs sahibi lehine ortadan kalkmış olacak.

Ancak, uzlaşma yolu ile ya da uzlaşma yoluna gitmeden vergi ve cezayı ödeyenlere, yaptıkları ödemenin iadesi, bu konuda özel bir düzenleme yapılmadığı sürece, zor gözüküyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 834

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

9 kişilik minibüsteki yangın söndürüldü