Amele, hamal ve alkolik vurgununa devam

 

15.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Amele, hamal ve alkolik vurgununa devam

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 15 Şubat 2007 Perşembe  - Hürriyet

YILLARDIR bıkmadan usanmadan yazdığımız bir olay var. Bazı uyanıklar(!); odacı, çaycı, kapıcı, şoför, hamal, bulaşıkçı, amele, alkolik hatta akıl hastaları adına şirket kuruyor. Ardından, bu kişileri şirket yöneticisi ya da deneticisi gösterip, her türlü kaçakçılık ve sahtekarlığı yapıyor.

Bakıyorsunuz; naylon faturalar, hayali ihracatlar ve bazı hortumlamaların arkasından, bu kişiler çıkıyor.

Yürürlükteki yasalara göre, bu kişilerin şirket yöneticisi ve denetçisi olmaları mümkün.

Örneğin, okuma yazma bilmeyen birisi dahi şirket denetçisi ya da yöneticisi olabiliyor.

Bu kişilere; "Arkadaş sen kimsin, necisin, milyonlarca YTL sermayesi var gösterilen şirketi nasıl kurdun?" diye sorulamıyor. "Mali durum bildirimi" ya da başka bir bildirim veya belge istenemiyor.

AYNEN DEVAM

Hürriyet okurları, zaman zaman soruyorlar;

"Hamal, amele, alkolik, bulaşıkçı ya da çobanlık yapanlar, hálá milyonlarca YTL’lik şirket kurabiliyor ya da denetçisi olabiliyor mu?"

Maalesef evet!..

Dünyada örneği olmayan bu uygulama, aynen devam ediyor.

Türk Ticaret Kanunu değişikliği ile bu konu disiplin altına alınacaktı. O da nedense rafa kaldırıldı. Bir başka yasa ile de düzeltilmedi.

SOYGUNA ÖDÜL

Diğer bir sorun da devleti dolandıran ve zimmetine para geçirenlerle ilgili...

Bu kişiler, Sayıştay Denetçileri tarafından tespit ediliyor, yıllarca süren yargılama sonunda, dolandırılan ya da zimmete geçirilen para, örneğin 9 ya da 10 yıl sonra alınırken, 10 yıllık toplam faiz, yüzde 10’u yani yıllık yüzde 1’i aşamıyor.

Nedenine gelince, Sayıştay Kanunu’nun 64. maddesinde, böyle bir sınır yer alıyor.

Hürriyet’te birkaç kez bu olaya dikkati çektik. Nedense hala düzeltilmedi...

Banka kredi kartı borcunu ödeyemeyen vatandaşa, aylık yüzde 5, yıllık yüzde 60 civarında faiz uygulanırken, Devleti dolandıran ya da zimmetine para geçirene, yıllık yüzde 1 civarında (O da olay tespit edilirse) faiz uygulanıyor!..

Yazık, hem de çok yazık...

Bir hatadan daha dönüldü


FİŞ almayanlara, 27.80 YTL ceza uygulandığı açıklandığında, 11 Ocak 2007 günü "Fiş Olayı ve Denetimin Yetersizliği" başlıklı yazımızda, bu uygulamanın, pratikte mümkün olamayacağını açıklamıştık. Nedenine gelince, yasaya göre; bu tür tespitleri, vergi inceleme elemanları yapabiliyor. 10 bin 018 kişilik denetim elemanı kadrosunun ise 6 bin 565’i boş idi...

Kalan 3 bin 543 denetim elemanı da, ağırlıklı olarak defter ve belgeleri, büyük şirketleri inceliyordu. Bir inceleme elemanına "Git kuruyemişçinin ya da bakkalın kapısında bekle, fiş verilip verilmediğini takip et" demek zordu. Önerimiz; "vergi dairelerindeki diğer elemanlara da fiş ve fatura verilip verilmediğini kontrol etme yetkisi verilmesi" şeklindeydi.

Geçen hafta, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen, vergilerle ilgili bir yasa tasarısının, 20’inci maddesi ile Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin (3) numaralı bendine bir ekleme yapıldı (Tasarının tam metnine www.yaklasim.com’dan ulaşabilirsiniz.)

Yapılan düzenleme ile "Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na, fiş ve fatura denetimini, vergi incelemesine yetkili olmayanlara da yaptırma yetkisi" verildi.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 842

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Amele, hamal ve alkolik vurgununa devam