Başbakan’ı yanıltan soru

 

24.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Başbakan’ı yanıltan soru

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 24 Şubat 2007 Cumartesi - Hürriyet

BAŞBAKAN’ın yanıltılması, yeni bir olay değil.

Özellikle bazı teknik konularda, yanlış bilgi verilince, Başbakan’ın açıklamaları da yanlış oluyor. Daha önce, "Başbakan’ı Kim Yanıltıyor?" başlıklı iki ayrı yazımızda, bu konuda çok sayıda örnekler vermiştik (Bkz. 3 Ocak 2006 ve 8 Şubat 2006 tarihli Hürriyet).

BİRKAÇ ÖRNEK

- 2005 yılı için "İşçinin ve memurun ödeyeceği vergiyi 5 puan indirdik" diye, açıklama yaparak, "Büyük müjde" vermişti. Hemen ardından anlaşıldı ki 5 puanlık indirim doğru idi ama 155 bin YTL’nin üzerindeki ücretler için geçerliydi. Bu ülkede de Başbakan dahil, hiçbir kamu görevlisi ve işçinin ücreti, 155 bin YTL’yi aşmıyordu. Sonuçta, 5 puanlık indirimden kimse yararlanamıyordu!..

- 2006 yılı başlarında yaptığı bir açıklamada da "Cumhuriyet tarihinde, Hazine bonosu ve Devlet tahvilinin, ilk kez kendi dönemlerinde stopaja tabi tutulduğunu" açıklamıştı.

Oysa, stopaj ilk değildi. 1996, 1997, 1998 yıllarında da farklı oranlarda stopaj vardı.

Bunlar ve benzeri konular, son derece teknik konulardı. Başbakan’ın teknik konularda, bir "vergi uzmanı" gibi bilgi sahibi olmasını beklemek yanlış olurdu. Belli ki Başbakan’ı birileri yanıltmıştı. O da doğru olmayan açıklamalar yapma talihsizliğini yaşamıştı...

SON ÖRNEK

Yanıltma olayında son örnek, çarşamba günü yayınlanan "Bütçede 30 Yılın Rekoru ve Perde Arkası" başlıklı yazımızla ilgili...

Yazımızın yayınlandığı gün, Başbakan’a bir gazetecinin "Şükrü Kızılot bugünkü yazısında, bütçenin en başarılı bütçe olmakla beraber, sadece gelirlerin yazıldığını, giderlerin yazılmadığını, bütçe açığının da söylenenden fazla olduğunu ve yanıltıcı olduğunu ifade etmiş. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine; "Böyle bir ifadeyi eğer Kızılot kullanmışsa..." diye başlayan, uzun bir açıklama yapmış ve "Kızılot’un bildiği bir şey varsa, yasal mercilere bir vatandaş olarak müracaatını yapar. Hesabını vermesi gerekenler de verir" diye konuşmasını bitirmiş.

Okurlarımız merak ettiği için, kısa bir açıklama yapmakta yarar görüyoruz.

DOĞRUSU NE?


- Gazetecinin sorusu "Bütçeye sadece gelirlerin yazıldığı, giderlerin yazılmadığı" cümlesiyle başlıyor. Oysa, yazımızda böyle bir ifade yok. Giderler yazılmazsa, bütçe 170 milyar YTL fazla verirdi. Zaten çocuk bile böyle iddiada bulunmaz. Soru yanıltıcı olunca, Başbakan’da buna göre yanıt vermiş. Başbakan, sorudaki yanıltmayı fark edip "Kızılot, Maliye Profesörü, böyle bir iddiada bulunmaması lazım. Yazıyı bir okuyalım, gerekirse açıklama yaparız" dese, polemik doğmayacak.

- Yazdıklarımıza gelince, internetten okuyabilirsiniz. Bütçe ile ilgili ciddi sorunlar var. Devletin resmi rakamlarını, kaynağını da belirterek, tablo olarak yayınladık. Ardından, tablodaki rakamların ayrıntılarını açıkladık. Nitekim, yetkililer de tespit ve iddialarımızın aksine bir açıklama yapamadılar.

- Dün gazetelerde okudunuz, Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek de yazdıklarımızı doğrulayıcı yönde bir açıklama yaptı. Ayrıca, "Bütçe açığı 3,9 milyar YTL değil, en az 17 milyar YTL düzeyindedir. Kızılot’un yazısında belirttiği bir defalık gelirler eklendiğinde, açık düzeyi 20 milyar YTL’yi aşmaktadır" dedi.

- Mali saydamlık ilkesi yönüyle, tartışmaya açık olan 2006 bütçesinde, sağlıklı verilere tam ulaşılamıyor. Bir defalık gelirler, IMF tanımlı gelir niteliğinde olmadığı gibi, bazı giderler de ertelenmiş. Nitekim, 2007 bütçesinde 17 milyar YTL olarak öngörülen "Bütçe açığı" daha şimdiden, bazı olumsuzlukların sinyalini veriyor.

2006 bütçesi, önümüzdeki günlerde daha çok tartışılacağa benziyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 708

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Başbakan’ı yanıltan soru