Yerli sigaranın vergisi yüzde 805 oldu

 

22.02.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yerli sigaranın vergisi yüzde 805 oldu

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 22 Şubat 2007 Perşembe - Hürriyet

SİGARADA, geçen hafta sonu maktu (sabit) özel tüketim vergisinin (ÖTV), paket başına 1.2 YTL'den 1.4 YTL'ye çıkartılması yani yüzde 16.67 "vergi artışı" ile birlikte, ilginç bir tablo ortaya çıktı.

Vergi artışları, fiyatlara anında yansıtılmayınca, düşük fiyatlı yerli sigaraların vergisi, yüksek fiyatlı yerli ve yabancı sigaralardan alınan vergilerin, oransal anlamda 2 ya da 3 katı oldu!..

UCUZ SİGARAYA YÜKSEK VERGİ

Yerli sigaraların fiyatı, vergi artışına rağmen yükseltilmeyince; toplam satış vergilerinin, vergisiz sigara bedeline oranı:

- Kısa Samsun ve Maltepe'de yüzde 805,

- Uzun Samsun ve Maltepe'de yüzde 680,

oldu.

Buna karşılık, yabancı sigaralar ile fiyatı yüksek yerli sigaraların, toplam satış vergilerinin, vergisiz sigara bedeline oranı, en fazla yüzde 275 oldu.

Bunlarla ilgili ayrıntılar, Tablo I ve II'de gösterilmiştir.

YÜKSEK VERGİNİN NEDENİ

Sigaralardan, 1.4 YTL'den aşağı olmamak üzere, yüzde 58 oranında ÖTV alınıyor.

Buna göre, düşük fiyatlı sigaradan örneğin vergisiz fiyatı 40 Yeni Kuruş olan sigaradan, yüzde 58 oranına göre hesaplanan 23 Yeni kuruş ÖTV yerine, asgari 1.40 YTL maktu vergi alınıyor. Yabancı sigaralar ile yüksek fiyatlı yerli sigaralarda, ÖTV tutarı, 1,40 YTL'den fazla olduğu için, herhangi bir vergi artışı olmadı.

Böyle olunca, düşük fiyatlı sigaraların vergisi artarken, yüksek fiyatlı sigaraların vergisi artmadı.

TEKELİN ZARARINA

Düşük fiyatlı sigaralarda, 1.20 YTL olan maktu verginin 140 YTL'ye yükseltilmesi buna karşılık fiyatlara zam yapılmaması, Tekel'in aleyhine oldu. Tekel Genel Müdürü'nün "Vergi artışı, sineye çekilir gibi değil ama rakiplerin tavrı da önemli. Zammı ilk yapan ben olmam" açıklaması, bu zararın daha bir süre devam edeceğini gösteriyor.

Görünen o ki sigaradaki maktu vergi ayarlamaları; bir yandan Türk tütününe darbe vuruyor ve özelleştirmeyi baltalıyor, diğer yandan da yabancı sigara üreticileri ile kaçakçıların işine yarıyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 680

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yerli sigaranın vergisi yüzde 805 oldu