Maliyeciler Ayla Teyze'nin oğlu ve kızının peşinde

 

04.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Maliyeciler Ayla Teyze'nin oğlu ve kızının peşinde

Şükrü Kızılot - 04 Mart 2007 Pazar - Hürriyet

AYLA Teyze, Neriman Teyze gibi çok sık arayan bir teyzemiz değil. Aradığı zaman da mutlaka önemli bir konu için arar. Önceki gün geldi;

- Şükrü Bey evladım, moralim çok bozuk. Maliye oğlum ve kızımın peşinde. Öyle sorular sormuşlar ki adeta sineğin yağını çıkarıyorlar.

- Otur bakalım Ayla Teyze, hele bir nefes al, bir bardak su iç. Nedir olay?

EV VE OTOMOBİL

Ayla Teyze, suyundan bir yudum aldıktan sonra, başladı anlatmaya;

- Geçenlerde, babamdan kalan araziyi sattığımda, oğluma BMW otomobil aldım. Hak geçmesin diye otomobilin bedeli kadar bir parayı da kızıma verdim. Kızım da diğer birikimlerini üzerine ekleyip, kendine bir daire aldı.

- Peki, Ayla Teyze sorun nerede?

- Kızım, kendi dairesini oğluma büro olarak kullanması için tahsis etti. Kira falan da almıyor. Geçenler de büroya gelen Maliyeciler, büronun kirasını ve stopajını sormuşlar. O da "Ablama ait, o da benden kira almıyor. Annem, tarlasını satınca bana otomobil aldı. Kardeşime de para verdi. O da bir daire aldı ve bana tahsis etti. Bunda ne var?" demiş. Onlar da bir tutanak tutmuşlar. Ardından da "Çok şey var" deyip, gitmişler.

Kafam karıştı, sana geldim. Çocuklara bir şey olur mu?

ŞİMDİ NE OLACAK?

Olay anlaşılmıştı.

Ayla Teyze'nin oğlu ve kızının, iki ayrı vergi yönünden başı ağrıyabilir.

1- Ayla Teyze, oğluna bir BMW otomobil alıp, hediye etmiş. Bu olay, Veraset ve İntikal Vergisi yönünden "İvazsız İntikal" yani karşılıksız intikal sayılıyor. Oğlu, "veraset ve intikal vergisi beyannamesi" verip, vergisini ödeyecekti.

2- Vergi yasalarına göre, bir kişi oğluna, kızına, kocasına, karısına ya da kardeşine, dairesini "büro" yani işyeri olarak bedelsiz kiraya veremiyor. Eğer verirse "Emsal kira bedeli" üzerinden, kira almış gibi gelir beyan edip vergi ödemesi gerekiyor (Gelir Vergisi Yasası Md. 73).

Olay buydu ve Ayla Teyze'nin oğlu ve kızına, vergi dairesinden yakında sarı zarflar ve içinde vergi ve cezalar gelecekti...

Okunmuş gazeteyi ne yapıyoruz?

Cam siliyoruz. Rakı şişesi sarıyoruz. Tomarlanmış paraları sarıyoruz. Yeni yıkanmış arabaların paspaslarının üzerine yayıyoruz. Masa örtüsü yerine kullanıyoruz. Boşaltılmış mekanların camlarına perde yapıyoruz. Masa zarar görmesin diye sıcak tencerenin altına nihale yapıyoruz. Yazın yelpaze, mangal yakarken körük yapıyoruz. İyi demlensin diye pilav tenceresine örtüyoruz. Nadiren arşiv yapıyoruz.

(Teşekkürler Rıfat Ababay)

Akıllı adamlardan güzel cevaplar


Bernard Shaw ile Churchill hiç geçinemez ve sık sık birbirlerini iğnelermiş. Bernard Shaw, bir oyununun ilk gecesine, Churchill'i davet etmiş ve davetiyeye de bir pusula iliştirmiş; "Size iki kişilik davetiye gönderiyorum. Bir dostunuzu alıp gelebilirsiniz. Tabii dostunuz varsa..."

Churchill, hemen cevap göndermiş. "Maalesef o gece başka bir yere söz verdiğim için oyununuzu seyretmeye gelemeyeceğim. İkinci gece gelebilirim, tabii oyununuz ikinci gece oynanırsa..."

Bak şu TOKİ'ye

ÖNCEKİ gün, bir grup arkadaş yemek yerken, konu döndü dolaştı benim fıkralara geldi.

Yargıtay Genel Sekreteri Dr. Uğur Hakkı Karaibrahimoğlu;

- Hocam, bir fıkra yazmıştınız. Adam Kayserili'ye 'Bu malın fiyatı kaç YTL' diye sormuştu. O da 'Alacan mi satacan mi?' diye karşı soruyla yanıt vermişti ya.. Benzeri bir olay başıma geldi.

- Nasıl bir olay?

- TOKİ'ye taksit borcum vardı. Taksit borçlarımdan birini 10 gün geç, gelecek ayı da 20 gün erken ödedim. Ne oldu biliyor musunuz? 10 gün geç ödediğim taksit için 10 YTL faiz uyguladılar. 20 gün erken ödediğim aynı tutardaki taksit için de 5 YTL iade ettiler. Tam sizin fıkra gibi oldu...

Yargıtay Genel Sekreteri'ni bile hayrete düşüren bu hesabı anlamak gerçekten zor...

Ah şu kadınlar

ADAMIN biri kumsalda yürürken ayağına eski bir şişe takılmış, eline alıp mantarını açınca da ortaya dev gibi, mavi bir cin çıkmış.

"Beni yıllardır süren bir hapisten kurtardığın için teşekkürler.." demiş Cin; "Karşılığında benden üç şey dileyebilirsin..."

"Harika!.." demiş adam, "Hep bu anı hayal ettiğim için bu konuda bir hazırlığım da vardı. İlk olarak İsviçre bankalarında hesabıma 1 milyon dolar yatırılsın."

Birden bir ışık parlamış, detaylı bir banka ve hesap numaraları listesi adamın elinde belirmiş.

"Şimdi yepyeni kırmızı bir Ferrari istiyorum."

Tekrar parlak bir ışık ve adamın tam yanında pırıl pırıl kıpkırmızı bir Ferrari belirmiş.

Devam etmiş adam "Son olarak dünyadaki bütün kadınlar, bana kesinlikle dayanamasın ve reddedemesin... Beni görünce resmen üzerime atlasınlar!.."

Son parlak bir ışık ve adam şık bir kutu çikolataya dönüşmüş!..

(Teşekkürler Yıldırım TUNA)

Temel'in benzini

TEMEL arabasıyla dağ başında giderken benzini bitmiş. Bari beni benzinciye kadar idare etsin diye depoya işemeye başlamış. Yoldan geçen bir adam merak içinde sormuş;

"- Abi bu senin yaptığın normal mi?"

"- Hayır" demiş Temel "- Kurşunsuz..."

(Teşekkürler Özden ANIL)

Adam

satmak

ÜÇ kuruşluk insana beş kuruşluk değer verirsen, aradaki 2 kuruşa seni satar...

(Teşekkürler Nur Ekesan)

Bilin

bakalım

Eli olmayan babaya ne denir?

- No-el-baba

Bir gökdelenin üzerinde kırmızı bir ışık yanıp sönüyormuş, neden?

- Çünkü binanın şarjı bitiyormuş.

Can neden boğazdan gelir?

- Can Emirgan'da oturduğu için.

Mutluluk, elimizdeki imkanlara değil, onları nasıl değerlendirdiğimize bağlıdır.

Cicero

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 780

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Maliyeciler Ayla Teyze'nin oğlu ve kızının peşinde