Üç harfli sıkıntı ve IMF

 

07.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Üç harfli sıkıntı ve IMF

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 07 Mart 2007 Çarşamba - Hürriyet

BAŞBAKAN Erdoğan, Geçtiğimiz Cumartesi günü, Antalya’da düzenlenen "Türk Turizm’inde Yeniden Yapılanma ve Yeni Açılımlar" zirvesinde, turizmcilere hitaben yaptığı konuşmada "Üç harfli sıkıntılarınızı biliyoruz.

Temennimiz o ki burada tek harfe gitmek" dedi.

Başbakan’ın sözünü ettiği "üç harfli sıkıntı", turizmdeki yüzde 18’lik Katma Değer Vergisi (KDV) oranı ile ilgili. "Tek harfe gitmek" sözü ile ima ettiği de yüzde 18’lik oranın, yüzde 8’e indirilmesi ile ilgili.

IMF VE NİYET MEKTUBU

Turizmdeki KDV oranının, yüzde 18’den yüzde 8’e indirileceğini, Başbakan ilk kez üç yıl önce, yine Antalya’da açıklamıştı. IMF’nin karşı çıkmasının da etkisiyle, aradan geçen zaman zarfında, "turizmde KDV indirimi" nedense bir türlü gerçekleşmedi. Şimdi de Başbakan’ın açıklaması doğrultusunda indirim olup olmayacağı merak ediliyor.

Son olarak 27 Kasım 2006 tarihinde IMF’ye verilen Niyet mektubu’nun 17. paragrafında, Hükümetin "KDV’nin yapısını zayıflatacak, ilave vergi oranı indirim ve muafiyetleri getirilmemesine ilişkin kararlılığımız sürmektedir" denilmişti.

Ancak geriye dönüp baktığımızda, yabancı ülkelerde örneğine pek rastlanmayan, oran indirimlerinin yapıldığını da fark ediyoruz. Örneğin;

- Yabancı ülkelerde; elbise, şapka, kravat, kaşkol, ayakkabı, terlik, çizme, kemer ve benzeri ürünler ve halı, genel KDV oranına tabi. Türkiye’de ise, bunların oranı, yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi (Bkz.8 Mart 2006 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6 Mart 2006 Tarih ve 2006/10138 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı).

- Yabancı ülkelerde, en yüksek KDV oranına tabi olan değerli taşların (pırlanta, elmas, yakut, inci, topaz, safir ve zebercetin) KDV oranı, bir kanun çıkartılarak, sıfıra indirildi daha doğrusu, KDV’den müstesna tutuldu (KDV Kanunu Md.17/4-g. 5228 sayılı Kanun’un 15.Maddesi ile değişti ve 1 Ağustos 2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi).

Demek ki istenilince KDV oranları indirilebiliyor.

TURİZMDEKİ İNCE NOKTA

Turizm KDV’sinde özellik taşıyan bir durum var.

Daha önce de yazdık, Avrupa’da (İngiltere hariç) rakiplerimizin turizmdeki KDV oranı, o ülkedeki genel KDV oranının yarısı ya da üçte biri civarındaÖ

Bununla ilgili bazı örnekler, tabloda gösterilmiştir.

Tabloya dikkatle bakınız. Avrupa ülkelerinde, turizme düşük oranlı KDV uygulanıyor.

Neredeyse bütün dünya ülkeleri (ABD’de KDV yok. Yüzde 9 civarında "satış vergisi" uygulanıyor), turizme düşük KDV uygularken, ülkemiz turizminin aleyhine olan, yüksek KDV oranını uygulama konusunda, IMF dahil kimsenin Türkiye’ye baskı yapamaması gerekir. Turizmde yüksek oran, haksız rekabete de neden oluyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 653

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Üç harfli sıkıntı ve IMF