Ayşe Teyze Vergisi'ne kolaylık getirildi

 

10.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ayşe Teyze Vergisi'ne kolaylık getirildi

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 10 Mart 2007 Cumartesi - Hürriyet

AYŞE Teyze Vergisi, yaklaşık dokuz yıl önce Zekeriya Temizel döneminde çıkartılan yasaların, en çok eleştirilen vergisiydi...

O dönemde yapılan bir değişiklikle, evde yün, örgü ve dantel örenlerin; esnaf odalarına gidip kayıt yaptırmaları, belediyeye gidip para ödeyerek "esnaf muafiyet belgesi" almaları, belediye zabıtaları ve vergi dairesi yoklama memurlarının da evlere gidip, örgü ve dantel ipinin faturasını, esnaf muafiyet belgesini sormaları öngörülüyordu. Özellikle Anadolu'da, bu düzenleme büyük tepki görmüştü.

Şiddetli eleştiri ve tepkiler üzerine, bu düzenleme, bir süre sonra iptal edilmişti.

Vergi kanunlarında yapılan ve 1 Mart 2007'de Meclis'te kabul edilen bir yasa ile Ayşe Teyze Vergisi'ne ilave kolaylıklar getirildi ve evde bazı işler yapıp, aile bütçesine katkıda bulunanlara sağlanan "vergi muafiyeti" şeklindeki kolaylığın, kapsamı genişletildi.

DANTEL, ÖRGÜ VE HALI

Getirilen vergi muafiyetleri, öncekilerle birlikte, aşağıdaki gibi:

Oturdukları evde;

- Havlu, örtü, çarşaf, çorap,

- Halı, kilim ve dokuma mamulleri,

- Kırpıntı deriden mamul üretenler,

- Örgü, dantel, her türlü nakış işleri yapanlar,

- Turistik eşya, hasır sepet, süpürge, paspas, fırça

- Yapma çiçek,

- Pul, payet, boncuk işleme ve tığ örgü işleri,

- İp ve urgan

- Tarhana, erişte ve mantı gibi ürünleri,

imal edip, işyeri açmadan satanların elde ettiği gelirler, Gelir Vergisi'nden muaf tutulacak. Yukarıda sıralanan faaliyetlerin çoğu, daha önce de Gelir Vergisi'nden muaf tutuluyordu. Yeni düzenlemede yukarıda "koyu renk" ile yazılan faaliyetler, ilave edildi.

Yasa maddesinin daha önceki şeklinde, yukarıda sayılan işlerin Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine "devamlılık ve bağlılık" arz edecek şekilde yapılması, esnaf muaflığından yararlanmaya engel oluyordu. Yeni düzenlemede "devamlılık ve" ibaresi, çıkartıldı ve yalnızca "bağlılık" unsurunun muafiyete engel olması benimsendi.

ÖZELLİKLİ DURUMLAR

Yasanın yeni şeklinde de yukarıda belirtilen ürünlerin, evlerde imal edilmesi, ön koşul olarak belirtiliyor. Ev dışında ayrıca bir yerde, örneğin işyeri açılmak suretiyle halı, kilim ya da turistik eşya üretilmesi halinde, vergi muafiyetinden yararlanılamıyor.

Yukarıdaki ürünler imal edilirken; dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletlerin kullanılması muafiyetten yararlanmayı engellemiyor. Ancak dışarıdan işçi alınmaması ve muharrik kuvvet kullanılmama koşulu aranıyor.

Evde imal edilen ürünlerin, "pazar takibi" suretiyle satılması da muafiyetten yararlanmaya engel olacak.

Bu arada kermes, festival, panayır ve kamu kurum ve kuruluşlarınca "geçici olarak" belirlenen yerlerde satış yapılması da muafiyetten yararlanmaya engel değil.

FATURA VE FİŞ YOK

Yukarıda belirtilen ürünleri, evlerinde üretip satanlar, "Gelir Vergisi'nden muaf" sayılacakları için defter tutmaları, vergi dairesine kayıt olmaları, fatura ve fiş vermeleri gerekmiyor.

Ürünleri ticari bir işletmeye sattıklarında, örneğin çiçekçiye, manifaturacıya ya da halıcıya satış yaptıklarında, karşı taraf bunlara "gider pusulası" diye adlandırılan bir belge imzalattıracak. Gider pusulaları, vergi uygulaması yönünden, o işyerinin aldığı "fatura" olarak kabul edilecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 679

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ayşe Teyze Vergisi'ne kolaylık getirildi