Vergilerle ilgili son günler

 

13.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergilerle ilgili son günler

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 13 Mart 2007 - Salı - Hürriyet

MART ayı denince, akla gelenlerden biri de vergiler oluyor.

Gelir İdaresi’nce bir uzatma olmazsa, 15 Mart Perşembe akşamına kadar, 2 milyona yakın mükellefin gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.

Büyük olasılıkla beyanname verme süresi uzatılacak ama beyannameyi bir an önce vermekte de yarar var.

Ticari kazanç elde edenlerin, muhasebeci ya da mali müşavirleri olduğu için, beyannameyi düzenleme ve verme yönünden sorunları yok.

Bu nedenle, diğer mükelleflere bazı hatırlatmalar yapmak istiyoruz.

KİRA GELİRLERİ

1- İşyeri Kira Geliri: 2006 yılında, işyeri kira geliri elde edenler, bu gelirlerinin brüt (gayrisafi) tutarı 18 bin YTL’yi aşıyorsa, kira gelirlerinin tamamını beyan edecekler.

Hesaplanan gelir vergisinden, kiralardan kesilen yüzde 22 stopajı düşecekler. Buna göre, yıllık 113 bin 180 YTL’ye kadar, stopaj mahsubu nedeniyle, brüt kira gelirleri için, ödenecek vergi çıkmıyor. Örneğin, 18 bin 001 YTL işyeri kira geliri beyan eden kişi, stopaj mahsubu sonucu, 1 YTL gelir vergisi ödemeyeceği gibi, üste 1.610 YTL vergi iadesi alacak.

2- Konut Kira Geliri: Yıllık 2 bin 200 YTL’lik kısmı, gelir vergisinden müstesna tutuluyor. 2006 yılında, elde edilen konut kira geliri, bu tutarı aşıyorsa, 2 bin 200 YTL istisna düşülüyor. Kalan kısmın vergisi, götürü ya da gerçek gider düşülmek suretiyle hesaplanıyor.

Maliye, kira gelirlerine yönelik yoğun bir araştırma yaptığı için, bu tür geliri olanların, bir an önce beyanname vermelerinde yarar var.

KÁR PAYI VE TEMETTÜ

2006 yılında, ortağı olduğu limited şirketten "kár payı", anonim şirketten de "temettü" geliri elde edenler, bu gelirlerinin yıllık gayrisafi tutarı, 36 bin YTL’yi aştığında, gelirlerinin yarısını beyan edecekler. Örneğin, 100 bin YTL gelir elde eden, bunun yarısı olan 50 bin YTL’yi beyan edecek.

Beyanname verenler, hesaplanan Gelir Vergisi’nden, kár payının tamamı üzerinden kesilen stopajı mahsup edecekler, kalan kısmı (varsa) ödeyecekler.

FAİZ, REPO VE FON GELİRLERİ

2006 yılında elde edilen banka mevduat faizi, repo geliri, A tipi ya da B tipi fon geliri, tutarı ne olursa olsun, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek.

Başka gelirleri nedeniyle beyanname verenler, bu beyannameye faiz, repo ve fon gelirlerini dahil etmeyecekler. Ancak off-shore hesapları nedeniyle faiz geliri elde edenler, bu gelirleri 875 YTL’yi aşıyorsa, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve vergi ödeyecekler.

HAZİNE BONOSU VE TAHVİL

2006 yılı içinde elde edilen "Hazine Bonosu" ya da "Devlet Tahvili" faiz gelirinin beyan edilme durumu, özellik taşıyor.

1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen Hazine Bonosu ve Devlet Tahvillerinden elde edilen faiz gelirleri, 390 bin YTL’yi aşmadığı sürece, beyana tabi değil. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilenler ise, faiz ödemelerinin stopaja tabi tutulması nedeniyle, tutarı ne olursa olsun beyana tabi değil.

EMEKLİ AYLIĞI GELİRİ

Gelirleri nedeniyle, yıllık gelir vergisi beyannamesi verenler; TC Emekli Sandığı, SSK ya da Bağ-Kur’dan aldıkları emekli aylığını, beyannameye dahil etmeyecekler.

EMLAK VERGİSİ

20 milyonun üzerinde vatandaşı yakından ilgilendiren Emlak Vergisi ödemeleri başladı.

Evi, yazlığı, dükkánı, mağazası, bürosu, arsası ve arazisi olanlar, 1 Mart-31 Mayıs arasında, "Emlak Vergisi birinci taksitini" ödeyecekler. 2007 yılı Emlak Vergisi, 2006 yılının yüzde 3.9 fazlası olacak. Emlak Vergisi ile birlikte, bu verginin yüzde 10’u oranında da "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" ödenecek.

Türkiye sınırları içinde, 200 metrekareyi aşmayan bir konutu olan emekliler, özürlüler, ev hanımları ve işsizler, bu yıl da Emlak Vergisi ödemeyecekler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 558

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergilerle ilgili son günler