Yasadan haberi olmayan belediye

 

15.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yasadan haberi olmayan belediye

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 15 Mart 2007 Perşembe - Hürriyet

YILLARDIR uygulanan ve konut sahibi milyonlarca emekli vatandaşı ilgilendiren yasa maddesinden, üstelik de İstanbul’daki bir belediyenin haberi olmayabilir mi?

Okurlarımızdan Murat Özalpay, başlarından geçen ilginç bir olayı şöyle anlatıyor.

"1 Mart tarihli ’Emekli-işsiz-ev hanımları 200 m2’yi aşmayan konutlar için emlak vergisi ödemeyecek’ şeklindeki yazınızı okuduktan sonra, eşime yazının printer dökümünü verdim ve yoğunluk olmadan işlerini halledebilmesi için, bağlı olduğumuz Mimar Sinan Belediyesi’ne gitmesini söyledim. Dün gitmiş ve belediye memurları böyle bir uygulamanın olmadığını, bu yazının bir dayanağı olmadığını, böyle bir bilginin onlara ulaşmadığını, ya şimdi ya da daha sonra emlak vergimizi ödememiz gerektiğini söylemişler. Hayatımda ilk defa bir vergiyi ödememek için çalıştım ve başarısız oldum. Sizden ricam bu konu ile ilgili kısaca da olsa bilgi vermeniz ya da yasa maddesini söylemeniz."

YASAL DAYANAK NE?

Tek konutu olan emeklilerin, bu konut nedeniyle, emlak vergisi ödemeyeceğini, neredeyse "sağır sultan" duydu. Sade vatandaşın bile bildiği bu konuyu, belediyenin ilgili memurlarının bilmemesi ya da bilmiyor gibi davranması, çok ilginç.

Bilmeyenler için, ilgili yasa maddesi ve tebliğleri açıklayalım.

1) İlgili Yasa Maddesi: Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesinin ikinci fıkrası ile; gelirleri kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konutu olması halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınıyor.

2) Bakanlar Kurulu, son olarak, 29 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 2006/11450 sayılı Kararı ile; yukarıda belirtilen konutların emlak vergisi oranını, 2007 ve izleyen yıllar için, sıfıra indirdi.

3) Maliye Bakanlığı, 45 Seri No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliği’nde, buna ilişkin uygulama esaslarını açıkladı. Buna göre, emekli aylığı dışında faiz, repo ve benzeri menkul sermaye iradı 18 bin YTL’yi aşmayan emekliler, 200 m2’yi aşmayan tek konut için, emlak vergisi ödemeyecekler.

Kiracı stopajı yatırmadıysa ne olur?


SALI günkü yazımızda, uzatılacağını belirttiğimiz, Gelir Vergisi beyanname verme süresi, Maliye Bakanlığı’nca 23 Mart Cuma günü mesai saati sonuna kadar uzatıldı.

Bu arada, işyeri kirası elde eden okurlarımız, kiracı stopajı yatırmazsa ne olacağını soruyorlar.

Kısaca açıklayalım. Gayrimenkulünü işyeri olarak kiraya veren bir vatandaş;

- Kiracı, 2006’da yüzde 22, 2007’de yüzde 20 olan stopajı (vergi kesintisini) vergi dairesine yatırmazsa, bundan dolayı gayrimenkulün sahibi sorumlu tutulmaz.

- Mal sahibi, 2006’daki brüt kira geliri 18 bin YTL’yi aşıyorsa, kira gelirinin tamamını beyan edecek ve brüt kira üzerinden hesaplanan stopajı da hesaplanan vergiden düşecek.

Görüldüğü gibi, işyerini kiraya verenlerin, kesilen vergilerin kiracı tarafından yatırılıp yatırılmadığı konusunda (vergi iadesi talep etmedikleri sürece) endişe etmelerine gerek yok.

- Beyanname verildiğinde, 113.180 YTL’ye kadar olan brüt kira gelirine "vergi iadesi" çıkıyor.

- İadenin talep edilmesi halinde, kesilen vergilerin tamamının, vergi sorumlusu (kiracı) adına tahakkuk ettiğini gösteren, ilgili saymanlık yazısının, onaylı örneği istenecek (Bkz. 28.10.2003 tarihli 2003/4 No.lu Gelir Vergisi Sirküleri ve 241 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 671

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yasadan haberi olmayan belediye